Review AOC 27G2 – Monitor Permainan IPS 144Hz yang Mampu dengan FreeSync – Sangat Disyorkan (RM 959)

AOC 27G2 for competitive gaming

Kelebihan:

 • Kualiti Imej yang Hebat
 • FreeSync dan G-Sync Sesuai
 • Responsif
 • Sangat Berpatutan dan Berharga Bersaing

AOC 27G2 adalah monitor permainan 144Hz yang mudah dimiliki dengan panel IPS 27 inci yang menawarkan kualiti gambar yang hebat walaupun harganya lebih rendah. Model ini setanding dengan Asus VG279Q yang popular, tetapi jauh lebih murah tanpa kekurangan yang dapat dilihat. Ciri-ciri AOC G27G2 sepertinya terlalu bagus untuk menjadi kenyataan, jadi mari kita periksa sama ada model ini memang merupakan salah satu keluaran terbaik tahun ini.

Spesifikasi AOC 27G2

 • Saiz Skrin: 27 Inci
 • Resolusi: 1920 x 1080 FHD
 • Nisbah Aspek: 16: 9
 • Teknologi Panel: Peralihan Dalam Pesawat (IPS)
 • Kadar Refresh: 144Hz
 • Masa Respons: 4ms (1ms MPRT)
 • Nisbah Kontras: 1000: 1 (Statik)
 • Kecerahan: 250cd / m²
 • Pembesar suara: Ya (2 x 2 Watt)
 • Berdiri: Tinggi -Ya
 • Berdiri: Miring – Ya
 • Berdiri: Putar – Ya
 • Berdiri: Pivot – Ya
 • Keserasian VESA: Ya (100 x 100)
 • Kesambungan: HDMI 1.4 x 2, DisplayPort 1.2 x 1, USB 3.0 x 4, 3.5mm Jack x 2
 • Dimensi (W x H x D): 24.10 “x 15.59” x 8.95 “
 • Berat: 11.24lbs

AOC 27G2 input lag

Reka Bentuk dan Ciri

AOC 27G2 menggunakan estetika ramping yang sama dengan adiknya yang lebih kecil yang meneruskan trend reka bentuk yang dimulakan oleh siri G1. Monitor selesai dalam warna hitam matte dengan beberapa aksen merah yang digilap di beberapa tempat yang tidak mengatasi kekosongan keseluruhan penampilan. Kawasan paparan bebas bezel pada tiga sisi sehingga gangguan atau pembahagian antara beberapa 27G2 dalam penglihatan sekeliling tidak akan menjadi masalah.

Kami juga suka bahawa jenama itu melemahkan AOC 27G2 tanpa mengorbankan ketinggian yang diperlukan yang akan membantunya berdiri tegak di atas meja. Keseluruhan peranti memerlukan kedalaman sekitar sembilan inci yang bermaksud memakan kawasan yang lebih sempit berbanding pesaingnya. Kabinet juga cukup tebal, sehingga pemasangan dinding tetap dapat dilakukan tanpa masalah.

Pemantau belanjawan sering kali mempunyai bahan atau kualiti pembinaan yang lebih lemah, tetapi itu tidak berlaku dengan AOC 27G2. Plastik terasa tebal dan kuat walaupun ringan, sementara mekanisme halus dan senyap. Anda tidak akan melihat kerosakan seperti jahitan tidak rata pada model, yang menunjukkan bahawa langkah kawalan kualiti AOC berjaya.

Kelemahan terbesar dari reka bentuk AOC 27G2 adalah butang OSDnya yang kurang disukai daripada kayu bedik ketika senang. Setiap kekunci tajam dan responsif, tetapi salah menekan salah satu kekunci terutama dalam gelap. Harga yang rendah menjadikan had ini boleh dimaafkan, tetapi berapa pula kos untuk memilih kayu bedik?

AOC 27G2 serasi dengan pelekap VESA, tetapi anda tidak perlu membelanjakan tambahan kerana pakej ini termasuk tempat yang fleksibel. Anda boleh memiringkan, memutar, memutar, dan menyesuaikan ketinggian monitor, jadi mendapatkan sudut pandangan yang selesa semudah kacang polong. Membelanjakan tambahan untuk persenjataan aftermarket hanya dibenarkan jika anda merancang penyiapan tiga monitor, tetapi bahkan penyediaan lalai tetap memungkinkan jika meja cukup lebar.

Kesambungan pada kedua tidak menjadi salah kerana input video sudah termasuk DisplayPort 1.2 dan dua slot HDMI 1.4. Itu cukup untuk menutup rig permainan anda ditambah dua peranti 1080p seperti konsol permainan, menjadikan AOC 27G2 paparan all-in-one yang murah. Terdapat juga empat slot USB 3.0 dan sepasang bicu 3.5mm untuk alat dengar dan mikrofon anda di panel belakang.

AOC 27G2 memang mempunyai pembesar suara, tetapi kuasa 2 Watt pada setiap saluran tidak mencukupi untuk tujuan permainan. Selalu bagus untuk mempunyai varian yang berpatutan, tetapi kualiti suara mereka menunjukkan bahawa mereka tidak akan banyak menggunakan permainan atau hiburan.

Paparan dan Persembahan

AOC 27G2 dilengkapi panel IPS 27-inci dengan resolusi 1920 x 1080, kadar penyegaran 144Hz, dan masa respons minimum MPM 1ms. Lampu latar panel lebih lemah daripada kebanyakan pada 250 cd / 2, tetapi kontrasnya masih dinilai pada 1000: 1. Perlu diingat bahawa 1ms selalu tidak tepat, tetapi ini menunjukkan bahawa monitor IPS mempunyai beberapa bentuk pengurangan kabur seperti lampu belakang.

Keluhan pertama mengenai monitor 1080p 27 inci seperti AOC 27G2 adalah kepadatan piksel yang lebih rendah yang melembutkan grafik dan gambar. Namun, kami tidak menganggapnya merendahkan pengalaman visual, melainkan jika anda melihat paparan anda pada jarak kurang dari satu kaki jauhnya. Anda kurang mendapat ketajaman dengan monitor ini, tetapi penglihatan lebih mudah di mata anda kerana anda tidak perlu menyipit untuk melihat objek yang lebih kecil.

AOC 27G2 mampu warna yang sangat baik bermula dengan liputan 100% gamut sRGB dengan rata-rata Delta E 2.46 secara lalai. Anda boleh mengubahnya ke DE 1.7 dengan colorimeter, tetapi tidak sepenuhnya diperlukan untuk permainan atau penggunaan biasa. Suhu warna hanya sedikit melebihi titik 6500K yang sebenarnya bagus kerana mengurangkan kehangatan skrin sRGB.

AOC 27G2 juga menunjukkan kontras yang kuat walaupun lampu latar puncaknya rendah 260 cd / m2. Kontras sekitar 1300: 1 direkam, memberikan pengguna prestasi yang lebih kuat dalam hal pencahayaan hitam. Penampilan kelabu layar IPS di bilik gelap dikurangkan berkat ini, tetapi tetap tidak setanding dengan varian VA.

Keseragaman skrin IPS boleh menjadi lebih baik kerana terdapat pendarahan lampu latar di sudut bawah skrin. Clouding yang ketara akan muncul di AOC 27G2 jika gambar serba hitam ditampilkan, tetapi tidak kelihatan ketika bermain permainan. Anda akan melihat sedikit penurunan kontras ketika permainan seperti Modern Warfare dengan pemandangan malamnya dihidupkan, tetapi kebanyakan tidak boleh terganggu oleh kekurangannya.

AOC 27G2 menunjukkan kemampuan yang kuat dalam masa tindak balas piksel kerana ghosting tidak begitu ketara dibandingkan dengan monitor IPS lain. Menetapkan overdrive ke pengaturan mediumnya akan memberi Anda layar yang lebih bersih, jadi tidak perlu memilih tingkat maksimum kerana akan menyebabkan overhoot. Model ini menunjukkan sejauh mana panel IPS telah datang, mengubah reputasinya sebagai slowpoke dalam hal peralihan dan pengendalian gerakan.

AOC 27G2 adalah monitor FreeSync, tetapi ia juga berfungsi dengan keserasian G-Sync untuk pengguna GPU Nvidia. Ini memperluas penonton yang merangkumi produk, jadi tidak ada yang diharuskan untuk setia pada satu jenama GPU. Jeda input berada pada 4.5ms pada 144Hz, jadi anda tidak akan merasakan kelewatan atau kejadian “diselaraskan” semasa bermain.

Pemikiran mengenai AOC 27G2

AOC 27G2 adalah monitor permainan 144Hz 1080p yang sangat berkemampuan yang memberikan respons dan getaran yang sangat baik. Kedua ciri ini menjadikannya pengganti yang layak untuk model berasaskan TN yang umumnya lebih cepat dalam peralihan piksel tetapi biasanya cacat ketika datang ke kualiti warna. Ia juga hebat bahawa jauh lebih berpatutan daripada pesaingnya walaupun tidak mempunyai batasan seperti tempat tilt-only.

Sebilangan besar kelemahan yang terdapat pada AOC 27G2 tidak dapat diabaikan tetapi perhatikan bahawa varian IPS masih rentan terhadap perbezaan ketika datang ke keseragaman. AOC 27G2 memberikan nilai hebat, menjadikannya pilihan yang sangat kompetitif dan menarik berbanding pilihan yang lebih mahal seperti Asus VG279Q.

[ABOUT MONALIZA]

FB Monaliza: https://goo.gl/GwThIb

IG Monaliza : https://www.instagram.com/monalizapc/

LAZADA Monaliza : https://www.lazada.com.my/shop/monali…

PGMall : https://pgmall.my/MONALIZA-MASTURA

SHOPEE : https://shopee.com.my/monaliza_online

WHATSAPP : https://www.wasap.my/60184024010

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *