TP link M4

TP-Link Deco M4 adalah produk terbaru TP-Link dalam barisan Deco mereka. Ia juga merupakan kit WiFi mesh paling berpatutan dari TP-Link dan mungkin kit WiFi mesh paling berpatutan di pasaran sekarang. Kit WiFi Mesh sangat mahal selama ini dan Deco M4 baru ini bertujuan untuk benar-benar mengganggu agar lebih banyak pengguna bergerak maju ke persediaan WiFi jaringan di rumah mereka.

Harga runcit TP-Link Deco M4 ditetapkan pada RM399 dan ia terdapat dalam pek 2 unit. Kedua-duanya sama dan mereka akan bekerjasama untuk memperluas liputan WiFi di rumah anda. Unit utama akan disambungkan ke modem ISP dan unit kedua dapat ditempatkan di mana saja di rumah dengan memperluas liputan WiFi.

Apa itu Mesh WiFi?

Rangkaian wifi mesh adalah masa depan penyambungan WiFi. Daya penghantaran router tanpa wayar tunggal dibatasi oleh peraturan. Untuk mendapatkan kelajuan WiFi yang lebih cepat di sekitar rumah anda, sistem jaringan mesh dilengkapi dengan beberapa unit dan mereka bekerjasama untuk memberikan liputan WiFi yang lebih baik di seluruh rumah anda.

Secara konvensional, kami menggunakan pengulang WiFi untuk memperluas liputan WiFi. Tetapi, pengulang WiFi dilengkapi dengan banyak kelemahan. Sebilangan besar pengulang WiFi berkinerja buruk kerana mereka hanya menerima dan menghantar semula tanpa penyatuan ke penghala utama. Bukan hanya itu, sistem WiFi mesh yang betul mempunyai perisian yang menguruskan keseluruhan rangkaian untuk memastikan semuanya mengalir dengan baik dan mengelakkan kesesakan. Ini dapat meningkatkan prestasi dan kestabilan keseluruhan keseluruhan rangkaian.

Deco M4 dilengkapi dengan steering AP dan steering band. Ini bermaksud peranti itu sebenarnya akan memaksa anda.

Perkakasan dan Spesifikasi

RGB LED Status Indicator

Injet input kuasa DC disembunyikan

Kotak untuk Deco M4

Menjadi rangkaian WiFi mesh termurah yang boleh anda beli sekarang, terdapat beberapa kompromi yang tidak dapat dielakkan. Deco M4 menampilkan Wireless AC hingga AC1200 dengan sokongan untuk MU-MIMO dan beamforming, keduanya sangat penting untuk rangkaian WiFi mesh. Tidak seperti mempunyai spesifikasi yang sama dengan Deco M5, Deco M5 akan berprestasi lebih baik kerana chipset yang lebih baik.

Deco M4 hadir dengan lebih sedikit ciri daripada Deco M5. Ia tidak dilengkapi dengan suite Homecare yang lengkap. TP-Link membuang Homecare Anvirus dan Homecare QoS. Tetapi syukurlah, ia masih mengekalkan salah satu ciri terbaik dari siri Deco iaitu perayauan pantas. TP-Link secara rasmi menyokong standard perayauan pantas 802.11k / v / r. Ciri ini akan memberi anda kelajuan perayauan yang jauh lebih baik yang tidak disokong oleh rangkaian rangkaian jaringan lain di Malaysia. Anda boleh merujuk laman web TP-Link untuk spesifikasi lengkap.
Persediaan TP-Link Deco M4.

Seperti semua sistem WiFi mesh TP-Link Deco, Deco M4 hanya dapat disiapkan menggunakan aplikasi Deco. Ia tidak dilengkapi dengan antara muka web. Menyiapkan Deco M4 sedikit berbeza kerana anda harus menyambung ke WiFi Deco M4 secara manual tidak seperti Deco M5, Deco P7 atau Deco M9 Plus yang aplikasi dapat dikesan secara automatik menggunakan Bluetooth. Nama dan kata laluan rangkaian WiFi lalai dicetak di bawah M4.

Setelah disambungkan ke rangkaian WiFi, semuanya sangat mudah kerana aplikasi akan memandu anda melalui keseluruhan proses penyediaan. Sekiranya anda menggunakan Unifi, anda perlu memilih profil Unifi semasa wizard persediaan dan menggunakan mod PPPOE dengan Deco M4 anda disambungkan ke modem Unifi.

Firmware dan Ciri

Ciri-ciri yang disertakan dengan Deco M4 sangat asas seperti yang diharapkan kerana harga yang berpatutan. Ia masih mempunyai ciri QoS asas yang membolehkan anda menetapkan peranti mana yang mempunyai keutamaan tinggi. Saya cadangkan untuk tidak menggunakan ini kerana tidak praktikal dengan sambungan Internet yang lebih pantas di Malaysia hari ini.

Juga perlu disebutkan ialah ciri kawalan ibu bapa Homecare masih ada walaupun mereka sebut sebagai kawalan ibu bapa di sini. Masih memiliki kontrol terperinci yang sama terhadap batasan kandungan dan batasan penggunaan waktu untuk peranti yang dipilih. Sekatan kandungan mempunyai senarai parameter had kandungan yang telah ditetapkan.

Bagi ciri rangkaian, Deco M4 menyokong tempahan alamat DHCP dan pemajuan port. Terdapat TD-Link DDNS percuma juga. TP-Link Deco M4 dapat beroperasi dalam mod Titik Akses Router atau mesh. Ia juga dapat menyokong backhaul berwayar untuk prestasi yang lebih baik. Bagi fitur WiFi, ia dapat menyokong penyekat alamat MAC dan rangkaian WiFi tetamu.

Menguji Rangkaian WiFi Mesh

Ciri yang disokong:

  • MU-MIMO
  • Pembentukan rasuk
  • Perayauan pantas 802.11r
  • Pemandu AP
  • Pemandu Band

Keprihatinan terbesar Deco M4 adalah prestasi sebagai kit WiFi mesh. Kami akan membandingkan Deco M4 dengan Tenda Nova MW6 yang merupakan kit WiFi mesh dengan julat harga yang sama.

Persembahannya tidak kurang hebatnya menjadi kit rangkaian WiFi yang berpatutan. Ia berprestasi lebih baik daripada Tenda Nova MW6 yang merupakan kit WiFi mesh dengan harga yang sama. Ini lebih jelas pada kelajuan muat naik kerana Deco M4 jauh lebih cepat daripada Nova MW6 dalam ujian kelajuan muat naik kami.

Aplikasi TP-Link Deco juga jauh lebih mesra pengguna daripada aplikasi Tenda WiFi. Kami juga menyedari Deco M4 memiliki kelebihan pada keseluruhan kestabilan rangkaian ketika kami sesekali menghadapi penurunan sambungan semasa menggunakan Tenda Nova MW6.

Keputusan

TP-Link Deco M4 adalah kit WiFi mesh yang hebat dan saya akan terus menerus mengatakan bahawa anda harus membeli ini dan bukannya beberapa penghala wayarles akhir yang lebih tinggi. Ia melakukan apa yang sepatutnya untuk menyediakan liputan WiFi seluruh rumah dengan harga yang sangat berpatutan. Tidak ketinggalan, terdapat beberapa ciri seperti perayauan pantas bahkan beberapa alat WiFi mesh yang lebih mahal tidak menyokongnya. Deco M4 sangat mudah disediakan dan menyokong Unifi Internet pada masa ini.

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *