MW5c AC1200 Whole Home Mesh WiFi System-Tenda-All For Better NetWorking

Harga rendah dan aplikasi yang mudah digunakan menjadikan Tenda Nova MW5 sistem Wi-Fi mesh yang sangat menggoda. Ini bukan sistem mesh terpantas atau paling canggih, tetapi MW5 adalah salah satu pilihan yang paling berpatutan bagi sesiapa sahaja yang hanya ingin meningkatkan isyarat Wi-Fi mereka di rumah. Dan, dengan aplikasi mudah dan ringkas Tenda, anda akan mempunyai rangkaian baru dan lebih dipercayai dalam beberapa minit lagi.

Harga

Kit MW5 merangkumi tiga penghala dan direka untuk kediaman hingga 3,500 kaki persegi dan berharga hanya RM 256 yang menjadikannya salah satu jaringan yang paling berpatutan yang kita lihat setakat ini – sebenarnya, ia lebih murah daripada banyak rangkaian mesh yang hanya merangkumi dua router dan beberapa router tanpa wayar.

Untuk kediaman yang lebih besar, MW6 masih dijual dan kini berharga sekitar RM 439, sementara rumah yang lebih kecil dapat memilih MW3 yang lebih berpatutan, yang berharga hanya RM 256 untuk kit tiga keping.

Ciri & Reka Bentuk

Terdapat beberapa perbezaan reka bentuk antara MW6 dan MW5 yang kami uji di sini. ‘Node’ utama adalah ukuran yang serupa dengan pendahulunya, yang terdiri daripada kubus putih sederhana yang berukuran 91mm di setiap sisi. Tetapi, bukan sudut kanan dan sudut pendahulunya, simpul ini kini mempunyai reka bentuk yang lebih licin dan lebih melengkung – walaupun casing plastik putih masih terasa agak ringan dan tipis, jadi anda mungkin harus menjauhkannya dari haiwan peliharaan atau anak kecil yang mungkin membingungkannya untuk sebilangan besar Lego.

Ia menyediakan 802.11ac Wi-Fi dengan kelajuan maksimum 1200Mb / s – pastinya bukan pilihan terpantas di pasaran, tetapi sangat sesuai untuk kebanyakan rumah – dan terdapat dua port Gigabit Ethernet yang tersangkut di belakang (satu diperlukan untuk menyambung ke penghala atau modem anda yang sedia ada).

Node utama mempunyai penyesuai kuasa utama yang berasingan, tetapi dua simpul sekunder yang menyertainya lebih kecil dan mempunyai bekalan kuasa di dalamnya, yang bermaksud bahawa anda boleh memasangkannya terus ke soket kuasa ganti. Setiap nod sekunder juga mempunyai port Ethernet 10/100 tunggal untuk sambungan berwayar.

Tenda MW5 review

Pemasangan

MW5 berkongsi aplikasi langsung yang sama seperti pendahulunya, yang membantu anda memulakan dengan cepat dan mudah. Aplikasi ini hanya meminta anda memasukkan kata laluan untuk rangkaian MW5 yang dicetak di dasar simpul utama, dan kemudian bertanya sama ada anda mahu menukar kata laluan dan nama rangkaian untuk keselamatan tambahan.

Kedua-dua nod sekunder dipasangkan dengan simpul utama langsung dari kotak, dan aplikasi Tenda dapat mengesannya secara automatik dan dengan cepat menunjukkan peta rangkaian baru kami, bersama dengan maklumat mengenai ketiga-tiga nod dan semua peranti kami yang disambungkan ke rangkaian.

Tenda MW5 review

Pilihan lain termasuk kemampuan untuk membuat rangkaian tamu yang selalu aktif, atau hanya bertahan untuk jangka waktu tertentu. Terdapat pilihan penjadualan yang membolehkan anda mengehadkan akses Internet untuk setiap peranti – seperti konsol permainan atau telefon pintar kanak-kanak – dan juga pilihan “senarai hitam” yang dapat digunakan untuk menyekat peranti tertentu secara kekal.

Salah satu pilihan yang menarik ialah mod ‘kapasiti’, yang dirancang untuk mengimbangkan beban apabila lebih dari 30 peranti disambungkan ke rangkaian sekaligus – yang dapat berguna untuk perniagaan kecil seperti bar atau restoran yang ingin menyediakan Wi_Fi percuma tempat panas. Semua pilihan ini mudah dan senang digunakan, dan sementara pengguna yang lebih maju mungkin lebih suka antara muka penyemak imbas web yang memberikan lebih banyak pilihan ‘hands-on’ untuk mengkonfigurasi tetapan rangkaian, MW5 akan menjadi pilihan yang baik untuk pengguna rumah yang hanya ingin mendapatkan rangkaian baru mereka dan berjalan dengan tergesa-gesa.

Performance

Harga rendah, dan penarafan AC1200 MW5 bermaksud bahawa ia tidak akan memberikan kelajuan teratas. Walau bagaimanapun, ia memberikan prestasi yang sangat baik dalam ujian Wi-Fi kami dan akan lebih daripada cukup untuk kebanyakan rumah kecil dan sederhana.

Peranti di ruangan yang sama dengan nod utama mencatatkan kelajuan Wi-Fi 400Mb / s – tidak sepantas MW6, tetapi masih cukup pantas untuk permainan dan juga streaming video 4K dari Netflix. Seperti biasa, cabaran sebenar bagi kami adalah mendapatkan isyarat Wi-Fi yang baik ke pejabat belakang kami, di mana Wi-Fi biasanya sangat buruk sehingga kami bergantung pada adaptor powerline untuk menyediakan sambungan berwayar untuk komputer pejabat kami. Dengan salah satu simpul sekunder di pejabat itu, dan yang lain di lorong berdekatan, kami masih mendapati bahawa kelajuan Wi-Fi agak tidak menentu, tetapi tetap berjaya mengekalkan kelajuan rata-rata 200Mb / s yang sangat dihormati semasa ujian kami.

Keputusan

Sekiranya anda telah menawar masa dan menunggu sistem jaring kos rendah tiba, maka penantian anda sudah berakhir. MW5 menawarkan liputan Wi-Fi yang hebat di rumah yang lebih kecil dengan harga yang sangat kecil. Dan seperti yang dikatakan oleh Tenda kepada kami, kit ini sangat mudah dicabut dan dibawa sehingga anda juga dapat membawanya ke tempat percutian dengan diri sendiri dan peranti keluarga anda kemudian dapat masuk dalam talian tanpa memasukkan kata laluan Wi-Fi baru .

[ABOUT MONALIZA]

Beli di Monaliza : https://www.monaliza.com.my

FB Monaliza: https://goo.gl/GwThIb

IG Monaliza : https://www.instagram.com/monalizapc/

LAZADA Monaliza : https://www.lazada.com.my/shop/monali

PGMall : https://pgmall.my/MONALIZA-MASTURA

SHOPEE : https://shopee.com.my/monaliza_online

WHATSAPP : https://www.wasap.my/60184024010

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *