Montech terkenal kerana memfokuskan pada prestasi dan ciri fungsional pada harga yang berpatutan. Dengan Air X, mereka terus maju dengan mentalitas itu sambil lebih fokus pada aliran udara dan rangkaian fitur yang lengkap. 

Pembungkusan 

 
Montech Air X dihantar dalam kotak kadbod coklat dengan gambar casis di bahagian depan. Di bahagian belakang terdapat garis besar ringkas dengan beberapa teks pemasaran dalam pelbagai bahasa. Montech telah meletakkan spesifikasi penutup di satu sisi, dan yang lain memegang gambar ukuran penuh dari bahagian depan casis Air X.
Dua spacer Styrofoam memegang casis di tempatnya, sementara beg plastik telah diletakkan di atas kandang untuk melindunginya dari calar dan cap jari semasa pembungkusan di kilang. 

Kandungan

 
Anda akan menerima skru hitam, beberapa ikatan zip yang agak rapuh, dan pembesar suara dengan penutupnya. Manual ringkas juga disertakan.

Pandangan Lebih Dekat – Di Luar

Di luar kotak, Air X dilengkapi dengan lapisan perlindungan lebih lanjut pada panel kaca dalam filem plastik nipis. Secara keseluruhan, reka bentuknya menampilkan beberapa garis halus tetapi tegang serta pemanggang logam yang unik, yang kelihatan hebat, tetapi mungkin sedikit lebih ketat daripada panggangan atau jala klasik.
 
Panggangan logam itu sebenarnya dibentuk dengan baik dan dilengkapi dengan logo Montech di bahagian bawah. Melihat casisnya, Air X benar-benar dapat bertahan dengan semua jenama terkenal di luar sana dari segi rasa dan reka bentuk untuk segmen harga ini. Anda boleh menarik keseluruhan bahagian depan untuk mendedahkan dua kipas ARGB 200 mm, sementara bahagian belakang menghadirkan susun atur klasik dengan ruang PSU yang dipasang di bawah.
 
Tingkap Montech Air X diikat dari belakang, yang menghasilkan tampilan yang bersih. Selain itu, ia dibingkai dalam bingkai hitam dan pada dasarnya jelas, jadi anda semestinya tidak mempunyai masalah untuk menpamerkan perkakasan anda. Di sisi yang bertentangan, casis benar-benar padat dengan dua skru ibu jari lebih jauh yang menahan panel ini di tempatnya.
  
Melihat ke belakang, teluk PSU bawah dilengkapi dengan satu set lubang pemasangan. Di atas adalah lapan slot pengembangan dengan penutup yang boleh digunakan semula, yang senang dilihat. Di bahagian paling atas, anda akan menemui set kipas 120 mm yang lain untuk mendorong udara panas keluar dari bahagian belakang Air X.
Di bahagian atas, anda akan menemui penutup mesh logam hitam yang dipegang di tempat secara magnet. Di bawahnya terdapat lubang pemasangan offset untuk dua kipas 120 mm atau dua kipas 140 mm. Dengan jarak yang jauh dari sisi motherboard, anda boleh memilih radiator hingga 280 mm di sini tanpa masalah. Panel I / O berada di sisi saluran udara ini dan dilengkapi dengan dua USB 3.0 dan USB 2.0 serta palam audio yang biasa. Montech juga menyertakan butang togol LED, yang tidak disambungkan dengan apa-apa tetapi membolehkan anda memperluas pencahayaan casing dengan alat kawalan anda sendiri.
Di bahagian bawah, perkara-perkara sedikit lebih sederhana dengan penutup mesh logam asas yang melindungi PSU daripada habuk dan kotoran. Penapis habuk yang mudah ditanggalkan pasti hebat, tetapi memandangkan harganya, ini akan baik-baik saja.

Pandangan Lebih Dekat – Di Dalam

Untuk mengakses bahagian dalam, lepaskan kedua skru ibu jari yang menahan setiap panel di tempatnya. Memeriksa susun atur dalaman, menjadi jelas bahawa Montech tidak bertujuan untuk mencipta semula bingkai casis ATX yang baik, tetapi sebaliknya dengan penyediaan yang dipercayai dan benar yang telah kita lihat dalam beberapa kes lain juga. Ini termasuk kafan logam padat dengan potongan di bahagian depan untuk membolehkan radiator tebal dipasang – kebanyakannya kerana panel depan sangat dalam sehingga dapat menempatkan kipas dengan mudah. Dulang HDD tunggal telah diletakkan di kafan di luar kotak juga.

Melihat bahagian belakang dulang papan induk, mengapa dulang tunggal itu boleh didapati di dalamnya menjadi jelas. Montech meletakkan pengawal ARGB berfungsi penuh dan PCB hub kipas di mana pemacu berada. Walaupun bahan pemasaran untuk casis menunjukkan pelbagai jalur Velcro, sampel kami hanya dilengkapi dengan satu bahagian.

Di bawah kafan ada sangkar HDD asas, yang juga pernah kita temui sebelumnya. Keseluruhan sangkar dapat dikeluarkan kerana terdapat kedudukan pemasangan HDD sekunder untuk pemacu 2.5 “atau 3.5” di atasnya. Di bahagian depan, dapat melihat dengan jelas dua kipas 200 mm, dengan yang bawah juga mendorong udara sejuk di bawah kafan untuk menyejukkan simpanan.

Teluk PSU di bawah kafan cukup mudah, dengan petua busa kecil untuk memastikan unit berada di tempatnya. Di atas itulah tujuh slot pengembangan dan penutup yang boleh ditanggalkan, dengan kipas ekzos RGB 120 mm di bahagian paling atas. Penempatan kipas boleh disesuaikan untuk menyelaraskannya dengan pendingin udara yang dipasang.

Pandangan sekilas di langit-langit tidak menunjukkan apa-apa yang luar biasa kecuali bibir kecil di bahagian motherboard, yang disebabkan oleh bagaimana I / O di atasnya disusun.

Semua kabel di dalam casis adalah dari jenis lalai dan hitam berlengan. Terima kasih kepada ARGB dan hab kipas sejagat, semestinya tidak mempunyai masalah untuk mengembangkan penyejukan dan juga elemen pencahayaan.

Penampilan Akhir 

Setelah dihidupkan, kipas memancarkan cahaya tengah yang bersih dari hab mereka kerana LED berada di sana. LED biru di bahagian atas casis juga menunjukkan bahawa PC dalam keadaan aktif. Montech telah memasukkan kipas berputar yang cukup pantas, yang diterjemahkan menjadi suhu yang sangat baik, tetapi juga tahap kebisingan yang cukup tinggi.

Cahaya kipas hampir tidak kelihatan melalui jejaring logam yang direka secara unik, sementara hal yang sama berlaku ketika melihat bahagian tingkap. Jelas, dalam persekitaran yang gelap, kesannya akan lebih jelas, tetapi  jalur ARGB generik mungkin dapat ditambahkan di suatu tempat untuk membuat segalanya mengejutkan dalam kebanyakan senario.

Nilai dan Kesimpulan

Montech Air X ARGB dalam warna hitam atau putih dijual sekitar RM 259.

Kelebihan

 • Harga berpatutan
 • Termasuk fungsi penuh, hab kipas generik dan pengawal ARGB
 • Butang ARGB yang berasingan untuk mengawal pencahayaan
 • Pengembangan yang mudah dengan tambahan peminat PWM dan komponen ARGB generik
 • Dua kipas ARGB 200 mm di bahagian depan dan satu varian 120 mm di bahagian belakang
 • Kualiti pembinaan yang sangat baik untuk harganya
 • Terdapat dua jalur Velcro untuk pengurusan kabel yang lebih mudah
 • Jaring depan yang kelihatan sejuk
 • Reka bentuk tingkap bersih
 • Jaring magnetik di atas casis
 • I / O yang lengkap untuk casis segmen ini
 • Banyak ruang untuk penyejukan udara dan cecair
 • Prestasi penyejukan yang hebat (dengan kos operasi yang tenang)
 • Cangkuk yang banyak untuk ikatan zip dan binaan yang bersih
 • Bukaan yang dipasang dengan baik untuk penghalaan kabel

Kekurangan

 • Port USB 2.0 tunggal terasa tidak sesuai
 • Empat bukannya dua kandang HDD 2.5 “pasti bagus
 • Kedudukan untuk kipas / PCB ARGB tidak cekap di luar kotak.
 • Persediaan lalai (tetapi sejuk) kuat
 • Satu jalur Velcro hilang dalam sampel

Montech meneruskan usaha mereka untuk kes yang berpatutan dengan banyak ciri berfungsi. Walaupun penutup mereka yang lain dilengkapi dengan pemasangan kipas 120 atau 140 mm klasik di bahagian depan, Air X menggunakan dua kipas 200 mm. Kami telah melihat pendekatan ini dari jenama lain, seperti Cooler Master, Aerocool, dan Xigmatek, hanya untuk beberapa nama. Walau bagaimanapun, Montech bertujuan untuk membezakan dirinya.

Tingkap yang bersih dan reka bentuk mesh yang cantik di bahagian depan dari jenama yang agak tidak diketahui mungkin mengejutkan beberapa orang, tetapi Montech juga berjaya memastikan bahagian dalamannya tetap berfungsi namun kukuh, memotong sedikit sudut dengan Air X. Anda mendapat pengurusan kabel yang hebat, semuanya ruang biasa untuk penyejukan udara dan cecair yang kita harapkan dari casis arus perdana, dan ketiga peminat ARGB. Selain itu, Montech telah memastikan untuk memasukkan hab kipas berguna dan pengawal ARGB PCB, yang membolehkan anda menambahkan lebih banyak kipas serta bahagian ARGB generik ke sistem anda tanpa terkunci dalam jenama tertentu.

Di bahagian depan I / O, USB 2.0 tunggal kelihatan agak tidak sesuai. Sebagai gantinya, Montech dapat menggunakan penjimatan tersebut untuk menambahkan dua lagi kandang HDD 2.5 “untuk penyimpanan tambahan, kerana itu akan jauh lebih berharga bagi pengguna. Walaupun Air X sejuk, kipas sebenarnya cukup kuat. Ini tentunya satu kelemahan, tetapi kerana semuanya berbasis PWM.

Secara keseluruhan, Montech Air X adalah casis arus utama yang menarik, berguna, berpatutan, dan kukuh yang semestinya mencentang semua kotak yang tepat untuk banyak orang di luar sana, terutamanya kerana anda juga dapat memilih antara varian hitam atau putih.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *