AMD Ryzen 5 2600 Reviews

AMD Ryzen 5 2600 adalah salah satu CPU terbaik pada hari ini, menawarkan kiraan teras yang tinggi, prestasi permainan yang baik, dan harga yang luar biasa. Perkara ini benar-benar berlaku sekarang kerana harga telah jatuh jauh di bawah, menjadikannya tawar-menawar yang nyata, bahkan ketika menghadapi prosesor Ryzen 3000 yang akan datang.

Rangkaian pemproses AMD Ryzen 2 generasi kedua dilancarkan dengan sepasang CPU siri X baru, yang menawarkan kelajuan jam tertinggi dan prestasi terbaik. Tetapi di mana sahaja 2700X dan 2600X akan mengikuti varian non-X dan mempunyai Ryzen 5 2600 yang mengagumkan, CPU permainan yang sempurna untuk sesiapa sahaja yang menikmati sedikit permainan OC.

Tetapi apa yang ada di X? Cip siri X ini hadir dengan kecepatan jam tertinggi dan kononnya mempunyai tahap overclocking automatik tertinggi, yang dikuasakan oleh fitur Precision Boost dan XFR dari silikon terbaru Ryzen. Berapa banyak yang penting dalam perhitungan akhir? Tidak sebanyak yang anda fikirkan.

Pemproses AMD Ryzen 2 generasi kedua telah menghasilkan pasukan CPU terbaik yang pernah dihasilkan. Itu mungkin terdengar seperti hiperbola media yang banyak, tetapi dengan kedua-dua Ryzen 5 2600X dan Ryzen 7 2700X AMD telah menghasilkan sepasang pemproses mewah tanpa tanda harga tradisional biasa, tetapi yang standard masih banyak yang ditawarkan .

Tetapi bukan hanya persaingan dalaman yang harus dihadapi oleh AMD, jalan menuju tahap CPU diturap dengan CPU Intel yang baik, dan mereka tidak akan dapat diatasi dengan mudah. 

 

YouTube Thumbnail

Spesifikasi AMD Ryzen 5 2600

Seperti yang anda jangkakan tidak ada banyak perbezaan antara Ryzen 5 2600X dan chip 2600 straight. Kedua-duanya berdasarkan reka bentuk FinFET Zen + 12nm yang dikemas kini, maju, dan sama, dan kedua-duanya menggunakan transistor 4.8bn yang sama di bawah penyebar pemanas yang sederhana.

Mereka juga mempunyai solekan enam-inti, 12-utas yang menempatkan mereka di puncak pohon teknologi Ryzen 5. Dan menjadikan sesiapa sahaja yang berbelanja besar pada Core i5 8600K merasa sedikit tidak mencukupi apabila orang mula membandingkan jumlah teras.

Perbezaan semuanya timbul apabila anda mula membincangkan seberapa pantas silikon Ryzen didorong untuk beroperasi. Sementara 2600X bermula pada 3.7GHz, dengan jam dorongan 4.2GHz, Ryzen 5 2600 bermula dengan pangkalan 3.4GHz dan dorongan 3.9GHz. Apa yang diterjemahkan dari segi kelajuan jam semua teras sebenarnya adalah prestasi umum masing-masing sekitar 3.9GHz dan 3.7GHz untuk kedua-dua CPU tersebut.

Sebahagiannya kerana kelajuan jam yang lebih rendah AMD juga telah menampar TDP yang lebih rendah ke cip Ryzen 5 versi non-X. Pada 65W jauh lebih rendah daripada 95W dari 2600X, dan ini bermakna ia tidak semestinya lebih sejuk dengannya.

Oleh itu, berakhir dengan pendingin CPU yang lebih lemah di dalam kotak dengan Ryzen 5 2600 berbanding saudara siri X yang lebih besar.

Prestasi AMD Ryzen 5 2600

Seperti yang dijangkakan, prestasi stok 2600 pasti tidak serentak dibandingkan dengan 2600X, terutama mengenai prestasi CPU yang diukur oleh Cinebench. Dalam ujian tunggal dan multi-utas, cip bukan X 10% lebih perlahan daripada kakaknya, dengan prestasi teras tunggal kelihatan sangat buruk.

Apabila anda membandingkannya dengan tahap rentak tunggal anda keluar dari cip Intel Coffee Lake, 2600 mula kelihatan sedikit lemah. Perbezaan antara 2600 dan 2600X dari segi CPU kemudiannya hampir sama dengan antara Ryzen 5 teratas dan cip 1600X yang lebih tua.

Kekurangan itu juga dapat dilihat dalam prestasi penyimpanan pemacu EVO Samsung 960 ketika dipasang pada 2600. Jelasnya lebih perlahan daripada cip yang lebih mahal, walaupun hanya dari segi kelajuan pemindahan, bukan penggunaan umum sehari-hari.

Dari segi permainan, kekuatan tunggal teras yang lebih lemah itu hanya menjadikan dirinya terkenal dalam penanda aras Tamadun VI yang intensif. Tajuk lain, walaupun pada resolusi 1080p yang agak rendah, memaparkan sedikit perbezaan antara cip Ryzen. Yang hebat dan bererti anda hanya kehilangan prestasi frame rate pada sebilangan kecil permainan yang bergantung pada CPU.

Tetapi sementara ujian awal menunjukkan bahawa 2600 berada pada tahap yang sama dengan 1600X yang lama, itu hanya satu titik. Perkara itu adalah ketika anda mula bermain-main dengan BIOS dan mengubah sendiri cip jam. Overclocking yang sedikit bijaksana adalah semua yang diperlukan untuk meninggalkan 1600X di dalam debu dan meningkatkan permainan melawan 2600X.

Dengan chip-chiller cecair Corsair yang sama meratakan medan permainan, kami berjaya menekan 4.2GHz stabil dari 2600, sementara 2600X yang bersaing hanya berjaya 4.25GHz pada motherboard Asus STRIX X470-F yang sama. Pada kelajuan itu tidak ada apa-apa di antara mereka, dan yang diperlukan hanyalah penyejuk yang bagus.

AMD Ryzen 5 2600 verdict

Keputusan AMD Ryzen 5 2600

AMD Ryzen 5 2600 bukan hanya CPU permainan yang hebat, dengan potongan multi-utas yang serius, ia juga merupakan cip bernilai tinggi. Semua orang yang teruja dengan penurunan harga 1600X sekarang harus meluangkan masa untuk melihat Ryzen 5 2600, kerana harganya hampir sama dan menjatuhkannya dari taman dari segi prestasi juga.

2600X masih merupakan pilihan untuk memilih jika anda mempunyai kesedaran diri untuk mengetahui bahawa anda tidak akan susah untuk melakukan overclocking, dan dengan senang hati membayar tambahan untuk memastikan anda tidak perlu melakukannya. Tetapi jika anda tidak keberatan untuk menggali BIOS, anda boleh mendorong 2600 ke tahap yang sama dengan yang lebih mahal tanpa menekankan silikon atau, yang lebih penting, baki bank anda.

Tetapi bagaimana keadaannya ketika menghadapi persaingan Intel? Dari sudut pandang permainan yang murni, Core i5 8400 masih mempunyai kelebihan utama dalam taraf kadar bingkai. Tetapi hanya dengan beberapa FPS di sana sini, paling banyak… dan hanya itu yang anda dapat. Platform AM4 akan memenuhi semua cip berasaskan Zen arus perdana AMD dari sini hingga 2020, memberi anda lebih banyak bukti masa depan daripada platform mana pun yang saya ingat, dan Ryzen 5 2600 memberi anda lebih banyak kekuatan komputasi untuk harga yang hampir sama juga.

AMD Ryzen 5 2600

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *