graphics card icon

Apa itu Kad Grafik?

Kad Grafik adalah sekeping perkakasan komputer yang menghasilkan gambar yang anda lihat pada monitor. Kad Grafik bertanggungjawab untuk memberikan gambar ke monitor anda, ia melakukannya dengan menukar data menjadi isyarat yang dapat difahami oleh monitor anda.

Semakin baik kad grafik anda, gambar yang lebih halus dapat dihasilkan. Ini sememangnya sangat penting bagi pemain dan penyunting video.

4 Jenis Kad Grafik

Lead Image

Kad grafik adalah yang digunakan komputer anda untuk menukar data dalam mesin anda menjadi gambar berguna pada monitor anda. Kad grafik – juga dikenali sebagai kad video – terdapat dalam pelbagai model, dengan banyak pilihan yang tersedia. Bagi pengguna kasual, melihat kad grafik dan cuba memilih antara pelbagai pilihan yang ada boleh menakutkan dan membingungkan. Walaupun terdapat banyak kad grafik untuk dipilih, semua kad grafik terdapat dalam empat jenis asas. Sesiapa yang ingin menaik taraf komputer mereka yang ada, membeli mesin baru sama sekali, atau hanya mengetahui sedikit tentang bagaimana komputer mereka berfungsi, harus mengetahui jenis apa yang ada. Yang berikut adalah gambaran umum ringkas mengenai empat jenis kad grafik utama.
1. Bersepadu

Sekiranya anda mempunyai komputer tetapi tidak memasangnya sendiri atau meningkatkannya dengan cara apa pun, kemungkinan ia menggunakan kad grafik bersepadu untuk memaparkan gambar di skrin anda. Apabila kad grafik digambarkan sebagai bersepadu, ia merujuk kepada hubungan kad dengan papan induk komputer. Kad grafik bersepadu, kadangkala dikenali sebagai kad grafik onboard, adalah pilihan lalai yang disertakan dengan motherboard standard. Kad grafik bersepadu dapat ditingkatkan, tetapi memerlukan memasukkan kad grafik baru ke papan induk komputer anda dan meminta komputer mengabaikan kad lama.


Kad grafik bersepadu adalah kepelbagaian paling lemah secara keseluruhan, sekurang-kurangnya dibandingkan dengan teknologi yang wujud secara serentak. Sekiranya anda mempunyai kad grafik bersepadu dan ingin bermain permainan video terkini, anda perlu meningkatkan.

2. PCI

Kad grafik PCI adalah kad yang menggunakan slot PCI pada papan induk anda untuk menyambung ke komputer anda. Kad grafik PCI biasanya agak ketinggalan zaman, jika tidak begitu. Walau bagaimanapun, banyak papan induk yang lebih tua mempunyai slot PCI dan kekurangan jenis sambungan yang lebih baru. Atas sebab ini, masih ada alasan untuk membeli kad grafik PCI, tetapi hanya jika anda cuba menaik taraf sistem yang lebih lama.


3. AGP

Kad grafik AGP dinamakan untuk kad PCI yang sama – slot yang disambungkannya pada papan induk. Kad AGP boleh mempunyai empat kelajuan, yang terpantas adalah 8x. Walau bagaimanapun, jika papan induk anda hanya menyokong kelajuan yang lebih rendah, seperti 1x, 2x, atau 4x, kad grafik anda akan bersikap seolah-olah dengan kelajuan yang lebih perlahan, dan bukannya kelajuan sebenarnya. Sambungan AGP tidak sepantas slot PCI-E kerana had teknologi, dan akibatnya, tidak akan dikembangkan untuk berjalan pada kelajuan yang lebih tinggi. Walau bagaimanapun, seperti kad PCI, kad ini lebih serasi daripada kad paling canggih.

4. PCI-Ekspres

Kad PCI-E adalah yang paling maju, menghubungkan ke slot PCI-E motherboard. Kad grafik PCI-E dapat dipercepat hingga 16x. Sebagai tambahan, papan induk dengan lebih dari satu slot PCI-E dapat mempunyai lebih daripada satu kad grafik PCI-E yang disambungkan padanya dan menggabungkan kekuatannya. Walau bagaimanapun, ini adalah senario yang jarang berlaku. Ini juga boleh menyebabkan masalah keserasian jika tidak dirancang dengan betul; papan induk tertentu berfungsi lebih baik dengan jenama kad PCI-E tertentu.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *