Perbezaan RAM dan Storage

 

SSD VS HDD : APAKAH PERBEZAAN? - OK COMPUTER SOLUTION

Mungkin cabaran yang paling biasa dihadapi oleh pengguna komputer ketika menggunakan komputer melibatkan memori, atau kekurangannya di komputer mereka.

Juruteknik sokongan komputer akan memberitahu anda bahawa pengguna komputer sering tidak jelas mengenai pelbagai jenis memori di komputer mereka. Pengguna sering menukar memori dengan storan, dan sebaliknya. Pernyataan seperti “Saya mempunyai lapan gigabait cakera,” atau “Saya mempunyai satu terabait memori” memberitahu orang-orang yang menyokong komputer bahawa mereka berhadapan dengan seorang pemula ketika datang ke terminologi komputer.

Kami tidak mahu anda muncul sebagai pemula, jadi mari kita hancurkan konsep dan kaji kedua bahagian komputer anda, bagaimana ia berfungsi bersama, dan bagaimana ia mempengaruhi prestasi komputer anda.

Perbezaan Antara Memori dan Storage

Memori utama komputer anda dipanggil RAM. Anda boleh menganggapnya sebagai ruang kerja yang digunakan komputer untuk menyelesaikan kerja. Apabila anda mengklik dua kali pada aplikasi, atau membuka dokumen, atau, dengan baik, melakukan banyak perkara, RAM akan digunakan untuk menyimpan data tersebut semasa komputer sedang menggunakannya. Komputer moden selalunya dilengkapi dengan RAM 4, 8, 16 atau lebih gigabait yang sudah dipasang sebelumnya.

Terdapat juga storan: pemacu cakera keras atau pemacu keadaan pepejal di mana data direkodkan dan dapat kekal selama-lamanya, untuk dipanggil semula jika perlu. Itu mungkin penyata cukai, puisi dalam pemproses kata, atau e-mel. Sebagai perbandingan, RAM tidak stabil – maklumat yang dimasukkan di dalamnya akan hilang apabila kuasa dimatikan atau ketika komputer diset semula. Bahan yang ditulis ke cakera akan kekal di sana sehingga terpadam, atau sehingga media penyimpanan gagal (lebih banyak lagi kemudian).

Apa itu RAM?

RAM berbentuk cip komputer – litar bersepadu – yang disolder terus ke papan logik utama komputer anda atau dipasang di modul memori yang terdapat di soket pada papan logik komputer anda.

RAM bermaksud Memori Akses Rawak. Data yang disimpan dalam RAM dapat diakses hampir seketika tanpa mengira di mana memori disimpan, jadi sangat cepat – milisaat cepat. RAM mempunyai jalan yang sangat pantas ke CPU komputer, atau unit pemprosesan pusat, otak komputer yang melakukan sebahagian besar kerja.

RAM adalah akses rawak berbanding dengan akses berurutan. Data yang diakses secara berurutan merangkumi barang yang ditulis ke pemacu cakera keras anda, misalnya. Ia biasanya ditulis dalam fail, dengan lokasi permulaan dan lokasi akhir tertentu. Kami akan sampai ke storan cakera keras anda sebentar lagi.

Sekiranya anda mempunyai keperluan tujuan umum untuk komputer anda, anda mungkin tidak perlu terlalu banyak meningkatkan RAMnya. Sebenarnya, bergantung pada komputer apa yang anda beli, anda mungkin tidak dapat menukar RAM. (Apple dan lain-lain telah menghilangkan kebolehtingkatkan RAM dari beberapa komputer kelas bawah atau mudah alih mereka, misalnya).

Berapa banyak RAM pada Mac OS (Menu Apple> Mengenai Mac Ini)
How much RAM -- Windows 10
Berapa banyak RAM pada Windows 10 (Panel Kawalan> Sistem dan Keselamatan> Sistem)

Sekiranya komputer anda lebih tua dan boleh ditingkatkan, memasukkan lebih banyak RAM membantunya memuat dan menggunakan lebih banyak aplikasi, lebih banyak dokumen, dan fail yang lebih besar tanpa melambatkan dan perlu menukar data tersebut ke cakera, yang akan kita bahas di bawah.

Sekiranya anda bekerja dengan fail yang sangat besar – pangkalan data besar, misalnya, atau fail gambar besar atau video, atau jika aplikasi yang anda gunakan memerlukan banyak memori untuk memproses data mereka, mempunyai lebih banyak RAM di komputer anda dapat membantu prestasi dengan ketara.

Apa itu Storage Komputer?

Komputer memerlukan beberapa bentuk penyimpanan yang tidak mudah berubah. Itu adalah tempat data boleh kekal walaupun komputer tidak digunakan dan dimatikan, jadi anda tidak perlu memuat semula dan memasukkan semula semuanya setiap kali anda menggunakan komputer. Itulah intinya mempunyai simpanan selain RAM.

Penyimpanan untuk sebahagian besar komputer yang digunakan hari ini terdiri daripada pemacu, sama ada cakera keras atau pemacu keadaan pepejal. Pemacu dapat menyediakan banyak ruang yang dapat digunakan untuk menyimpan aplikasi, dokumen, data dan semua perkara lain yang anda perlukan untuk menyelesaikan pekerjaan anda (dan komputer anda perlu beroperasi).

Ruang Cakera pada Mac OS (Menu Apple> Tentang Mac Ini> Penyimpanan)
Windows 10 Disk Space

Ruang Cakera pada Windows 10 (PC ini> Komputer)

Tidak kira jenis pemacu yang anda miliki, penyimpanan hampir selalu lebih perlahan daripada RAM. Pemacu cakera keras adalah peranti mekanikal, jadi mereka tidak dapat mengakses maklumat secepat memori. Dan peranti penyimpanan di kebanyakan komputer peribadi menggunakan antara muka yang disebut Serial ATA (SATA), yang mempengaruhi kelajuan di mana data dapat bergerak antara pemacu dan CPU.

Jadi mengapa menggunakan cakera keras sama sekali? Mereka murah dan tersedia.

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, lebih banyak pembuat komputer mula menawarkan Solid State Drives (SSD) sebagai pilihan penyimpanan, sebagai pengganti atau sebagai tambahan kepada pemacu cakera keras konvensional.

SSD jauh lebih pantas daripada cakera keras kerana menggunakan litar bersepadu. SSD menggunakan jenis litar memori khas yang disebut RAM tidak mudah menguap (NVRAM) untuk menyimpan data, jadi semuanya tetap berada di tempat walaupun komputer dimatikan.

Walaupun SSD menggunakan cip memori dan bukannya piring mekanikal yang harus dibaca secara berurutan, SSD masih lebih perlahan daripada RAM komputer. Itu sebahagiannya kerana prestasi cip memori yang sedang digunakan, dan sebahagiannya juga disebabkan oleh kemacetan yang dibuat oleh antara muka yang menghubungkan peranti storan ke komputer – hampir tidak sepantas yang digunakan oleh RAM antara muka.
Bagaimana RAM dan Storan Mempengaruhi Prestasi Komputer Anda

RAM

Bagi kebanyakan kita menggunakan komputer untuk tujuan umum – memeriksa e-mel, melayari laman web, membayar bil, bermain satu atau dua permainan dan menonton Netflix – RAM yang disertakan komputer adalah sama seperti yang kita perlukan. Lebih jauh lagi, kita mungkin perlu menambahkan sedikit lagi untuk mengikuti peningkatan sistem operasi baru, aplikasi yang diperbarui, dan aplikasi baru yang memiliki keperluan memori yang lebih tinggi.

Sekiranya anda merancang untuk menggunakan komputer anda untuk pekerjaan yang lebih khusus, lebih banyak RAM akan memberi banyak faedah kepada anda. Contoh tugas semacam itu termasuk mengedit video, mengedit gambar beresolusi tinggi, merakam audio pelbagai trek, rendering 3D, dan pengiraan skala besar untuk sains dan kejuruteraan.

Sekali lagi, bergantung pada komputer yang anda beli, anda mungkin tidak dapat meningkatkan RAM anda. Oleh itu, pertimbangkan perkara ini dengan teliti apabila anda membeli komputer baru, dan pastikan komputer boleh ditingkatkan atau dilengkapi dengan RAM sebanyak yang anda fikirkan yang anda perlukan.

RAM komputer anda dapat diisi: memuatkan banyak aplikasi, membuka sekumpulan dokumen, mendapatkan banyak aktiviti, dan RAM akan digunakan oleh setiap proses, atau program yang sedang berjalan.

Apabila ia berlaku, komputer anda akan menulis maklumat yang diperlukan untuk menjejaki bahagian cakera keras atau SSD yang telah ditentukan sebelumnya. Kawasan ini disebut memori maya, dan menukar data dari RAM ke disk adalah ciri standard sistem operasi moden.

Semakin cepat cakera anda, semakin sedikit masa yang diperlukan untuk komputer membaca dan menulis memori maya. Oleh itu, komputer dengan SSD, misalnya, akan kelihatan lebih pantas di bawah beban daripada komputer dengan cakera keras biasa.

SSD juga memerlukan lebih sedikit masa untuk memuatkan aplikasi dan dokumen daripada cakera keras. Sungguh, jika komputer anda menggunakan cakera keras, salah satu perkara terbaik yang boleh anda lakukan untuk memanjangkan jangka hayatnya dan meningkatkan prestasi adalah menggantikan cakera keras dengan SSD.

Penyimpanan (Storage)

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *