BM-800 Professional Studio Condenser Microphone

Peralatan rakaman di zaman studio rumah menjadi lebih berpatutan berbanding sebelumnya. Tetapi dengan kemampuan ini, menjadi mustahil untuk menavigasi labirin pilihan yang tidak berkesudahan. Tanpa menjadi pakar, memilih mikrofon yang tepat dapat memakan seluruh waktu petang anda. Mudah-mudahan, tinjauan ini dapat menjadikan proses yang memburukkan ini menjadi lebih mudah.

Sekiranya anda mencari mikrofon yang murah dan serba boleh dengan pelbagai aplikasi, jangan cari lagi. Dengan harga serendah RM 59.90, BM-800 adalah nilai terbaik yang dapat dijumpai untuk mikrofon pemeluwap yang baik. Sebagai mikrofon kondensor, anda akan dapati bahawa BM-800 dapat menangkap lebih terperinci dan suasana bilik pada kelantangan yang lebih rendah daripada mikrofon dinamik. Dengan pemikiran itu, BM-800 akan menjadi pilihan yang tepat untuk merakam instrumen akustik, persembahan vokal, dan juga podcast. Sekiranya anda ingin menjalankan studio profesional anda sendiri, anda mungkin ingin terus menabung dan membaca kompilasi Ulasan Studio Mic Terbaik. Tetapi bagi pemuzik pemula, blogger video, atau podcaster mikrofon ini pasti akan menyelesaikan tugasnya.

bm-800 white studio condenser mic

 

Untuk mikrofon dengan anggaran rendah, BM-800 dibina dengan baik. Ia mempunyai perumahan aloi Zink dan jaring keluli berlapis emas untuk memberikan perlindungan yang kukuh untuk diafragma dan komponen dalamannya. Kecuali jika anda benar-benar berusaha merosakkannya, ia akan bertahan dengan baik melalui penggunaan dan kerosakan biasa. Ia juga dilengkapi dengan pelindung tahan goncangan yang kuat untuk memastikan mikrofon tetap selamat dan gemerincing yang tidak diingini. Oleh kerana itu adalah kondensor tanpa arah, anda harus ingat untuk memastikan sisi yang bertanda “BM-800” menghadap ke sumber audio yang anda inginkan. Satu lagi ciri hebatnya ialah penutup busa yang boleh ditanggalkan untuk membantu melindungi mikrofon dari gangguan angin, penyaman udara yang bising, dan meludah dari persembahan yang tidak menyenangkan itu. Setelah membeli beberapa mikrofon, saya kagum mereka telah memasukkan ciri yang tidak ternilai ini – kebanyakan pengeluar tidak.

Yang paling penting, sedar bahawa ini adalah mikrofon Phantom Powered. Walaupun beberapa versi mikrofon ini memerlukan bateri berfungsi, versi ini memerlukan kuasa hantu. BM-800 dijual dengan beberapa jenama. Bergantung pada jenama yang anda pilih, anda boleh mendapatkan model berkuasa bateri atau model berkuasa hantu. Untuk mengelakkan berlakunya kekeliruan, pastikan untuk memperhatikan spesifikasi semasa berbelanja.

blue bm-800 condenser mic on shock mount

Yang dikatakan, model berkuasa hantu akan menghasilkan kualiti suara yang lebih baik dan fungsi yang lebih dipercayai. Mikrofon kondensor sangat diperlukan kerana ia mempunyai julat dinamik yang luas dan tindak balas frekuensi lebar yang mampu mengambil perincian yang jelas. Sebahagiannya, ini kerana mikrofon kondensor dikuasakan oleh hantu. Dikuasakan oleh 48 volt, banyak mikrofon berkuasa hantu lebih kuat daripada mikrofon dinamik pasif. Secara semula jadi, mikrofon yang dikuasakan oleh 48v akan lebih kuat daripada yang dikuasakan oleh bateri 9v, banyak bateri AA, atau pengecas USB 5v. Oleh itu, anda boleh yakin bahawa BM-800 akan menjadi peningkatan yang besar dari sebilangan besar mikrofon USB dan bateri.

Dengan BM-800 anda, anda juga akan menerima kabel stereo XLR hingga 3.5mm wanita. Untuk memastikan prestasi yang optimum, pastikan pengadun, antara muka audio, atau komputer anda dapat memberikan daya yang cukup untuk mikrofon melalui sambungan 3.5mm. Semasa menggunakan komputer riba dan desktop, sebilangan pengguna telah melaporkan rakaman kelantangan rendah. Namun, saya juga melihat pengguna cukup memadai mikrofon dengan kabel yang disediakan menggunakan kuasa hantu serendah 14v.

Behringer U-Phoria UM2

 

Kesamaan yang dimiliki oleh Behringer U-Phoria UM2 dengan begitu banyak antara muka audio lain yang boleh didapati di pasaran adalah hasil daripada warna logam hitam biasa dengan perincian perak kecil. Reka bentuk dan warna seperti itu telah menjadi standard yang cukup baik dalam dunia antara muka audio.

Sekiranya anda mula melihat lebih dekat, antara muka audio tertentu mempunyai plastik dan bukannya bahagian logam seperti kebanyakan pesaingnya, yang menjadikannya sedikit lebih ringan daripada yang lain. Pembinaannya kukuh, dan terasa sangat kuat dan dibina dengan baik sekiranya anda menjelajahi bahagian plastik.

Suis dan kawalan unit juga diperbuat daripada plastik. Perasaan pertama yang anda dapat ketika mula bekerja dengan mereka, adalah sedikit kelonggaran, tetapi semuanya bekerja dengan sangat baik di persekitaran studio, terutama jika kita berbicara tentang studio rumah.

Terdapat dua input pada U-Phoria UM2. Antaramuka dapat menerima kabel XLR dan juga kabel. Pada input pertama, anda boleh memasukkan kabel XLR atau kabel ¼, tetapi yang kedua hanya menawarkan pilihan kedua.

Pada antara muka audio, di sebelah input anda dapat melihat dua petunjuk cahaya. Tugas penunjuk pertama adalah menyediakannya bagi pengguna untuk memahami sama ada antara muka mengambil isyarat atau tidak. Lampu kedua menunjukkan bahawa suara yang anda terima terlalu kuat dan anda sedang memotong.

Lebih-lebih lagi, antara muka audio memberikan pengguna Phantom Power + 48V yang penting. Untuk menghidupkan Kuasa Phantom, anda harus menekan suis hidup / mati, yang diletakkan di bahagian belakang antara muka. Fungsi ini sangat berguna untuk mikrofon kondensor, kerana ia menambah keperluan tambahan untuk mereka berfungsi dengan baik.

U-Phoria UM2, menggunakan preamplifier Xenyx yang terkenal, yang dihasilkan oleh Syarikat Behringer. Kualiti suara preamp lebih hebat, sangat bersih dan renyah dan mempunyai keupayaan untuk mengawal semua tahap keuntungan tanpa masalah.

Beli BM 800:

https://t.productlink.io/a141q3c (Shopee)

https://t.productlink.io/a141q3d (Lazada)

 

Beli Behringer U-Phoria UM2 (harga dah berubah):

https://t.productlink.io/a141q3e (Shopee)

https://t.productlink.io/a141q3f (Lazada)

 

Headphone Open-Back Bajet Terbaik:

https://t.productlink.io/a141q3g (Shopee)

https://t.productlink.io/a141q3h (Lazada)

 

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *