Realme C15 with 6,000mAh battery breaks cover | TechRadar

Realme C15 adalah tambahan terbaru untuk portfolio telefon pintar siri C yang diperbaharui dari syarikat itu. Peranti baru mengikuti telefon pintar Realme C11 (review) dan Realme C12 (review), yang kelihatannya menggantikan Realme C1, C2, dan C3. Tiga telefon bimbit siri Realme C yang pertama cukup mengagumkan dan, menawarkan perkakasan hebat dalam segmen sub-Rs 10,000, dan lot terbaru bertujuan untuk memenuhi standard tersebut selepas kenaikan GST.

Realme C15 adalah model kelas atas antara tiga telefon baru dan harganya bermula dari Rs 9,999. Untuk harganya, Realme C15 menampilkan paparan HD +, MediaTek Helio G35 SoC, dan RAM hingga 4GB. Walau bagaimanapun, USP telefon adalah bateri berkapasiti 6,000mAh yang disokong oleh sokongan pengecasan pantas 18W.
Keputusan

Realme C15 memberikan banyak aspek – hayat bateri. Telefon ini menawarkan sandaran bateri yang sangat baik yang dapat bertahan sehingga dua hari dengan sekali cas. Tetapi ketika datang ke kawasan lain, telefon tidak cukup sesuai dengan apa yang ditawarkan oleh Realme C3 (ulasan) beberapa bulan yang lalu dan apa yang ditawarkan oleh persaingan hari ini.

Reka bentuk dan paparan

Review realme C15, Berani dengan Baterai 6.000 mAh 18W

Realme C15 serupa dengan Realme C12 dari segi reka bentuk. Terdapat paparan waterdrop di depan dan panel belakang plastik dengan kemasan corak, sensor cap jari fizikal, dan modul kamera berbentuk persegi di sudut. Realme C15 adalah telefon chunky dengan jumlah berat dan ketebalan yang baik kerana bateri besar di dalamnya. Ini menyukarkan penggunaan telefon dengan satu tangan untuk jangka masa yang panjang.

Sensor cap jari yang dipasang di belakang diletakkan dengan ideal agar jari dapat dijangkau pada mulanya. Walaupun butang kuasa cukup mudah dicapai dengan ibu jari, butang kelantangan di atas memerlukan sedikit usaha dari sisi anda. Telefon ini dilengkapi dengan slot kad tiga untuk mengendalikan dua kad nano-SIM dan kad microSD. Terdapat bicu fon kepala 3.5mm, port mikro-USB, dan gril pembesar suara tunggal di bahagian bawah.

Datang ke paparan, Realme C15 menampilkan paparan LCD 6,5 inci HD + (1600 × 720) dengan kecerahan puncak 420 nits dan perlindungan Gorilla Glass. Terdapat bezel yang cukup tebal di bahagian bawah dan paparannya sendiri kelihatan cukup besar yang menyukarkan penggunaan satu tangan. Kami pasti ingin melihat skrin FHD + memandangkan Xiaomi melancarkan Redmi 9 Prime dengan ciri ini dengan harga yang sama. Resolusi HD + standard tidak buruk, tetapi anda akan melihat piksel semasa menonton rancangan di YouTube, Netflix, dan platform penstriman lain. Tahap kecerahan wajar di dalam rumah tetapi membiarkan anda menginginkan sedikit lebih banyak di luar ruangan di bawah cahaya matahari yang terang.
Realme C15 hadir dengan mod Malam khusus yang bertujuan untuk menangkap gambar yang lebih terang dalam cahaya rendah. Walau bagaimanapun, pengalaman kami dengan mod ini agak tidak memuaskan. Algoritma tidak berfungsi dengan baik untuk meningkatkan pendedahan dan mengurangkan kebisingan. Sebenarnya, kami mendapati gambar yang dirakam tanpa mod Malam kelihatan lebih baik berbanding dengan gambar yang diambil dengan mod cahaya rendah.
Untuk selfie, anda mendapat sensor 8MP yang menyokong kecantikan AI, mod potret, HDR, dan banyak lagi. Kamera selfie dapat menangkap gambar selfie yang terang dan baik pada waktu siang. Selfie cenderung kelihatan lembut dan bising di dalam rumah dan dalam keadaan cahaya rendah. Mod potret selfie rata-rata dan tidak melakukan kerja yang sangat bersih dalam memisahkan subjek dari latar belakang.

Prestasi dan perisian
Realme C15 mendapat chipset MediaTek Helio G35 yang sama dengan Realme C11 dan Realme C12, yang merupakan langkah ingin tahu syarikat. Kami mempunyai tiga telefon Realme sekarang di bawah Rs 10,000 dengan chipset yang sama, mengurangkan perbezaan di antara mereka. MediaTek Helio G35 adalah pemproses permainan peringkat permulaan, yang kelihatan lemah memandangkan harga telefon dan apa yang ditawarkan oleh persaingan. Sebagai contoh, kami mempunyai Redmi 9 Prime yang menawarkan chipset Helio G80 yang lebih berkemampuan pada harga yang sama.
MediaTek Helio G35 berfungsi dengan cukup baik untuk penggunaan sehari-hari selagi anda mengekalkan harapan anda pada tahap minimum. Aplikasi lambat dibuka tetapi kami tidak menghadapi masalah melayari media sosial, pemesejan, dan beralih antara aplikasi. Sebenarnya, Realme C15 berfungsi dengan baik dalam pengurusan RAM kerana dapat menyimpan beberapa aplikasi, termasuk yang berat seperti PUBG, yang tersedia di latar belakang untuk sementara waktu tanpa menutupnya secara paksa.
Walaupun merupakan chipset berpusatkan permainan, kami tidak akan mengesyorkan MediaTek Helio G35 untuk permainan. Tetapan grafik tertinggi di PUBG Mobile, misalnya, adalah Balanced + Medium. Jangan harap grafik kelihatan terperinci dan menarik di Realme C15. Sesi selama 30 minit di PUBG Mobile membuat beberapa pemain gagap, tetapi kami masih dapat menyelesaikan permainan tanpa mengeluarkan rambut.
Realme C15 dihantar dengan Realme UI 1.0 yang berasaskan Android 10. Unit tinjauan kami mempunyai patch keselamatan Android Ogos. Realme UI menawarkan antara muka yang menarik dengan ikon aplikasi bulat yang seragam, wallpaper yang menyenangkan, dan mod gelap di seluruh sistem. Bilangan aplikasi pra-muat juga berkurang, kerana syarikat telah membuang aplikasi yang dilarang seperti UC Browser dan Helo, yang menghasilkan UI yang lebih bersih. Aplikasi panggilan dan mesej utama diganti dengan aplikasi Google sendiri. Walaupun menggunakan Chrome, Realme memasukkan penyemak imbasnya sendiri yang kadang-kadang mengeluarkan pemberitahuan spam.
Sensor cap jari yang dipasang di belakang cukup responsif tetapi kami mendapati ciri buka kunci muka menjadi lembab pada waktu, terutama dalam keadaan pencahayaan yang buruk. Pembesar suara bawah tidak menawarkan kualiti suara terbaik, tetapi cukup kuat untuk menonton kandungan dan bermain permainan.
Bateri
Di sinilah Realme C15 benar-benar bersinar. Kapasiti bateri 6,000mAh yang besar menawarkan jangka hayat bateri yang panjang walaupun dengan penggunaan yang berat. Telefon boleh melewati sehari dengan mudah dan bertahan sehingga dua hari penuh bergantung pada penggunaan anda. Setelah menggunakan telefon secara intensif dalam tempoh tinjauan bermain permainan, menonton rancangan di platform streaming, dan sebagainya, Realme C15 berjaya bertahan 1.5 hari sebelum perlu dicas. Telefon berjaya bertahan hampir 17 jam dalam ujian bateri PCMark kami, yang sangat mengagumkan.
Sokongan pengecasan pantas 18W bukanlah sesuatu yang menggembirakan. Kerana kapasiti bateri yang besar, diperlukan sekitar empat jam untuk mengecas sepenuhnya telefon dari nol hingga 100 peratus.

Keputusan akhir

Dengan tanda harga Rs 9,999, Realme C15 berada di antara orang-orang seperti Redmi 9 Prime, yang merupakan telefon pintar yang menarik di segmen ini. The Redmi 9 Prime (review) menawarkan ciri seperti paparan FHD + dan chipset MediaTek Helio G80, yang pastinya lebih menarik daripada paparan HD + dan chipset MediaTek Helio G35 yang ditawarkan oleh Realme C15.

Oleh itu, Realme C15 memberikan sandaran bateri yang luar biasa, yang lebih baik daripada kebanyakan telefon lain di segmen ini, termasuk Redmi 9 Prime. Ini juga mendapat reka bentuk yang menyenangkan, walaupun dengan bangunan besar. Akhir sekali, anda mendapat perisian Realme UI yang bersih dan mudah digunakan. Realme C15 jelas bukan telefon terbaik di segmen ini, tetapi memberikan apa yang dijanjikan – jangka hayat bateri yang tahan lama.

Kelebihan:

  • Hayat bateri yang sangat baik
  • Realme UI Bersih
  • Kemasan yang menarik
Keburukan:
  • Paparan HD +
  • Prestasi purata
  • Prestasi kamera cahaya rendah yang mengecewakan

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *