Ryzen 9 5950X

Inilah pandangan pertama kami pada siri CPU Ryzen 5000 yang baru, bermula dengan ulasan penuh mengenai perdana Ryzen 9 5950X. Sebagai pengganti langsung ke R9 3950X, cip baru ini membungkus 16 teras dengan sokongan SMT untuk 32 utas. Harga runcit yang dicadangkan telah dinaikkan, jadi ini adalah CPU yang mahal untuk platform AM4 arus perdana.

AMD membenarkan kenaikan harga di seluruh siri dengan apa yang mereka nyatakan sebagai peningkatan prestasi secara dramatik, terutama dalam hal permainan. Sorotan termasuk jam peningkatan hingga 4.9 GHz dan peningkatan IPC 19% berkat reka bentuk baru yang melihat kompleks teras diperluas menjadi 8 teras dengan topologi cache LM 32MB baru. Ini telah dicapai dengan menggunakan proses TSMC 7nm yang sama.

Terdapat sebilangan penambahbaikan seni bina, beberapa di antaranya telah kami lalui ketika diumumkan dan kami hanya dapat membincangkan ciri CPU baru di atas kertas. Tetapi daripada membicarakan semua itu, kita akan terus menerus mengetahui apa yang kita syakui sebenarnya di sini: tanda aras.

Dengan itu, mari kita lihat persediaan ujian kami dan masuk ke semua grafik bar biru. Untuk menguji CPU AMD, kami menggunakan motherboard MSI X570 Godlike, sebahagian kerana ia adalah salah satu daripada empat motherboard X570 yang menerima sokongan BIOS dari AMD. Walaupun sebelum merilis papan AM4 yang lain memang memiliki dukungan Zen 3, AMD membatasi pengulas kepada empat model untuk membantu mempercepat setiap masalah penyelesaian masalah, sekiranya ada masalah.

Anda boleh menjalankan CPU Zen, Zen +, Zen 2 dan Zen 3 pada satu motherboard, walaupun sokongan gen pertama tidak disenaraikan. Walau bagaimanapun, kebanyakan papan X570 menyokong bahagian siri Ryzen 1000. Dalam kes X570 Godlike, kita dapat memasukkan Ryzen 5 1600 atau Ryzen 9 5950X baru, dan kedua-duanya berfungsi dengan sempurna, sehingga empat generasi CPU pada motherboard tunggal.

Sebaliknya, untuk menguji pemproses Intel pada masa yang sama, anda memerlukan tiga sistem ujian yang berasingan. Bagaimanapun, kami melengkapkan semua sistem AMD dan Intel dengan empat modul memori 8 GB G.Skill TridentZ DDR4-3200 CL14 untuk kapasiti 32GB. Kami menyejukkannya menggunakan iCUE H150i Elite Capellix AIO Corsair, kerana kebanyakan CPU ini tidak dilengkapi dengan kotak yang lebih sejuk.

Tanda aras
Pertama, kami mempunyai Cinebench R20 dengan Ryzen 9 5950X menjadi CPU desktop pertama pada platform arus perdana yang memecahkan halangan 10,000 titik di luar kotak. Jika dibandingkan dengan 3950X, kami melihat peningkatan prestasi 10%.Berbanding dengan penawaran arus perdana terbaik Intel, 10900K, kita berbicara mengenai peningkatan prestasi hampir 60%, walaupun AMD juga menawarkan 60% lebih banyak inti di sini.

Showstopper sebenarnya adalah prestasi teras tunggal di mana R9 5950X baru 20% lebih cepat daripada 3950X dan 17% lebih cepat daripada 10900K. Prestasi single thread seperti ini akan menjadi pertanda baik untuk prestasi permainan.

Penggunaan kuasa

Kami melihat penggunaan elektrik dengan cepat dan kami kagum dengan apa yang kami dapati. 5950X dihasilkan menggunakan proses 7nm yang sama dengan 3950X, namun jurutera AMD dapat meningkatkan prestasi, tetapi juga mengurangkan penggunaan tenaga untuk kecekapan yang jauh lebih baik.

Walaupun meningkatkan prestasi sebanyak 6%, kami juga melihat pengurangan penggunaan daya sebanyak 5% untuk keseluruhan sistem. Berbanding dengan Core i9-10900K 10-core Intel, kami melihat pengurangan penggunaan kuasa sebanyak 25%.

Pandangan ringkas mengenai suhu dan tingkah laku operasi membandingkan Ryzen 9 3950X dan 5950X. Kedua-duanya diuji di bilik 21C di bangku ujian terbuka menggunakan Corsair iCUE H150i AIO dan MSI X570 Godlike, dipasang di dalam Corsair Obsidian 500D.

Ryzen 9 5950X berlari 6 hingga 7 darjah lebih sejuk daripada 3950X dalam keadaan ujian yang sama, walaupun berjalan pada kelajuan jam yang sedikit lebih tinggi menggunakan proses 7nm yang sama. Sebahagian daripadanya akan jatuh tempo hingga 7nm, tetapi AMD juga menuntut pengoptimuman seni bina. Peningkatan ini memungkinkan untuk vcore yang sedikit lebih rendah yang sekali lagi akan membantu mengurangkan penggunaan kuasa dan oleh itu termal.


Tanda Aras Permainan
Masa untuk ujian permainan di mana kami menggunakan GPU terpantas yang ada pada masa ini, GeForce RTX 3090. Bermula dengan Far Cry New Dawn pada 1080p, kami dapati peningkatan prestasi 10% untuk 5950X berbanding 3950X. Bukan hasil yang buruk, tetapi meletakkan 5950X di belakang 10900K sekitar 6%. Mereka serupa dengan Ti 2080, tetapi GPU generasi seterusnya ini mendorong prestasi kembali memihak kepada Intel dalam tajuk ini.

Purata Prestasi Permainan

Berikut adalah gambaran prestasi yang rata-rata terdapat pada 11 permainan. Seperti yang anda lihat, Ryzen 9 5950X dan 10900K adalah perlawanan dari segi prestasi. Ini juga bermaksud rata-rata 5950X adalah 19% lebih cepat daripada 3950X, yang merupakan lompatan generasi yang mengagumkan untuk beban kerja permainan.

Anda juga boleh berpendapat bahawa Intel masih cukup kompetitif untuk permainan. Walaupun ini bermaksud menggunakan lebih banyak tenaga dan membandingkan dengan kurang baik dalam aplikasi produktiviti, Core i9-10900K memang memiliki kemampuannya sendiri dalam permainan berbanding yang terbaik dari AMD.

Overclocking

Sekarang mari kita lihat prestasi overclocking. Kami dapat melakukan overclock 4.7 GHz all-core dengan 5950X menggunakan 1.375v. Overclock ini meningkatkan prestasi di Cinebench R20 sebanyak 20%, peningkatan prestasi yang sangat besar untuk beban kerja yang berat.

Apa yang Kami Belajar

AMD meletakkan Intel di tempat yang sukar setahun yang lalu dengan Ryzen 9 3950X. Ia dengan mudah mengalahkan Core i9-9900K dalam beban kerja inti-berat dengan mengemas core dua kali lebih banyak, dan ketika berhadapan dengan prestasi permainan FPS maksimum beresolusi rendah, sering kali tidak banyak. Terdapat masa di mana CPU Intel meningkat hingga 20% lebih cepat, yang merupakan margin yang signifikan dan oleh itu kami mengesyorkan 9900K untuk mereka yang mencari prestasi permainan maksimum dengan sedikit minat terhadap prestasi produktiviti.

Walaupun demikian, 3950X 16-teras mengambil mahkota prestasi desktop utama dan juga menghilangkan platform Intel Cascade Lake-X HEDT, dengan bantuan bahagian Threadripper generasi ke-2 dan ke-3. Setahun kemudian dan kami mempunyai CPU yang lebih baik lagi dengan tegas menjauhkan prestasi daripada Intel.

Sudah tentu, jika anda berminat dengan prestasi permainan, Ryzen 9 5950X terlalu banyak. Anda akan mendapat tahap prestasi yang serupa dari 5900X yang lebih berpatutan dan juga 5800X. Dalam kebanyakan permainan, bahkan 5600X tidak akan ketinggalan. Kami akan menindaklanjuti dengan tinjauan terperinci mengenai semua kerepek tersebut dalam beberapa hari akan datang.

Dengan kata lain, membelanjakan $ 800 untuk Ryzen 9 5950X hanya untuk permainan tidak ada gunanya, tetapi menggunakan pemproses berat teras tidak lagi menghalang prestasi, jadi ini adalah pilihan yang sesuai untuk pemain dengan poket dalam. Di mana pemproses 16-teras baru ini benar-benar bersinar adalah untuk mereka yang ingin bekerja dan bermain, dan sekarang tidak ada pilihan yang lebih baik untuk menangani kedua-dua tugas tersebut.

 

Bagi anda yang sudah menggegarkan Ryzen 9 3950X, R9 5950X tidak sepadan dengan peningkatan. Kemungkinannya adalah, jika anda bermain dengan GPU kelas atas, anda melakukannya dengan resolusi tinggi di mana anda akan sering terikat dengan GPU. Sebagai contoh, pada 1440p akan ada sedikit perbezaan antara 3950X dan 5950X dengan RTX 3090, dan kami menjangkakan tidak akan melihat perbezaan pada 4K. Kemudian mengenai prestasi produktiviti, keuntungan tidak membenarkan pelaburan.

Sekiranya anda datang dari pemproses Ryzen generasi kedua, peningkatan untuk permainan dan produktiviti akan sangat besar. Untuk prestasi produktiviti yang sangat kuat, 5950X akan menjadi pilihan yang bagus. Oleh itu, akan menarik untuk melihat apa yang berlaku dengan harga untuk 3950X selama beberapa bulan akan datang, kerana ia mungkin menjadi pilihan nilai utama untuk prestasi CPU kelas atas.

Sudah tentu, ini semua bergantung pada ketersediaan sebenar Ryzen 9 5950X, tetapi kita dengar kita semestinya mengharapkan bekalan yang kuat untuk pemproses siri Ryzen 5000 yang baru. Selalu hebat untuk melihat AMD mengambil satu lagi langkah besar ke hadapan, dan kami tidak sabar-sabar untuk memeriksa timbunan produk yang lain.

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *