Review Amazfit Bip U: Jam pintar untuk menggantikan fitness bands! 

Amazfit Bip U Pro from Huami will offer the same Bip U smartwatch goodies but with added built-in GPS and geomagnetic sensor - NotebookCheck.net News

Dengan harga RM229, Amazfit BIP U mengemas atribut smartwatch dengan pelbagai alat pengesanan kecergasan. Tetapi adakah alasan ini cukup untuk anda membelinya? 

Huami Amazefit BIP U dilancarkan di India beberapa minggu yang lalu. Syarikat ini terkenal kerana membuat beberapa kumpulan kecergasan dan jam tangan pintar yang paling cekap. Walaupun jam tangan pintar Huami sering berharga lebih tinggi, Amazfit BIP U ada di sini untuk mengubah keseluruhan dinamika. BIP U dilancarkan di India dengan harga RM 229. Kini titik harga saja sudah cukup untuk memberi peluang kepada kumpulan kecergasan untuk mendapatkan wang mereka.

Dengan harga RM 229, Amazfit BIP U mengemas atribut smartwatch dengan pelbagai alat pengesanan kecergasan. Ia kelihatan hebat dan mempunyai alat pelacak untuk hampir setiap aktiviti yang dapat dilakukan seseorang dan tidak membuat lubang di poket.

Jadi ringkasnya, sangat sesuai untuk orang yang mahukan jam pintar tetapi tidak mahu menghabiskan banyak wang untuknya. Ia mempunyai banyak kelebihan berbanding band kecergasan yang tersedia dengan harga yang jauh lebih murah di pasaran. Tetapi adakah berbaloi menghabiskan sedikit adunan untuk skrin yang sedikit lebih besar? Kami akan mengetahui dalam tinjauan

Ulasan Amazfit BIP U: Reka Bentuk

Amazfit BIP U mempunyai kemiripan yang kuat dengan Apple Watch. Tetapi mereka tidak boleh disalahkan kerana ini hampir setiap jam pintar lain berdasarkan prototaip yang ditetapkan oleh Apple. Dengan Amazfit BIP U, Huami telah memperkenalkan dail yang lebih ringkas dengan lekukan bulat.

Badan Amazfit BIP U diperbuat daripada plastik tetapi itu tidak kelihatan murah. Ia dilengkapi dengan kemasan matte di bahagian belakang dan sisi yang meningkatkan penampilan jam tangan. Walau bagaimanapun, ini bukanlah sesuatu yang luar biasa dan tidak ada sorotan logam yang digunakan pada jam tangan pintar untuk memberikan nuansa yang lebih premium. Ia sederhana namun elegan dan melakukan perbuatan itu tanpa banyak pertimbangan. Untuk semakan, kami mendapat warna hitam standard tetapi boleh didapati dalam dua warna menarik lain seperti merah jambu dan hijau.

Kini datang ke paparan, Amazfit BIP U hadir dengan paparan TFT 1,43 inci dengan resolusi 320 x 302 piksel. Untuk perlindungan, ia mempunyai lapisan Corning Gorilla Glass 3 bersama dengan lapisan anti cap jari di atasnya. Paparannya cukup bertenaga, terang dan walaupun dalam keadaan luar, ia tidak menjadikan pengguna memusingkan mata untuk membaca barang dari skrin. Ia adalah paparan skrin sentuh tetapi untuk mengakses menu, anda harus menggunakan butang fizikal yang disediakan di sebelah kanan jam tangan.

Huami telah menggunakan tali silikon lembut yang cukup selesa dipakai berjam-jam. Jam tangan pintar mengejutkan cukup ringan. Saya memakai jam tangan siang dan malam tetapi saya tidak pernah merasa tidak selesa. Ia sangat selesa sehingga selepas beberapa saat anda tidak akan merasakan apa-apa di pergelangan tangan anda dan terbiasa dengan jam tangan. Saya telah menggunakan jam tangan peringkat permulaan oleh Noise dan GOQi dan saya dapat yakin bahawa ia adalah jam tangan pintar paling ringan pada harga ini. Walau bagaimanapun, ukuran BIP U juga lebih kecil sehingga jika anda mempunyai pergelangan tangan yang sedikit lebih besar, ia mungkin tidak akan menyenangkan anda. Tetapi bagi saya, ia sangat sesuai.

Saya telah menggunakan jam tangan selama lebih dari dua minggu dan saya tidak melihat terlalu banyak calar dan cap jari di atasnya. Ia tidak menarik cap jari walaupun menjadi peranti skrin sentuh sehingga memang terpuji. Jam tangan ini juga dilengkapi dengan titik pengecasan magnetik yang menjadikan keseluruhan urusan menjadi mudah. Pengecas magnetik boleh dipasang ke port dan diisi dengan tali pengikat, jauh lebih baik daripada pengecas klip yang telah kita lihat di beberapa jam pintar.

Amazfit Bip Specifications - Amazfit Central

Amazfit BIP U: Performance

Aspek terpenting dalam jam pintar adalah prestasinya. Walaupun sedikit tidak tepat, jelas tidak sesuai untuk peminat kecergasan. Untuk menyediakan BIP U, pertama anda perlu memuat turun aplikasi Zepp (dahulunya Amazfit). Aplikasi ini tidak begitu rumit seperti aplikasi Mi Fit. Ia mudah digandingkan dan bahkan pengguna smartwatch kali pertama dapat melakukannya tanpa menghabiskan banyak masa untuk melakukannya.

Sekarang datang ke aktiviti yang dapat dijejaki oleh smartwatch. BIP U hadir dengan sebanyak 60 mod sukan yang merangkumi lari, berenang, berjalan, berdiri, dan hampir semua aktiviti daripada yang mungkin dilakukan oleh seseorang. Mengetepikan aktiviti pelacakan kecergasan asas, Amazfit BIP U dilengkapi dengan sensor SpO2 yang memantau tahap oksigen darah dalam badan. Memandangkan kita hidup pada masa COVID, ini adalah salah satu ciri terpenting yang harus dimiliki oleh jam pintar.

Amazfit Bip smart watch in-depth review. Built in optical heart rate & GPS for less than £50 or $70 - YouTube

SpO2 mengambil masa lebih dari 30 saat untuk mengukur tahap oksigen darah anda dan menuntut anda memakai jam tangan dengan ketat dan menghadapnya ke atas. Walaupun saya tidak dapat mengulas mengenai ketepatan sensor SpO2 kerana saya tidak mempunyai peranti yang disahkan oleh MCI untuk membandingkannya. Untuk sebahagian besar hari, tahap oksigen darah saya berada di atas 95 peratus dan selagi ia tidak turun ke tahap yang sangat rendah, saya tidak terkejut dengan ketepatannya.

Sensor penting lain yang dimiliki oleh jam pintar adalah Sensor Optik Biologi PPG, yang memantau kadar denyutan jantung masa nyata. Saya membandingkan hasilnya dengan Mi Band 5 dan mendapati ia hampir sama. Walau bagaimanapun, saya tidak sepenuhnya berpuas hati dengan penjejakan langkah dan pengesanan tidur. Dengan penjejakan langkah, saya menyangka bahawa ukurannya kurang daripada berapa sebenarnya saya berjalan.

Walaupun dengan penjejakan tidur, sebahagian besar waktu akhirnya mengira jumlah masa anda berbaring di tempat tidur. Contohnya, jika anda tidur pada pukul 11 ​​dan akhirnya tertidur pada jam 12, jam tangan mungkin akan mengira jumlah masa jika anda tidak banyak bergerak. Namun, pada beberapa hari hasilnya cukup tepat. Anda boleh menyemak laporan terperinci mengenai waktu tidur nyenyak dan waktu tidur ringan anda di aplikasi Zepp. Anda juga diberi skor setelah analisis terperinci tentang seberapa baik atau buruk corak anda. Aplikasi ini menyimpan data sehingga anda dapat kembali dan memeriksa bagaimana anda tidur selama seminggu.

Amazfit BIP U juga mempunyai ciri seperti senaman pernafasan untuk menenangkan saraf anda, kalkulator tahap tekanan, dan pengesan kitaran haid. Penjejak kesihatan haid mengesan tahap kesihatan haid dan ovulasi anda. Untuk mengaktifkan ciri, anda perlu memasukkan data anda di aplikasi. Kumpulan ini kemudian akan menghantar peringatan kepada anda untuk kitaran seterusnya. Ciri ini sangat berguna untuk pengguna wanita.

PAI atau ciri Personal Activity Intelligence dilihat di hampir setiap jam tangan Amazfit jadi mengapa mesti Amazfit BIP U ketinggalan. Ciri PAI menilai anda berdasarkan aktiviti kecergasan anda. Skornya antara 1 hingga 100 jadi semakin banyak anda bersenam, semakin tinggi skor PAI anda. Namun, PAI juga menghabiskan banyak bateri, jadi apabila anda mengaktifkan fitur ini, bersiaplah untuk mengeluarkan banyak jus.

Amazfit memaparkan pemberitahuan untuk semua aplikasi penting anda termasuk Facebook, WhatsApp, Gmail, dan lain-lain. Walaupun anda tidak dapat membalas mesej dari jam tangan, anda dapat membaca keseluruhan teks dari jam tangan dan kemudian mengeluarkan pemberitahuan dari senarai. Saiz fonnya cukup besar dan mudah dibaca sehingga tidak menjadi masalah bagi anda untuk mencari barang di jam tangan anda. Anda boleh mengklik gambar dari jam tangan anda, menukar muzik dan bahkan memutuskan panggilan dan membungkamnya dari Amazfit BIP U. Respons sentuhannya sama baiknya dengan telefon pintar mana pun. Walau bagaimanapun, Amazfit memaparkan mesej dalam bahasa Inggeris dengan jelas tetapi mempunyai toleransi sifar untuk bahasa lain. Sekiranya mesej anda mengandungi watak dalam bahasa Hindi atau bahasa daerah, ia akan memaparkannya dengan tanda tanya.

Dari segi bateri, syarikat itu mendakwa bahawa jam pintar dapat berlangsung selama sembilan hari dengan sekali cas tetapi saya telah mengecas BIP U saya hampir selepas penggunaan selama seminggu. Pengecas magnet menjadikan perbuatan lebih mudah tetapi saya berharap jangka hayat bateri sekurang-kurangnya dua minggu.
Xiaomi Amazfit Bip smartwatch launched in the US: Price, features, more
Datang dengan perkara yang menyeronokkan, BIP U hadir dengan hampir 50 wajah jam tangan untuk dipilih. Anda boleh memilih dail jam tangan tradisional atau mengekalkan wajah jam tangan yang funky.


Amazfit BIP U: Sekiranya anda membelinya?

Dilancarkan pada harga RM 229, Amazfit BIP U adalah jam tangan yang tepat untuk orang yang pernah bermimpi memiliki Apple Watch tetapi tidak dapat kerana harganya yang tinggi. BIP U sangat ringan dan mempunyai sekitar 60 mod sukan. Ia juga memantau kadar degupan jantung dan oksigen darah anda. Jam tangan melacak aktiviti anda dengan cukup cekap dan memberitahu anda setiap kali anda mendapat panggilan atau mesej. Menariknya, fonnya juga bagus dan besar dan paparannya cerah. Jadi membacanya juga tidak menjadi masalah.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *