Adakah menggunakan Power Bank akan merosakkan bateri telefon bimbit anda?

10000mAh Mi Power Bank 2 - Mi Singapore

Anda mungkin pernah mendengar beberapa pengguna telefon mengadu bahawa satu power bank atau yang lain merosakkan telefon mereka dan kemudian menyimpulkan bahawa power bank merosakkan bateri telefon. Adakah menggunakan power bank merosakkan bateri telefon anda?

Saya telah diajukan soalan langsung mengenai perkara ini:

“Apa pendapat anda tentang ini? Terdapat kepercayaan di beberapa pihak bahawa penggunaan power bank merosot jangka hayat / prestasi bateri lebih cepat daripada pengecasan konvensional. Sejauh manakah ini? Adakah terbukti secara saintifik?”

Jawapan langsung untuk soalan di atas adalah ini: tidak ada sokongan saintifik untuk idea bahawa penggunaan pengecas mudah alih, power bank, menyebabkan kemerosotan jangka hayat bateri telefon pintar atau jenis peranti anda yang lebih cepat.

One Plus 10,000mAh power bank
Power bank direka untuk melepaskan kuasa ke telefon atau peranti lain pada voltan dan penilaian kuasa tertentu. Ini mengikuti penilaian standard yang sudah digunakan oleh peranti anda. Dengan menggunakan power bank tidak akan merosakkan bateri telefon anda dengan cara apa pun.
Namun, seperti pada setiap peralatan elektrik / elektronik yang lain, alat yang tidak berkualiti mampu menyebabkan kerosakan. Kabel yang tidak standard di rumah mengakibatkan kebakaran. Tayar yang tidak standard akan mendedahkan anda kepada peningkatan risiko kemalangan kenderaan. Blok simen dan campuran konkrit yang tidak standard akan mengakibatkan bangunan dan struktur runtuh.

Dengan cara yang sama, power bank berkualiti rendah dapat merosakkan bateri telefon anda dan menyebabkannya merosot lebih cepat daripada biasa. Pengecas mudah alih dengan kualiti yang dipersoalkan berpotensi memberikan voltan yang lebih rendah atau lebih tinggi daripada yang dirancang oleh telefon anda untuk dikendalikan, dan ini boleh merosakkan bukan sahaja bateri telefon anda tetapi juga litar elektrik lain di dalamnya.

Discover the real capacity of your power bank.
Power bank yang dirancang dengan betul dan dibina dengan standard kualiti tinggi tidak membahayakan telefon pintar, pemain muzik atau tablet anda.

Juga, perhatikan bahawa anda perlu menggunakan power bank dengan nilai kuasa yang sepadan dengan telefon bimbit anda. Menggunakan power bank yang mengeluarkan voltan yang lebih tinggi daripada yang dibina oleh telefon bimbit anda adalah perkara yang berbahaya dan boleh merosakkan bateri telefon anda.

Power bank berkualiti tinggi sering kali mempunyai sistem canggih yang dibina untuk melindungi telefon pintar atau peranti lain daripada pengecasan berlebihan, pemanasan berlebihan, arus lebihan dan voltan berlebihan. Pengecas mudah alih yang lebih pintar ini direka untuk mengenali dan melindungi telefon anda.
does power bank damage your phone battery?
Adakah menggunakan Power Bank akan merosakkan bateri telefon anda?

Kesimpulannya, apa yang akan merosakkan usia bateri telefon anda adalah power bank yang tidak berkualiti. Jadi apa yang mesti anda buat? Elakkan membeli pengecas mudah alih yang sangat murah, tanpa nama dan tanpa wajah, terutamanya jika anda memiliki telefon pintar berkualiti tinggi. Item tersebut biasanya tidak berkualiti dan cenderung merosakkan bateri telefon anda.

Ini adalah logik yang mudah: jika telefon pintar anda bernilai untuk anda, anda harus menggunakan aksesori berkualiti baik dengannya, terutama ketika menggunakan aksesori kuasa dan pengecasan bateri.

Terakhir, ketika membeli power bank untuk digunakan dengan peranti anda, pastikan untuk memeriksa peringkat kuasa untuk mengesahkan bahawa ia melepaskan voltan dan kuasa yang ditentukan untuk telefon anda. Ini sangat penting.

Sekiranya anda melihat seseorang mengadu bahawa power bank merosakkan telefonnya, kemungkinan mereka menagih telefon tersebut dengan power bank berkualiti rendah. Menggunakan power bank dengan sendirinya tidak merosakkan bateri telefon anda dengan cara apa pun.

Apakah perkara lain yang boleh merosakkan bateri telefon anda?

Sebagai mata bonus, berikut adalah beberapa perkara yang boleh merosakkan bateri telefon anda. Menggunakan atau mengecas telefon anda dalam suhu yang melampau buruk untuk bateri. Telefon yang lebih baik akan mengurangkan proses pengecasan jika persekitaran menjadi terlalu panas atau sejuk.

Juga, perhatikan bahawa jika anda telah menggunakan telefon selama lebih dari dua tahun, kemungkinan anda telah melebihi kitaran pengisian penuh, selepas itu bateri mulai merosot. Pada ketika itu, anda mengganti bateri atau membeli telefon baru.

ABOUT MONALIZA
Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *