Review Laptop Gaming ASUS TUF A15: “Di mana kualiti, prestasi, kuasa, dan kemampuan semuanya memenuhi”

Asus TUF Gaming A15 FA506 & F15 initial review, vs TUF FX505
Raksasa permainan ASUS menjadikan beberapa komputer riba permainan kegemaran kami dan beberapa komputer riba permainan terbaik pada umumnya, jadi selalu senang melihat seperti apa yang akan datang ke pejabat (rumah). Terutama apabila premisnya sangat baik: penelusuran sinar yang berpatutan dalam komputer riba moden, bergaya, dan sangat berkebolehan. Anggaplah saya tertarik, tetapi juga optimis.

Langsung keluar dari pintu pagar, TUF A15 memperlihatkan ciri-ciri yang sama yang kita semua tahu dan suka dari komputer riba ASUS. Ia mempunyai rupa industri yang kuat, hampir dengan estetika logam yang sangat sejuk dan kontemporari. Ia kelihatan seperti komputer riba permainan, ya, tetapi juga cukup terkendali sehingga anda tidak keberatan mengeluarkannya di perpustakaan. Casisnya yang anggun dan bersudut sangat menggembirakan di mata dan disiapkan dengan indah dengan gunmetal. Ia tidak terlalu tipis, tetapi tidak mengapa – jika tidak, reka bentuknya akan mula hilang. Saya rasa ia juga sesuai dengan ukuran yang tepat. Ini melintasi garis antara gamer dan komputer riba pinggul dengan cukup baik.

Terdapat engsel skrin padat yang memberikan kestabilan hebat pada panel, di sudut mana pun anda suka, dan ini menyumbang kepada pendekatan reka bentuk ‘teguh’ secara keseluruhan; Saya sebenarnya lebih gemar komputer riba permainan dengan sedikit berat daripada mereka untuk mengimbangi keadaan nipis kerana memberi saya keyakinan bahawa sudut boleh mengambil satu atau dua ketukan, dan ia bahkan dapat bertahan dari kemalangan kecil yang ganjil. Binaan ASUS TUF A15 pasti memakainya.

Di tempat lain, terdapat beberapa ventilasi penyejuk yang dominan di casis yang bermaksud port hampir keseluruhannya berada di satu sisi, dan papan kekunci RGB sedikit lembut dan tenang, tetapi masih memuaskan untuk diketuk dan digunakan, termasuk numpad sedikit langsing. Ini adalah tambahan yang baik dan sangat membantu, kerana komputer riba yang menghilangkannya hanya untuk menjimatkan sedikit ruang casis yang menderita pada pendapat saya. Akhirnya, kamera web 720p diletakkan dengan kemas di bingkai tepat di atas skrin.

Secara keseluruhan, ASUS TUF A15 mempunyai reka bentuk yang sangat hebat, dan salah satu binaan terkuat yang pernah saya lihat pada komputer riba.

Ciri-ciri

Ciri yang paling ketara semasa pemeriksaan pertama adalah skrin. Dalam semua kesenangan anti-silau, ia menawarkan sesuatu yang sedikit lebih mesra pengguna daripada skrin berkilat dan berkilat yang menghiasi beberapa mesin mudah alih. Panel anti silau ini mudah digunakan untuk kegunaan rumah dan tempat kerja di luar sinar matahari dan memberikan kualiti yang menyenangkan untuk gambar permainan juga.

Ciri terkenal ialah bateri 90wh. Ini adalah tambahan yang bagus dan akan menjadikan cadangan ini sedikit lebih menarik bagi mereka yang menuntut umur lebih lama di rumah kuasa mudah alih mereka. Ingatlah, tentu saja, bahawa permainan akan selalu menghabiskan bateri dan, dengan demikian, anda hanya akan memerlukan beberapa jam permainan sebelum perlu memasangnya. Itu adalah perdagangan yang pantas. Seperti yang selalu saya fikirkan dengan komputer riba permainan sekarang, kami membayar untuk dapat membawa komputer riba antara tempat ke gim dengan mudah, dan bukannya bermain permainan pada tahap tertinggi dalam perjalanan, hanya menggunakan bateri. Walau bagaimanapun, jangka hayat bateri yang lebih lama biasanya menambah tali menarik pada busur A15 dan akan menarik bagi semua yang mencari komputer riba permainan yang boleh digunakan untuk kerja dan rumah juga memungkinkan untuk sesi kerja yang lebih lama dan bebas dari tether.

Best gaming laptop: ASUS TUF A15

Dari segi pelabuhan, anda dilayan dengan baik, dan reka bentuk yang disebutkan di atas tidak perlu terlalu mundur untuk menampungnya. Untuk meletakkannya dengan jelas, anda mempunyai: tiga port USB (dua 3.2 dan satu 2.0), satu USB-C (yang mempunyai sokongan paparan – yang sangat baik), satu HDMI 2.0, satu port LAN, dan satu bicu audio lama yang bagus (dari pelbagai kombo). Tidak jarang dengan cara apa pun, atau di atas; seperti yang anda harapkan dari komputer riba permainan.

Bintang sebenar ciri dan spesifikasi yang ditunjukkan adalah komponennya sendiri: menggunakan salah satu pemproses siri Ryzen 4000 dan menggabungkannya dengan kad Nvidia RTX 2060 adalah langkah yang sangat berjaya. Ini menggunakan pendekatan ‘terbaik dari kedua-dua dunia’ dan menghasilkan mesin yang seimbang dan berkinerja baik. Disokong oleh RAM 16GB (yang anda boleh naik taraf menjadi 32GB jika anda mahu) dan SSD 1TB dalam model yang saya kaji, TUF A15 benar-benar mempunyai komputer riba permainan yang jauh lebih mahal. Walau bagaimanapun, keseimbangan yang rapi dari semua komponen disatukan untuk menawarkan mesin yang berkinerja sangat baik, tidak memecahkan bank, dan menyelipkan anda ke dalam permainan jejak sinar yang hebat semasa ia berada.

Daging dan kentang dari mana-mana komputer riba permainan, tentu saja, secara harfiah adalah bagaimana ia bermain permainan. Ringkasnya, TUF A15 menjadikan pengalaman permainan mudah, lancar dan menyeronokkan. Seperti yang anda lihat dari skor penanda aras yang kami dapat, komputer riba tidak menghadapi masalah untuk menghasilkan framerate yang sangat baik. Ia berjalan dengan lancar dan lancar, menjadikan semuanya pengalaman yang menyenangkan dan menyeronokkan secara keseluruhan.

Menyediakan anda dengan sedikit lebih terperinci, dan melengkapkan skor penanda aras, ia berjaya menambahkan Apex Legends dengan sangat mudah. Ia adalah pendamping cemerlang untuk penembak atletik yang pantas. Kelajuan skrin 144Hz menunjukkan prestasi yang sangat baik di sini dan meningkatkan rentak dan panik dalam pertemuan. Sementara itu, kesetiaan visual yang ditawarkan di The Division 2 sangat hebat – melintasi ibu kota AS pasca-apokaliptik sangat menggembirakan. Walaupun Red Dead Redemption 2 mendorong komputer riba sedikit berbeza, A15 memegang komputer sendiri dengan tetapan yang sedikit rendah. Pemandangan pemandangan Wild West dan bandar-bandar yang sibuk kemudiannya hidup dan penuh dengan kehidupan.

 

Ini adalah contoh yang baik tentang betapa serba bolehnya A15. Menurunkan tetapan permainan akan mengoptimumkan prestasi pada komputer riba ini lebih jauh, menonjolkan elemen permainan yang berbeza dan menurunkan yang lain untuk memastikan prestasi yang lancar. Walaupun A15 akan menangani banyak tetapan tinggi, menurunkannya dapat menawarkan cara untuk menikmati kecepatan penyegaran 144Hz layar juga.

Layarnya tidak begitu indah dan terperinci memandangkan sedikit kualiti matte yang dimiliki panel anti-silau, dengan beberapa gambar dan warna kelihatan sedikit redup dan lekat pada masa-masa, tetapi ini sedikit tidak sedap kerana gambarnya jelas dan menyenangkan. . Apa sahaja yang anda lemparkan, A15 melancarkan dengan sangat baik dan tanpa cegukan. Itu juga berlaku untuk menonton media, dan sangat senang digunakan untuk bekerja. Ini benar-benar komputer riba yang berfungsi pada setiap peringkat.

Satu-satunya kelemahan utama A15 menunjukkan dirinya semasa ujian – ia boleh berjalan dengan cukup panas, dan sangat kuat di bahagian kipas. Sebagai contoh, saya dapat mendengar peminat muzik dan permainan sambil mendengar di fon kepala. Serius, anda memerlukan alat dengar PC teratas untuk permainan yang terpaku di kepala anda dan memasang sedikit tepat untuk menenggelamkan peminat sepenuhnya. Walaupun begitu, ia kembali normal dengan cepat, walaupun dalam cuaca panas yang tidak henti-hentinya kita di sini di UK. Ini bukan kesalahan besar atau penambah alis dengan sendirinya – semua komputer riba permainan meletup kuat pada satu ketika – dan ia tidak tahan.

Secara keseluruhan – perlukah anda membelinya?
Dengan harga hanya RM 3,499, ini adalah komputer riba yang hebat dan salah satu komputer riba permainan terbaik tahun 2020 pasti. Komputer riba ASUS sering senang dicadangkan, tetapi ini adalah cadangan paling mudah untuk dibuat yang pernah saya tawarkan. Walaupun dengan komputer riba yang mampu menelusuri sinar empat angka datang pada tahun ini, ini masih merupakan mesin yang hebat, memanfaatkan semua kehebatan komponen AMD dan Nvidia yang dipilih dengan baik. Ini membuktikan bahawa kecemerlangan dapat dicapai dalam dunia ‘komputer riba permainan murah’ – sekurang-kurangnya berkaitan dengan nilai bang-to-buck. TUF A15 mengeluarkannya. Sekiranya anda menginginkan prestasi dan kekuatan yang lebih rendah, maka inilah dia.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *