Huawei FreeBuds 3 review: Tiada lagi AirPods envy

Huawei FreeBuds 3

Sejak Huawei FreeBuds 3 diumumkan, lengkap dengan tampilan dan nuansa AirPod-seperti, Apple telah melancarkan AirPods Pro, penggunaannya sendiri. Menariknya, earbud tanpa wayar terbaru Huawei lebih setia pada formula asal Apple daripada Pro.

FreeBuds sukan sesuai dengan telinga terbuka; dengan kata lain, tidak ada yang tersekat di telinga anda. Sebaliknya, mereka duduk secara dangkal. Sebenarnya, Freebud adalah yang pertama di dunia yang menggabungkan kesesuaian terbuka dengan pembatalan bunyi aktif (ANC), kerana kedua-dua ciri tersebut agak bertentangan.

Sementara itu, Pro AirPod lebih tradisional, tunas ANC Sony W1000XM3-esque, lengkap dengan meterai bunyi di telinga yang licin untuk tunas pengasingan suara yang lebih invasif, tetapi juga lebih kuat.

Jadi apa yang dimainkan oleh Huawei? Di luar pintu, tunas terbuka terbuka berada di kaki belakang tanpa pembatalan bunyi pasif; dan pada harga £ 169 (kira-kira AU $ 320 berdasarkan kadar penukaran semasa), harganya tidak begitu murah. Walaupun mereka sekarang tidak tersedia di AS, harganya sekitar $ 220 – mungkin ini akan berubah di masa depan.

Terdapat butang di sisi cas pengecasan yang mengaktifkan mod berpasangan, dan selain kenyataan bahawa versi hitam mudah tersekat dengan cap jari, kami tidak mempunyai aduan mengenai kesesuaian dan kemasan kedua-dua tunas atau casing.

Lebih-lebih lagi, muat di telinga FreeBud 3 sangat bagus untuk kami, yang merupakan sesuatu yang kami tidak jangkakan. Kami mempunyai pengalaman bercampur dengan fon kepala Huawei pada masa lalu – khususnya FreeLaces, yang tidak tinggal di telinga pengulas selama lebih dari beberapa minit. Secara mengagumkan, sebaliknya, kami berjaya bersenam selama satu jam penuh dengan FreeBuds tanpa perlu menyesuaikannya semula.

huawei freebuds free

Bunyi

Memandangkan FreeBud 3s tidak membuat meterai ketika di telinga, kedengarannya mengagumkan, menghasilkan panggung suara yang luas yang jauh lebih bulat daripada yang kami jangkakan.

Kelantangannya lumayan, menjadikan pilihan terbuka lain seperti Bud Google Pixel memalukan, dan harga yang tinggi tidak terlalu bernada. Tunas dapat berjuang dengan mendapatkan frekuensi rendah, terutama ketika berada di luar di persekitaran yang bising. Anda juga boleh mendapatkan perendaman yang lebih baik dari tunas yang lebih menjimatkan seperti Urbanista Athens; namun, kebolehgunaan FreeBuds lebih tinggi daripada pilihan yang paling murah, dengan syarat anda menggunakannya dengan telefon Android – lebih banyak lagi kemudian.

Sekiranya anda mencari tunas yang mengeluarkan bunyi bising, tetapi masih terdengar baik, ini adalah anjing terbaik untuk perjalanan dan joging. Anda akan dapat mendengar pengumuman stesen dan mengetahui lalu lintas yang akan datang, tetapi masih mempunyai pengalaman mendengar berkualiti.

Kami semestinya menyukai EQ yang boleh disesuaikan melalui aplikasi untuk memberikan FreeBuds keseragaman tambahan. Profil suara lalai mereka sangat netral, dan walaupun itu bukan perkara buruk, pilihan untuk mengubah bass mungkin memberi mereka kelebihan berbanding pesaing.

Selain itu, ketika mendengarkan kandungan kata yang diucapkan secara khusus, suara yang dimainkan dapat terdengar agak robotik, kurang kehangatan dan kedalaman, jika dibandingkan dengan tunas tertutup seperti AirPod Pros dan telinga seperti WH-1000X M3 Sony.

Panggilan suara, sementara itu, dikendalikan dengan berkesan di kebanyakan persekitaran, walaupun jika anda berada di pejabat atau kafe dengan banyak perbincangan latar belakang, tunas ini dapat berjuang untuk mengasingkan suara anda.

huawei freebuds 3

Noise Cancelation/ Pembatalan Bising

Ini menarik – pembatalan bunyi aktif tanpa pembatalan bunyi pasif. Dengan kata lain, tanpa kedap suara, suara ambien merayap, tetapi FreeBud 3 masih menenggelamkan drone latar tetap seperti enjin atau kipas angin – pada mulanya, kami mendapati ini sangat pelik.

Walaupun ini mungkin terdengar seperti bukan starter, sebenarnya tidak. Menyalakan pembatalan kebisingan menjadikan drone kereta yang menjengkelkan malah membantu kami mendengar muzik dan buku audio kami dengan lebih jelas ketika menaiki pesawat, mengurangkan kebisingan enjin dengan ketara.

Untuk mengaktifkannya, anda boleh menggunakan aplikasi Android atau ketik dua kali earbud kiri. Namun, dalam aplikasi terdapat dail penyesuaian, sehingga anda dapat memperhalus ANC agar sesuai dengan lingkungan dan bentuk telinga anda. Di sini, anda juga boleh menetapkan semula apa yang dilakukan oleh ketukan dua kali pada tunas kiri atau kanan Tiada satu pun ciri ini tersedia untuk iOS, yang menjadikan Huawei FreeBuds 3 satu set tunas Android sahaja menurut pendapat kami.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *