What is the Difference Between Toner and Ink Cartridges?
Di zaman moden ini, kita cenderung menganggap teknologi yang menakjubkan di sekitar kita. Dari keajaiban kecil seperti telefon pintar kita hingga keajaiban besar seperti Large Hadron Collider, kita hanya menganggap teknologi ada dan berfungsi untuk kita.

Percaya atau tidak, perkara yang sama boleh dikatakan mengenai toner dan kartrij pencetak kami. Kami menganggap persediaan pencetak ini sudah biasa, tetapi mungkin tidak seharusnya apabila mempertimbangkan fakta berikut:

Kartrij toner rata-rata mengandungi lebih daripada 80 komponen
Kartrij inkjet dapat menembakkan lebih dari 1,120 titisan dakwat secara serentak sesaat
Setiap muncung dakwat dalam kartrij pencetak adalah 1/7 diameter rambut manusia
Purata satu galon minyak digunakan untuk menghasilkan satu (ya satu) kartrij toner

Apakah perbezaan antara dakwat dan toner?

Ringkasnya, kartrij dakwat mengandungi cecair dan digunakan oleh pencetak inkjet dan kartrij toner mengandungi serbuk dan digunakan oleh pencetak laser.

Tinta di dalam kartrij tinta boleh berasaskan pewarna atau pigmen, bergantung pada kartrij yang anda miliki. Sebilangan besar pencetak inkjet di pasaran secara tradisional merangkumi dakwat berasaskan pewarna. Ia lebih ekonomik daripada kartrij dakwat berasaskan pigmen dan dihargai kerana kemampuannya menghasilkan cetakan warna dan gambar yang hidup. Dakwat berasaskan pewarna tidak kalis air dan mudah terserang noda, dengan banyak cetakan cenderung pudar setelah 25 tahun. Tinta berasaskan pigmen menawarkan kemasan yang lebih renyah dan waktu pengeringan yang lebih cepat daripada dakwat berasaskan pewarna. Ini dihargai oleh jurugambar profesional dan pereka grafik kerana kemampuannya untuk mencetak gambar dan teks berkualiti arkib. Tinta pigmen juga cenderung tahan terhadap air dan sinar UV lebih baik daripada dakwat berasaskan pewarna, dan mampu menahan pudar sehingga 200 tahun.

Toner adalah bahan serbuk kering yang tidak akan ternoda seperti kartrij dakwat, tetapi ia boleh menjadi tidak kemas jika ditangani dengan tidak betul. Pencetak laser monokrom mencetak hanya dengan kartrij toner hitam. Pencetak laser warna menggunakan empat kartrij toner hitam, sian, magenta dan kuning yang terpisah untuk menghasilkan cetakan. Unit drum adalah istilah lain yang sangat penting yang anda juga harus ketahui, kerana tanpanya, anda tidak akan dapat mencetak! Drum berfungsi dengan kartrij toner untuk menyatukan serbuk toner ke kertas. Unit drum boleh dimasukkan ke dalam kartrij toner atau dijual secara berasingan sebagai satu unit, bergantung pada keperluan penggunaan printer anda. Kartrij toner dengan unit dram bawaan pada umumnya lebih mahal daripada kartrij toner tunggal tetapi kebanyakan pengguna merasa lebih senang kerana anda tidak perlu risau untuk mengganti tong drum. Setiap kali anda membeli toner baru, anda pada dasarnya akan mengganti drum. Unit dram yang berasingan biasanya boleh diganti setelah penggunaan 3-4 toner. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara unit toner dan drum, lihat artikel blog kami mengenai topik tersebut.
Siapa yang mesti menggunakannya?

Sekarang persoalan besar, pencetak mana yang sesuai untuk anda? Semuanya bergantung kepada keperluan percetakan anda!

Kelebihan dan Kekurangan Pencetak Inkjet

Apa itu Printer InkJet / Infus? Pengertian & Fungsinya (Lengkap)

Banyak keluarga, jurugambar dan pejabat rumah kecil lebih suka pencetak inkjet. Setiap mesin inkjet mencetak teks, gambar warna dan gambar. Inkjet semua-dalam-satu merangkumi gabungan fungsi faks, imbasan dan salinan juga. Sekiranya anda merancang untuk mencetak pada volume kecil secara berkala atau memerlukan foto yang berkualiti, itu adalah pilihan yang tepat. Tetapi jika anda tidak berhati-hati, penggantian kartrij mungkin mahal (lebih banyak lagi kemudian). Terdapat dua kombinasi kartrij dakwat biasa. Sebilangan pencetak hanya memerlukan dua kartrij dakwat, satu warna hitam dan tiga warna. Pegangan tri-warna menangani cetakan warna anda, tetapi kekurangannya adalah anda perlu mengganti keseluruhan kartrij jika satu warna hampir habis. Pencetak lain menggunakan kartrij dakwat individu. Anda akan mendapati kebanyakan pencetak memerlukan kartrij hitam, sian, magenta dan kuning tetapi beberapa pencetak foto mungkin memerlukan kartrij tambahan seperti cyan ringan atau magenta ringan.

Kelebihan dan Kekurangan Pencetak Laser

Kualiti setaraf pencetak laser | Harian Metro

Pengguna dengan keperluan mencetak dengan jumlah tinggi mungkin ingin menggunakan pencetak laser. Mesin-mesin ini sangat sesuai untuk perniagaan kecil dan sekolah yang mencetak banyak teks dan dokumen berwarna. Walaupun teknologi nampaknya bertambah baik setiap tahun, percetakan foto tidak digalakkan pada pencetak laser. Oleh kerana sifat kartrij toner yang serbuk, foto tidak dapat menghasilkan perbezaan nada yang sama dengan pencetak inkjet dan foto cenderung kelihatan kusam. Kami tidak mengatakan bahawa foto tidak dapat dicetak dengan laser, tetapi jika anda seorang jurugambar, anda mungkin tidak berpuas hati dengan hasilnya. Kami mengesyorkan membeli pencetak laser monokrom jika anda hanya perlu mencetak dengan warna hitam. Pencetak laser warna tersedia untuk mereka yang perlu menambahkan sedikit warna pada dokumen harian. Sama seperti semua-dalam-yang disebutkan sebelumnya, pencetak laser pelbagai fungsi menyediakan kemampuan mencetak, mengimbas, menyalin dan faks. Hampir setiap pencetak hari ini sudah siap Wi-Fi, yang bermaksud anda boleh mencetak tanpa wayar dari komputer riba, tablet atau telefon pintar anda.

Kartrij pencetak mana yang sesuai untuk saya?

Memutuskan ciri dan pilihan cetakan apa yang anda cari dalam pencetak hanyalah sebahagian daripada ceritanya. Kos kartrij pencetak adalah faktor yang sama pentingnya untuk dipertimbangkan dan sering diabaikan oleh pembeli pencetak kali pertama. Bukan rahsia lagi bahawa kartrij mahal. Harga kartrij, ukuran kartrij dan jumlah halaman yang anda dapatkan dari kartrij berbeza-beza di antara model pencetak dan pencetak apa yang anda pilih akhirnya dapat membuat atau memecahkan anggaran percetakan, bergantung pada kecekapan kos kartrijnya. Pembeli kali pertama sering terpengaruh dengan penjualan pencetak mingguan kedai kotak besar, hanya untuk kemudian mengetahui bahawa penggantian kartrij berharga dua kali ganda lebih banyak daripada pencetak. Jangan terjebak dalam perangkap itu. Sebelum anda membeli, petakan kos operasi seumur hidup pencetak dan pastikan kos tersebut sesuai dengan keperluan dan anggaran percetakan anda. Kami akan menunjukkan kepada anda apa yang harus diperhatikan di sini:

Pertimbangan Kos Kartrij

A.M.P: Lifehacker : Refill Sendiri Katrij Printer Anda Untuk Super  Penjimatan

Setiap kartrij menghasilkan hasil halaman tertentu, atau anggaran jumlah halaman yang dapat anda harapkan dari kartrij. Hasil halaman berbeza untuk setiap siri kartrij dan berdasarkan liputan halaman 5%. Untuk memastikan pengeluar bertanggungjawab pada piawaian yang sama, setiap kartrij menjalani ujian hasil halaman berdasarkan spesifikasi ISO / IEC 24711. Ujian ini membantu menentukan hasil halaman kartrij tinta, memberi pelanggan cara yang boleh dipercayai untuk membandingkan produk yang bersaing.

Saiz Kartrij

Kartrij terdapat dalam beberapa saiz yang berbeza sehingga dapat dipahami hasil halamannya berbeza-beza. Kartrij hasil tinggi atau XL lebih banyak daripada kartrij standard dan pada amnya merupakan nilai yang lebih baik untuk pengguna dengan keperluan mencetak dengan jumlah yang tinggi. Kartrij hasil standard lebih murah daripada kartrij hasil tinggi dan merupakan pilihan yang baik untuk pengguna yang kadangkala mencetak. Sebilangan pencetak juga menawarkan kartrij hasil yang sangat tinggi, lihat spesifikasi di laman web pengeluar anda untuk melihat apakah pilihan kartrij ini tersedia untuk pencetak anda. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana pengeluar pencetak menamakan kartrij mereka, lihat panduan penamaan kartrij kami.

HP 63 – Kartrij dakwat saiz standard ini mencetak 190 halaman.

HP 63XL – Ini adalah versi yang lebih besar (hasil tinggi) mencetak 480 halaman.

Kos Setiap Halaman

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *