Review OnePlus 8T: Jenama telefon ini tidak dapat bersaing dengan dirinya sendiri

oneplus-8t-product-promo-hoyle-28

OnePlus 8T tidak mengubah permainan – terutamanya jika anda membeli OnePlus 8 – tetapi ini adalah telefon bimbit hebat lain dari jenama, dengan paparan yang menakjubkan, penampilan yang unik, hayat bateri yang baik dan kamera yang mengagumkan. Sekiranya anda mencari telefon bimbit yang sentuhannya lebih murah daripada kebanyakan telefon kelas atas, tetapi masih menawarkan banyak ciri premium, anda sudah menjumpainya.

Perkakasan premium ini merangkumi paparan 120Hz yang sutera dan empat kamera di bahagian belakang. Ia juga dilengkapi dengan pengecas 65 watt yang hebat yang menyegarkan telefon dengan cepat. OnePlus 8T juga mempunyai beberapa kemas kini perisian, termasuk paparan yang selalu aktif dan antara muka yang diperbaharui, yang akan dilancarkan ke telefon OnePlus lain.

oneplus-8t-product-promo-hoyle-4

Dengan sendirinya, OnePlus 8T adalah peranti yang sangat baik dan ia pasti akan memuaskan hati sesiapa sahaja yang mencari Android berkuasa tinggi dan boleh dipercayai. Paparan cemerlang adalah perkara kegemaran saya mengenai telefon, tetapi ada pesaing yang lebih menarik dan lebih murah yang tersedia dari OnePlus sendiri – OnePlus 8.

Pada masa penulisan, OnePlus telah menurunkan harga Pro 8 dan 8 sebanyak $ 100. Dengan konfigurasi memori yang sama di ketiga-tiga telefon (12GB RAM dan storan 256GB), OnePlus 8 berharga $ 700 dan $ 50 lebih murah daripada OnePlus 8T. Mungkin jika anda sudah membayar $ 700, $ 50 tambahan itu tidak akan membebankan anda semua. Sekiranya demikian, sila gunakan 8T. Tetapi jika anda ingin menjimatkan sebanyak mungkin, dapatkan OnePlus 8. Pasti, anda tidak akan mendapat kadar penyegaran 120Hz, tetapi ia masih merupakan telefon yang hebat dengan hayat bateri yang hebat dan paparan 90Hz yang lancar. Walaupun April mungkin terasa seperti dulu, tanggapan bahawa OnePlus 8 adalah telefon “lama” belum selesai. Dan dengan harga yang baru diturunkan, ia adalah pilihan yang lebih menarik.

oneplus-8t-product-promo-hoyle-12
Interface OnePlus 8T yang diperbaharui dan Android 11

Walaupun OnePlus 8 dan 8 Pro dapat mengemas kini OS mudah alih terbaru Google, Android 11, OnePlus 8T sudah memilikinya di luar kotak. OnePlus juga menyegarkan antara muka menjadi lebih baik; menu dan pemberitahuan kelihatan lebih kemas, moden dan bersih.

Baru untuk 8T adalah paparan yang selalu aktif, yang membolehkan anda memeriksa waktu, pemberitahuan dan amaran tanpa perlu membuka kunci telefon anda dan membangunkan sepenuhnya skrin utama. Terdapat beberapa pilihan untuk dipilih untuk paparan anda, termasuk yang menunjukkan lekukan dengan lebar yang berbeza di sepanjang satu baris. Ini membantu menggambarkan berapa kali dalam sehari anda membuka kunci telefon anda, dengan idea bahawa ia akan menghalang anda daripada menghabiskan masa dengan peranti anda. Apabila saya menggunakan ciri ini, ia membuat saya lebih sedar tentang seberapa kerap saya kembali ke telefon bimbit setiap kali saya bosan atau menganggur. Dua pilihan sentiasa aktif akan hadir pada akhir bulan November melalui kemas kini. Seseorang akan membiarkan anda menambahkan watak Bitmoji anda sendiri dan yang lain memaparkan lakaran bergaya foto peribadi.

Ciri perisian lain termasuk alat penyuntingan bawaan untuk mengambil gambar dokumen (fikirkan perkara seperti meluruskan sudut dan mengesan tepi, yang boleh dilakukan aplikasi pengimbasan pihak ketiga) dan transkripsi suara dengan aplikasi Catatan asli. Fungsi ini baik dan cukup responsif, tetapi aplikasi Perakam Google juga menyalin memo dan boleh memuat naik teks terus ke Drive. Aplikasi kesejahteraan digital OnePlus, ZenMode, masih mengehadkan fungsi telefon semasa anda mahu memberi tumpuan. Tetapi sekarang anda boleh menjemput rakan anda untuk menyertai sesi kumpulan ZenMode – yang merupakan sesuatu yang tidak dapat saya bayangkan oleh sesiapa pun.

oneplus-8t-product-promo-hoyle-13
Kamera OnePlus 8T: Bolehkah kita menukar 2 untuk 1?

OnePlus 8T mempunyai empat kamera belakang, tiga di antaranya juga terdapat di OnePlus 8 (kamera standard, ultra lebar dan makro) dan kamera “monokrom”. Kamera keempat ini tidak mengambil gambar sendiri, tetapi membantu dengan pencahayaan ketika anda mengambil gambar hitam-putih – sesuatu yang hampir tidak pernah saya buat.

Sekiranya ada, sangat bagus untuk menukar makro dan monokrom OnePlus 8T untuk satu lensa telefoto yang hebat, tapi sayangnya, itu tidak berlaku. Sebaliknya, kamera mempunyai zoom digital 10x yang berfungsi dengan baik, tetapi saya tidak mengesyorkan menggunakannya untuk mendapatkan gambar yang jelas. Kamera makro 5-megapiksel OnePlus 8T juga berfungsi lebih baik daripada persediaan 2-megapiksel pada OnePlus 8. Warna tidak begitu bersih dan perinciannya sedikit lebih tajam. Saya masih lebih suka mengambil gambar dengan kamera standard biasa, tetapi menggunakan lensa makro memang membolehkan anda mendekati objek dan lebih fokus.

OnePlus 8T review: This phone brand can't compete with itself - CNET
Foto yang diambil dengan kamera standard dan telefoto bertenaga dan tajam dengan pencahayaan yang cukup baik. Dan mod cahaya rendah telefon, Nightscape, setanding dengan ciri Night Sight Pixel 5. Walaupun Pixel 5 menangani paparan terang dari sumber cahaya dengan lebih baik dan keseimbangan putihnya lebih tepat, OnePlus 8T masih dapat mencerahkan persekitaran yang redup dan menghasilkan foto bersih yang penuh dengan perincian.
Prestasi dan bateri OnePlus 8T
OnePlus 8T mempunyai pemproses yang sama dengan OnePlus 8 dan 8 Pro, dan ketiga-tiga telefon ini berfungsi sama pada ujian penanda aras. OnePlus 8T juga setara dengan Galaxy S20, yang turut berkongsi chipset Snapdragon 865. Dan untuk rujukan pantas, dibandingkan dengan Pixel 5, yang mempunyai pemproses Snapdragon 765G, OnePlus 8T dengan selesa mengungguli peranti Google dalam ujian penanda aras.

OnePlus 8T dilengkapi dengan bateri 4.500-mAh, yang berada di antara kapasiti bateri OnePlus 8 dan 8 Pro (masing-masing 4.300 mAh dan 4.510 mAh). Ujian untuk main balik video berterusan pada mod Pesawat rata-rata 23 jam, 7 minit. Sebagai perbandingan, OnePlus 8 dan 8 Pro bertahan selama 19 jam. Saya akan mengemas kini bahagian ini dengan keputusan dan penilaian akhir apabila kami selesai menjalankan ujian video streaming.

OnePlus 8T dapat dicas dengan sangat pantas dengan pengecas Warp Charge 65 berjenama. OnePlus mengatakan bahawa pengecas baru ini dapat menambahkan telefon kepada 58% selepas 15 minit dan 100% dalam 39 minit. Semasa saya mencubanya, telefon dicas dengan kadar yang cukup standard semasa dua percubaan pertama saya (berfikir 30% selepas 15 minit dan kira-kira 1.5 jam selama 100%). Tetapi pada percubaan ketiga, menggunakan outlet yang berbeza, telefon dicas dengan sangat cepat dan sesuai dengan angka yang dilaporkan OnePlus. Bata pengecasan serasi dengan peranti yang menyokong pengecasan pantas PD 45W, yang bermaksud ia dapat mengecas peranti lain yang mungkin anda miliki dengan cepat, seperti komputer riba.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *