Illegear Onyx G Review: More To Love, Less To Pay

OK Kah Gaming Laptop Nipis? - ILLEGEAR ONYX | Malaysia - YouTube

Selamat datang di ulasan saya mengenai komputer riba permainan tipis dan ringan Illegear Onyx Pro, juga dikenali sebagai Tongfang GK5CP7Y (Tongfang: ODM, GK5-Y: model).

Illegear Onyx G – Spesifikasi

Spesifikasi utama unit kajian adalah seperti di bawah:
  • i7-9750H
  • RTX2070 Max-P
  • 16gb dual channel RAM
  • Seagate Barracuda 510 256GB NVMe SSD
  • 15.6 inch 240Hz IPS
  • Intel AX200
  • W10

Design 

Reka bentuk Illegear Onyx G kelihatan standard. Mempunyai pendekatan minimalis, reka bentuk tanpa embel-embel yang sama sekali tidak menjerit pemain permainan. Dari segi estetika, ia hanya mempunyai pencahayaan papan kekunci RGB per kunci dan bar LED di bahagian depan untuknya.

Reka bentuk kepraktisan yang bijak, kotak dan semuanya ada di tempatnya, berfungsi tetapi praktikal. Tidak ada yang menonjol kecuali bar LED lubang berlubang di bibir depan komputer riba. Bar LED tidak begitu terang, dan tidak bersudut ke bawah sehingga lampu akan memantulkan cahaya dari meja anda.

IOI Ports 

Di sebelah kiri komputer riba, anda akan menemui port USB 3.0 Type-A, bicu fon kepala dan bicu mikrofon. Di sebelah kanan, terdapat dua lagi port USB 3.0 Type-A, dan pembaca kad SD, yang merupakan nilai tambah! Kemudian di bahagian belakang, di sinilah port penyesuai pengecasan, bersama dengan port RJ45 Ethernet yang dilipat, port HDMI, dan port USB Type-C Thunderbolt.

Sekali lagi, kedudukan praktikal untuk menghilangkan kabel yang tidak kemas di sisi. Dari segi material, komputer riba mempunyai permukaan matte yang halus dan itu adalah pilihan yang bagus kerana ia tidak menarik cap jari. Apabila anda menghabiskan seharian menaip komputer riba, juga selesa untuk meletakkan telapak tangan anda.

Paparan

ONYX | ILLEGEAR

Paparan 15.6-inci Illegear Onyx G sangat terang. Warna terang dan perinciannya tajam ketika menonton filem 4K atau permainan. Kadar penyegaran 144Hz sangat lancar, dan setiap tindakan dan peralihan kecil di skrin kelihatan lebih baik. Bezelnya agak nipis, kecuali dagu bawah.

Selain logo syarikat, mereka juga meletakkan kamera web di dagu bawah. Ini tidak begitu penting bagi lelaki, tetapi sudut kamera web mungkin tidak begitu menarik bagi kanak-kanak perempuan. Permainan juga mengalir dengan lebih baik, dan grafiknya kelihatan lebih lancar.

Sekiranya anda memerlukan, Illegear juga menyediakan perkhidmatan penentukuran warna. Tetapi untuk kegunaan saya, skrin berfungsi dengan baik untuk pengeditan foto dan video saya.

Pengalaman pengguna

Perkara pertama yang akan saya sebutkan adalah bahawa peminat Illegear Onyx G. cenderung sangat kuat, dan asapnya agak panas. Tetapi, sekurang-kurangnya semua haba itu dipindahkan dari bahagian belakang komputer riba, dan panas menjauh dari tempat telapak tangan anda seharusnya. Terdapat empat kipas, empat pendingin, dan empat paip haba di atas kapal untuk memastikan komputer riba sentiasa sejuk. Tetapi jika anda ingin menurunkan bunyi kipas, tetapkan saja ke profil “pejabat” dengan butang ubah profil tepat di sebelah butang kuasa.

Seperti yang disebutkan di atas, ada juga tombol beralih profil yang sesuai di samping butang daya. Ini memungkinkan anda menukar antara “Office, Gaming, dan Turbo”. Saya suka bahawa papan kekunci sekarang juga mempunyai pencahayaan RGB di atasnya. Oleh itu, lampu tidak kelihatan sehalus kerana anda akan melihat warna juga tidak berubah. Mereka berkedip, bukannya beralih ke warna seterusnya dengan lancar.

Untuk papan kekunci Illegear Onyx G, kekunci mekanikal sesuai untuk menaip. Saya suka klik, tetapi saya bukan peminat kunci shift pendek kanan. Lebih pendek kerana mereka harus memasukkan kelompok anak panah ke dalam reka bentuk segi empat tepat seragam. Dalam permainan, kunci dilengkapi N-key Roll-over dan mereka merasa sangat memuaskan dengan sentuhan taktil dan pegas yang kaku.
ILLEGEAR ONYX G
Pembesar suara Illegear Onyx G pasti cukup kuat untuk memenuhi seluruh ruangan, dan yang mengejutkan, kualitinya cukup bagus. Walaupun pada kelantangan maksimum, tidak banyak penyelewengan. Yang dikatakan, pembesar suara kekurangan bass, tetapi menengah dan tinggi sangat bagus.

Walau bagaimanapun, jika anda bersuara kuat, anda sebenarnya dapat merasakan bunyi gemerincing kerana pembesar suara berada tepat di bawah telapak tangan anda. Kesan bunyi stereo terpuji.
Performance 
Dari segi prestasi, Illegear Onyx G pantas dan navigasi kelihatan lebih lancar berkat pemproses 14nm Comet Lake Core i7-10875H yang bekerjasama dengan paparan kadar penyegaran 144Hz. Seagate Barracuda 510 NVMe SSD berfungsi dengan sangat pantas, kerana fail dipindahkan dengan sangat cepat melalui port USB-C Thunderbolt. Kami juga menjalankan beberapa ujian untuk menilai prestasi komputer riba:

3DMark

PCMark 10

Illegear Onyx G Review: More To Love, Less To Pay 22

FFXIV: Shadowbringers

Illegear Onyx G Review: More To Love, Less To Pay 23

Cinebench R20

Illegear Onyx G Review: More To Love, Less To Pay 24

CrystalDisk Mark

Illegear Onyx G Review: More To Love, Less To Pay 25
Bermain bijak, saya sama sekali tidak mempunyai aduan. Permainan kelihatan luar biasa berkat RTX 2070 SUPER yang terdapat dalam permainan Illegear Onyx G. 1080p tidak ada masalah sama sekali kerana permainan Onyx G. 2K masih boleh diterima dengan FPS yang sedikit lebih rendah.

Naik taraf
Pengguna akan gembira mengetahui bahawa mereka dapat meningkatkan RAM dan SSD pada Illegear Onyx G. Terdapat dua slot SODIMM di dalamnya, yang menyokong maksimum 64 GB (2 x 32GB batang) RAM. Untuk penyimpanan, kami mempunyai Seagate Barracuda 510 PCIe NVMe SSD yang terpasang, tetapi anda sentiasa boleh menambahkan yang lain kerana terdapat slot percuma.

Perisian

Secara perisian, ia dilengkapi dengan Illegear Command Center dan THX Spatial Audio. Pusat Perintah Illegear mudah dan senang difahami. Tab pertama adalah EZ Switch, yang membolehkan anda menukar suis dengan mudah untuk ciri yang paling biasa digunakan pada komputer riba. Kemudian, anda boleh menukar pencahayaan RGB pada papan kekunci komputer riba dan bar LED. Terdapat banyak profil pencahayaan untuk dipilih, jadi bergilir-gilir dengan mereka dan sesuaikan dengan apa yang anda mahu, saya tahu saya melakukannya. Selain itu, anda juga dapat melihat status sistem dengan monitor sistem, dan juga mengubah tetapan prestasi komputer riba (sama seperti butang prestasi di sebelah butang kuasa).Bagi THX Spatial Audio, anda boleh menyesuaikan pembesar suara audio komputer riba atau bahkan tetapan fon kepala mengikut pilihan anda. Terdapat profil audio yang telah ditetapkan untuk anda pilih, atau anda boleh menyesuaikan tetapan EQ anda sendiri. Bahkan ada pertukaran untuk meningkatkan audio dialog.

Bateri

ILLEGEAR - Upgrading the battery to 63Wh for one of our... | Facebook  REVIEW] Illegear Onyx Pro (i7-9750H, RTX 2070)
Dari segi bateri, Illegear Onyx G mempunyai bateri 92Whr di dalamnya. Dengan pengisian penuh pada tetapan “Office”, saya dapat menggunakan sekitar 5 jam 30 minit. Pada mod “Turbo”, saya mendapat masa sekitar 4 jam 30 minit. Dengan bermain Dota 2, saya dapat bermain permainan sekitar 2 jam 10 minit.

Kesimpulannya

The Illegear Onyx G adalah komputer riba permainan bang bang. Menawarkan lebih banyak inti dan utas dengan Intel Core i7-10875H yang dipasangkan dengan Nvidia’s GeForce RTX2070 SUPER, komputer riba reka bentuk minimalis memberikan kekuatan yang serius pada harga yang berpatutan.

Berbanding dengan komputer riba dengan harga yang sama, Illegear Onyx G mempunyai prestasi statistik yang lebih baik dan GPU yang lebih baik. Anda bukan sahaja boleh bermain, ia juga boleh berfungsi sebagai tenaga kerja yang mantap.

About Monaliza

Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
WHATSAPP Kak Mona : http://www.wasap.my/60184024010
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *