Razer Basilisk V2 vs Basilisk 1: What's New - YouTube

Razer akan melepaskan Basilisk V2 dengan harga RM 335. Ia dilengkapi dengan suis optik, sensor yang ditingkatkan, kaki yang lebih baik, dan kabel fleksibel yang serupa dengan Viper. Saya mendapat hadiah dari Best Buy dua hari yang lalu dan telah menggunakan sekitar 18 jam penggunaan melalui permainan dan melayari sejak itu.

Perbandingan ini berkaitan dengan ciri-ciri antara keduanya dan jika harganya sepadan dengan peningkatan perkakasan. Skor yang saya berikan adalah berkaitan dengan sejauh mana peningkatannya berbanding dengan OG Basilisk

Kabel:

Peningkatan yang cukup ketara. Ini satu atau dua langkah di bawah paracord dari segi fleksibiliti, tetapi jarang dirasakan ketika dimasukkan ke dalam bungee. Boleh tahan.

7.5 / 10. Peningkatan yang baik berbanding kabel jalinan asli.

Sensor:

Rapi seperti biasa, tetapi Basilisk mempunyai 3389 sehingga tidak banyak peningkatan. Saya belum mengetahui perincian prestasi sensor Focus + (3399 atau apa pun) mereka, tetapi tidak banyak yang dapat anda perbaiki pada ketika ini. Satu titik negatif bagi saya adalah penempatan sensor. Saya berharap ia diletakkan lebih jauh pada panjang tetikus.

3/10 Tidak membuat langkah besar dari 3389 yang sudah bagus

Klik:

Suis optik sangat bagus. Ia memerlukan masa penyesuaian, terutama bagi peminat Kailh GM Reds atau Huano Blues. Rasa suis ikonik bergantung pada ketegangan daun pegas di dalam suis, tetapi kerana ini adalah optik, anda tidak akan mendapat maklum balas yang tajam. Inilah sebabnya mengapa sesetengah orang tidak menyukai suis optik, menyebutnya sebagai lembik. Saya rasa suis butang sebelah mungkin masih merupakan Omron standard mereka kerana rasanya sangat mirip dengan OG Basilisk.

6/10 Sukar untuk diberitahu sekarang, tetapi saya datang untuk menikmati rasa / suara khas setiap suis (Omron, Huano dan Kaihl), jadi suis Optik tidak begitu menakjubkan bagi saya. Ia mendapat 6 mata kerana menghilangkan potensi klik dua kali pada tikus. Jika tidak, ia akan menjadi 2/10 dari segi rasa.

Tetikus:

Jelas lebih baik daripada Basilisk. Mereka bulat dan cukup bagus, walaupun belum dipecahkan sepenuhnya.

7/10 Peningkatan yang cukup ketara. Berpotensi menjadi 10/10 penuh bergantung pada jangka hayatnya.

Roda Tatal:

Cukup calar dan sunyi. Penambahan fungsi tilt wheel memang bagus, tetapi nampaknya memberi kesan pada betapa kuatnya tatal tatal.

5/10 Yang positif hanyalah roda kecondongan.

Bentuk:

Saya melakukan tinjauan di Basilisk kembali beberapa ketika yang lalu ketika saya masih menggunakan cengkeraman pseudo 1-3-1. Sejak itu, saya perlahan-lahan menyesuaikan diri dengan standard 1-2-2 yang digunakan kebanyakan orang dan pandangan saya mengenai bentuk Basilisk telah berubah sedikit. Walaupun saya masih tidak menyukai paha depan, ini tidak mengganggu genggaman 1-2-2. Saya tidak mempunyai alat ukur yang bagus dengan saya, tetapi membandingkannya secara bersebelahan membuat saya berfikir bahawa V2 mempunyai punggung yang lebih sempit, dan bahagian kanannya mempunyai penurunan yang lebih beransur-ansur berbanding dengan penurunan mendadak yang dimiliki oleh OG Basilisk .

V2 telah menambahkan lekukan selesa pada M2, yang tidak dimiliki oleh OG Basilisk. Walau bagaimanapun, V2 terasa seperti lebih mudah menggoyangkan butang. Bukan rahsia bagi siapa pun ketika Basilisk Ultimate keluar, bahawa ia mengambil reka bentuk G402 / G502 ke penampilan baru dengan tepi.

Selain itu, cengkaman sisi direka dengan getah bertekstur yang berbeza, tetapi kelihatan lebih baik daripada yang asal. Ia cukup baik sama ada anda mempunyai tangan yang lembap atau tangan kering.

NA / 10 Shape adalah keutamaan semata-mata, tetapi saya akan mengatakan bahawa OG Basilisk memenuhi telapak tangan saya sedikit lebih baik. Ia mempunyai keldai yang lebih gemuk. Oleh itu, jika anda mempunyai tangan ke selatan 18cm, V2 mungkin lebih baik untuk anda. Perbezaan bentuk mereka, walaupun sedikit, memerlukan cengkaman yang agak berbeza juga.

Berat:

92 gram dengan sebilangan kabel. Boleh tahan. Saya yakin ada usaha untuk mengurangkan berat badan, tetapi cukup baik untuk saya.

Isu peribadi yang cepat

OG Basilisk dilengkapi dengan 2 dayung bersaiz berbeza untuk butang klac yang boleh ditukar ganti. Satu pendek dan satu panjang. Versi baru Basilisk (Ultimate / V2) nampaknya hanya dilengkapi dengan satu. Sebahagian besar dari apa yang mendorong saya untuk membeli Basilisk adalah kemampuan untuk memiliki butang sisi ke-3 yang berbeza, kerana saya merasakan bahawa tikus lain tidak begitu sesuai dan memerlukan saya untuk mencapai terlalu jauh dengan ibu jari saya, yang mengganggu cengkaman saya seperti Rival 600, G502, dan Corsair M65 (saya terpaksa menarik ibu jari ke belakang agar tidak mengaktifkannya).

Sekiranya saya dapat membuat satu cadangan kepada Razer; beri kami pilihan lagi. Saya tahu agak tidak realistik untuk mengatakan ini setelah anda semua telah menyediakan semuanya, termasuk bungkusan, jadi saya akan memanjangkan cawangan zaitun. Jual secara berasingan dengan harga seperti 4 atau 5 dolar kepada sesiapa sahaja yang dapat memberikan S / N tetikus mereka. Itu harus menanggung kos penghantarannya sendiri dan ini akan menjadi perkhidmatan yang baik bagi mereka yang sudah terbiasa dengan dayung yang lebih panjang / pendek.

Pemikiran Akhir:

Adakah bernilai 80 dolar berbanding OG Basilisk yang berharga 40 di Amazon, Best Buy, dll?

Bergantung pada apa yang anda mahukan. Sekiranya anda akan membeli kabel paracord dan kaki tetikus belakang untuk OG Basilisk, ia akan menjadi kira-kira dari segi jumlah kos untuk ini. Jadi mengapa tidak hanya mendapatkan versi yang ditingkatkan?

Sekiranya anda akan menggunakannya sebagaimana mestinya, kenaikan harga $ 40 tidak benar-benar membenarkannya. Melucutkan jalinan / getah pada dasarnya akan menjadikannya lebih baik daripada paracord, dan kaki tetikus saham tidak mengerikan.

Walau bagaimanapun, saya akan menjaga saya kerana Basilisk adalah salah satu tetikus kegemaran saya sepanjang masa dan terasa seperti peningkatan yang mencukupi untuk OG Basilisk.

Razer Basilisk V2 Gaming Mouse Review: A Better DeathAdder

Razer Basilisk V2 review | PC Gamer

Dalam celah lain dalam mencipta tetikus permainan terbaik, Razer mengemas kini tetikus Basilisk berusia tiga tahun tahun ini. Razer Basilisk V2 menawarkan sensor baru, butang yang lebih dapat diprogramkan dan peningkatan lain. (Jangan khawatir, peminat Harry Potter, kami menganggap tidak ada telur atau kodok yang terlibat dengan kelahiran produk ini.)

Tetapi Basilisk V2 mempunyai tindakan yang sukar untuk diikuti, dan untuk sampai ke sana ia melakukannya dengan harga yang tinggi ($ 80 pada masa penulisan) untuk apa yang masih menjadi penunjuk berwayar. Tetapi basilisk ini memperoleh kejayaan dengan membuktikan pesaing yang lebih baik daripada persaingan berjenama Razer.


Basilisk V2 adalah tetikus tangan kanan dengan sandaran telapak matte, roda tatal bertekstur dan sandaran ibu jari. Ia menyasarkan genggaman telapak tangan atau cakar dan sedikit lebih sudut daripada Basilisk yang asli, tetapi selain itu, sebahagian besar perubahan antara model tidak dapat dilihat sekilas.
Basilisk V2 jauh lebih selesa untuk digunakan dalam jangka masa yang lebih lama daripada Razer DeathAdder V2. Itu kemungkinan besar kerana Basilisk V2 sedikit lebih pendek, berukuran (L x W x H) 5,11 x 2,36 x 1,65 inci berbanding dengan DeathAdder V2 5 x 2,43 x 1,68 inci.Menjadi sedikit lebih panjang, lebih sempit dan pendek bermaksud Basilisk V2 tidak mempunyai rasa bulat yang sama dengan DeathAdder V2. Teksturnya juga lebih lembut. Orang dengan tangan besar yang suka tekstur kasar mungkin menyukai DeathAdder V2; orang lain mungkin lebih suka Basilisk V2. Tidak ada pilihan yang betul atau salah di sini.Peningkatan dari lapan butang Basilisk yang boleh diprogramkan, Basilisk V2 mempunyai 11 butang yang dapat diprogramkan: butang tetikus utama, butang dua sisi, roda tatal, butang roda tatal, dua butang roda kecondongan, dua suis CPI dan butang Razer Hypershift . Menekan yang terakhir menukar Basilisk V2 ke profil lain untuk sementara waktu, yang bermaksud pada dasarnya mempunyai 20 butang yang dapat diprogramkan secara keseluruhan, tidak termasuk butang Hypershift.
Gaming Performance 

Razer melengkapkan Basilisk V2 dengan banyak ciri yang sama yang ditambahkan pada DeathAdder V2. Ia mempunyai sensor optik Razer Focus + yang sama dengan sokongan hingga 20,000 CPI, 650 inci sesaat (IPS) dan pecutan 50g. Terdapat juga kabel Razer Speedflex yang meminimumkan suis optik berjenama seret dan Razer yang didakwa syarikat itu dapat menahan 70 juta klik.

Basilisk V2 menawarkan persembahan yang serupa dengan DeathAdder V2. Saya tidak mempunyai masalah dengan penjejakan tetikus atau tidak melihat salah klik (banyak yang menyakitkan hati saya, kerana kemasukan pemain baru-baru ini untuk banyak tajuk popular merendahkan saya sedikit). Ketidakupayaan saya untuk mengikuti Call of Duty: Pemain Modern Warfare berlari melintasi peta dan menundukkan kepalaku beberapa saat setelah mereka muncul di skrin saya adalah kesalahan saya sahaja; Basilisk V2 tampil seperti yang sepatutnya.

Basilisk V2 mula mengalahkan DeathAdder V2 dengan butang sisinya. Mereka lebih besar, yang menjadikannya lebih mudah dijumpai, dan saya tidak pernah terfikir adakah saya benar-benar menekannya. Saya bukan peminat butang sisi DeathAdder V2 kerana sukar untuk menekan satu tanpa mengaktifkan yang lain secara tidak sengaja dan secara keseluruhan sukar untuk mengetahui sama ada salah satu daripadanya pernah ditekan cukup keras. Butang Basilisk V2 yang diperbaiki memberikan kelebihan jelas berbanding DeathAdder V2.

Sepertinya Razer akhirnya tersandung dengan roda tatal Basilisk V2, yang secara lalai mempunyai rintangan yang terlalu banyak. Akhirnya, DeathAdder V2 benar-benar dapat bersaing, saya fikir. Sayangnya, Basilisk V2 menawarkan ketahanan roda tatal yang dapat disesuaikan (lihat bahagian Ciri dan Perisian di bawah), jadi semestinya mudah bagi sesiapa sahaja untuk mendapatkan nuansa yang tepat.

Menyesuaikan rintangan roda tatal memang memerlukan sedikit percubaan dan ralat, kerana secara beransur-ansur mengubah keketatan roda tatal ketika dipusingkan. Tidak ada pratetap untuk diklik, atau petunjuk tentang berapa banyak rintangan telah berubah. Cara terbaik untuk mencari pengaturan yang tepat untuk anda ialah dengan memindahkan dail sedikit, membalikkannya, memberikan roda tatal beberapa gerakan dan kemudian menyesuaikan semula ke arah mana yang anda rasa paling sesuai.

Ciri dan Perisian

Basilisk V2 serasi dengan aplikasi beta Razer Synapse 3, di mana anda boleh menguruskan pelbagai tetapan. Anda boleh menetapkan kepekaan ke mana saja dari 100 hingga 20,000 CPI dengan sokongan untuk menjimatkan hingga lima tahap kepekaan yang dapat dikitar dengan menggunakan suis CPI tepat di selatan roda tatal.Razer Synapse juga dapat mengendalikan kecepatan pengundian Basilisk V2, yang dapat diatur ke 125, 500 atau 1.000 MHz, dan mengkonfigurasi pengendalian sensor Razer Focus + terhadap berbagai tikar tetikus. (Walaupun saya cukup pasti, kebanyakan orang tidak akan melihat perbezaannya, tidak kira mereka menggunakan tetapan itu atau tidak.)Tetapi kebanyakan orang mungkin akan menggunakan Razer Synapse untuk menetapkan fungsi tertentu pada butang Basilisk V2’s 11 yang dapat diprogramkan. Tetikus juga menyokong Razer Hypershift, yang membolehkannya beralih ke profil lain apabila anda menekan butang yang ditetapkan. Jadi pada dasarnya mempunyai 22 input yang berbeza.

Jangan takut, peminat RGB, Basilisk V2 juga bekerjasama dengan Razer Chroma. Ia mempunyai dua zon pencahayaan – roda tatal dan logo di sandaran tangan – yang boleh anda atur mengikut warna atau kesan pencahayaan mereka sendiri, seperti berbasikal spektrum atau bernafas. Razer Chroma juga dapat memastikan pencahayaan selari dengan periferal Razer lain yang mungkin anda miliki yang menyokong utiliti.

Razer Synapse dan Razer Chroma baik-baik saja. Saya lebih suka sekiranya Razer tidak memaksakan akaunnya kepada orang lain, dan kadangkala aplikasinya yakin tidak ada kemas kini yang tersedia ketika itu, tetapi saya telah menggunakan perisian yang lebih mengecewakan untuk menguruskan tikus yang lebih teruk. Dan Synapse 3 masih dalam mod beta, jadi tidak menghairankan bahawa ada ruang untuk diperbaiki.

Bottom Line 

Razer’s DeathAdder V2 memang disukai, tetapi Basilisk V2 adalah homerun. DeathAdder V2 hanya mempunyai beberapa masalah, tidak ada yang utama. Tetapi masalah itu – sandaran telapak tangan yang kasar dan tekstur kasar – berjaya mengurangkan semangat saya terhadap tikus. Basilisk V2 hampir sama dengan spesifikasi DeathAdder V2 tetapi tidak menghadapi masalah tersebut.

Basilisk V2 lebih selesa digunakan untuk jangka masa yang panjang dan roda tatal yang disesuaikan dapat memberi orang lebih banyak kawalan terhadap pengalaman mereka. Ia mahal untuk tetikus berwayar, tetapi Basilisk V2 memperoleh harga permintaan RM 335. 

Jom join Channel Telegram Monaliza Online : https://t.me/monaliza_online
Website Monaliza : https://monaliza.com.my/
Razer Basilisk V1: https://t.productlink.io/a142ibj (Shopee)  
                                  https://t.productlink.io/a142ibl (Lazada)
Razer Basilisk V2: https://t.productlink.io/a142ibk (Shopee)
                                  https://t.productlink.io/a142ibn (Lazada)

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *