Punca Laptop Cepat Panas dan Cara Mengatasinya?

Ancaman terbesar untuk komputer riba anda adalah terlalu panas. Inilah cara menyejukkan komputer riba dan mengelakkannya menjadi terlalu panas.

Komputer riba menjadi lebih berkuasa dan padat daripada sebelumnya. Peningkatan prestasi CPU yang tinggi difasilitasi oleh cip yang lebih padat dengan transistor.

Penyebab Laptop Cepat Panas dan Cara Mengatasinya

Casing yang lebih langsing memuatkan jumlah pemproses yang semakin meningkat dan kad grafik yang lebih kuat menyokong skrin yang lebih besar dengan resolusi yang lebih tinggi. Perkembangan ini memerlukan kos: panas berlebihan.

Ancaman terbesar untuk komputer riba anda,  adalah terlalu panas. Ia boleh menyebabkan kerosakan perkakasan dan kerosakan kekal. Izinkan kami menunjukkan kepada anda cara mencegah atau memperbaiki komputer riba yang terlalu panas dan dengan demikian meningkatkan prestasi dan memperpanjang jangka hayat komputer anda.

Asas Komputer yang terlalu panas
Bagaimana Anda Tahu Laptop Anda Terlalu Panas?
Hanya kerana komputer riba anda kelihatan panas tidak bermaksud terlalu panas.
Tanda pasti bahawa komputer anda terlalu panas adalah apabila kipas anda sentiasa berjalan dengan kelajuan maksimum. Anda juga mungkin mengalami penurunan prestasi kerana CPU yang terlalu panas mengurangkan kelajuan jamnya untuk mengelakkan tekanan panas. Lebih-lebih lagi, perisian yang gagal berfungsi boleh menyebabkan pemadaman secara tiba-tiba untuk mengelakkan kerosakan perkakasan.
Sekiranya anda ingin mengukur nilai haba sebenar di dalam komputer riba anda, anda boleh menggunakan alat seperti HWMonitor. Ini mungkin juga menunjukkan bahagian komputer riba anda yang terlalu panas. Biasanya, anda akan mendapati bahawa CPU atau GPU terlalu panas.
Apa yang Menyebabkan Panas?

Dalam dua perkataan: penyejukan tidak mencukupi.

Sebab-sebab yang berpotensi termasuk haba pengambilan atau saluran ekzos yang menyekat debu, kipas yang tersumbat, atau gris termal degenerasi (alias sebatian termal) antara pendingin dan CPU atau GPU. Anda boleh menyelesaikan semua perkara ini sendiri, walaupun beberapa pekerjaan akan menjadi lebih sukar daripada yang lain.

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian yang cepat dan tidak mempunyai kemahiran yang berguna untuk menutup CPU anda dan menggunakan pes termal segar, baca terus. (Ketahui apa itu pasta terma dan bagaimana ia dapat menjadikan pemproses anda tetap sejuk.)
Bagaimana Anda Boleh Mencegah atau Memperbaiki Laptop yang Panas?

Beberapa pembaikan perkakasan sederhana dapat menyembuhkan terlalu panas.


1. Betulkan Penyejukan Dalaman
Perkara pertama dan paling penting yang perlu anda lakukan semasa komputer riba terlalu panas adalah membersihkan kipas yang memberikan penyejukan ke CPU dan kad grafik. Lama kelamaan, mereka membina lapisan debu dan kotoran yang melambatkannya dan menyekat aliran udara. Rujuk manual atau pengeluar komputer riba anda untuk mengetahui bagaimana anda boleh membuka komputer riba untuk mengakses dan membersihkan bahagian ini.
Sebelum anda melakukan pembersihan, ikuti langkah berikut:
  • Matikan komputer
  • Tanggalkan bateri
  • Cabut plug kuasa

Bersihkan kipas dengan berhati-hati dengan kapas yang dicelupkan ke dalam setetes alkohol. Pastikan alkohol telah tersejat sepenuhnya sebelum anda menyambung semula komputer riba ke kuasa.

Anda juga boleh menggunakan pembersih vakum untuk menghilangkan habuk dan kotoran yang menutup kipas. Untuk mengelakkan kerosakan pada kipas, jangan biarkan ia berputar ke arah yang salah. Sekiranya anda ingin menggunakan udara dalam tin untuk membersihkan kipas, hentikan kipas berputar dengan menahannya.

kipas Punca Laptop Cepat Panas dan Cara Mengatasinya

Seterusnya, anda boleh membersihkan port ekzos dengan menyedut udara dengan pembersih vakum. Port ekzos biasanya terletak di sisi komputer riba. Ini adalah bukaan yang menghembuskan udara panas.

Pemanggang pengambilan adalah bukaan kecil yang membolehkan udara disedut ke dalam komputer riba oleh kipas berputar. Mereka boleh duduk di sisi atau di bahagian bawah buku nota anda. Untuk membersihkan pemanggang pengambilan, semburkan dengan udara kalengan.

Akhirnya, anda boleh menggunakan minyak haba segar ke antara muka antara CPU dan unit pendinginnya. Sekali lagi, sila baca manual atau pengeluar komputer riba untuk mendapatkan arahan mengenai cara membongkar komponen ini.

Lihat panduan kami untuk membersihkan habuk dari MacBook atau iMac anda jika itu perkakasan yang anda gunakan. Selanjutnya, Inside My Laptop mempunyai beberapa tutorial hebat mengenai cara memperbaiki komputer riba anda, termasuk cara menggunakan minyak terma pada pemproses komputer riba anda.


2. Simpan Laptop pada Permukaan Keras dan Rata

Tip Supaya Laptop Anda Tidak Terlalu Panas dan Overheating - FR Laptop Service

Sebilangan besar komputer riba menyedut udara yang sejuk melalui bahagian bawahnya. Permukaan yang tidak rata, seperti selimut, bantal, atau pangkuan anda, menghalang aliran udara komputer riba anda. Selepas itu, penyejukan terganggu, haba bertambah, permukaan komputer riba menjadi panas, suhu yang disedut dalam udara penyejuk meningkat, dan akhirnya komputer riba terlalu panas.

3. Gunakan Laptop Cooler atau Cooling Pad

Laptop Cooling Pad vs Laptop Vacuum Cooler - Which is better? | Laptop cooling pad, Vacuums, Laptop

Penyejuk komputer riba bertujuan untuk memberikan penyejukan tambahan. Walau bagaimanapun, mendapatkan penyejuk yang salah sebenarnya dapat memperburuk masalah. Sebelum membeli alat pendingin, anda perlu memahami aliran udara masuk dan keluar dari komputer riba anda.

Seperti yang dinyatakan di atas, kebanyakan komputer riba menghisap udara untuk penyejukan dari bawah. Ini masuk akal kerana udara hangat naik ke atas. Walau bagaimanapun, alat pendingin yang berada di bawah komputer riba dan menghisap udara daripadanya, tidak menyumbang kepada penyejukan komputer riba dan mempercepat pemanasan berlebihan.
Sekiranya komputer riba anda mempunyai pemanggang pengambilan di bahagian bawahnya, beli alat pendingin yang menghembuskan udara sejuk ke atas, iaitu ke dalam komputer riba. Anda juga boleh mendapatkan pendingin pasif yang tidak menghabiskan tenaga dan hanya menyerap haba.

Apakah Perisian yang Berpotensi?

Sekiranya tidak ada pembaikan perkakasan yang menghasilkan peningkatan berterusan, anda juga boleh kembali ke pembaikan perisian yang menangani prestasi dan penggunaan kuasa komputer riba anda. Namun, mengatasi masalah kepanasan yang berlebihan dengan memperbaiki perisian bermaksud anda melepaskan prestasi demi menjaga perkakasan.

Anda boleh mengurangkan kecerahan skrin atau mengurangkan kelajuan jam CPU. Di Windows, underclocking atau undervolting dilakukan di BIOS, tetapi juga dapat dikendalikan melalui alat perisian. Rujuk panduan undervolting kami untuk maklumat lebih lanjut mengenai prosedur ini. Sekiranya anda memiliki MacBook, cubalah salah satu pembaikan ini.

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *