PERBEZAAN ANTARA GAMING LAPTOP DENGAN LAPTOP BIASA

Adakah komputer riba permainan digunakan terutamanya untuk permainan? Sekiranya demikian, adakah ini bermaksud kita memerlukan komputer setiap hari untuk semua keperluan yang berkaitan dengan Rekod kita? Ini adalah beberapa persoalan yang dapat diingat oleh setiap pendatang baru di kawasan pengkomputeran. Laptop, walaupun fakta yang dikategorikan sesuai dengan keperluan, mempunyai spesifikasi yang sama. Satu-satunya perbezaan dalam spesifikasi itu terletak pada kedudukan mereka. Satu komputer riba mungkin juga mempunyai skor spesifikasi positif yang lebih baik, malah sebagai alternatif juga dapat sama dengan spesifikasi khas. Penulisan Buzzle ini menyoroti variasi sederhana antara permainan dan komputer riba terbaik biasa.
What's the difference between a normal laptop and a gaming laptop? - Quora

Sekali pandang

  • Laptop permainan mempunyai semua ciri yang disukai seperti komputer biasa, tetapi kemampuan prestasi yang berlebihan diperlukan untuk yang sebelumnya.
  • Card Kad grafik gabungan, yang dimiliki oleh komputer riba maksimum, berfungsi untuk komputer riba setiap hari; namun, untuk permainan komputer, penting untuk mempunyai kad gambar yang komited. Beberapa komputer riba merangkumi dua kad permainan yang menghiasi pengalaman permainan.
  • Pemproses berkelajuan tinggi adalah mustahak untuk komputer riba permainan, untuk memuatkan permainan dengan pantas. Namun, untuk komputer riba biasa, pemproses pusat-pusat bukanlah fungsi wajib.
  • Saiz RAM biasanya berada di sisi yang lebih tinggi dalam komputer riba permainan. Ada VRAM khusus yang dapat dimiliki di laptop maksimum, yang khusus didedikasikan untuk memori video.
  • Gaya hidup bateri adalah ciri penting untuk komputer setiap hari; tetapi, pemilihan ini dihilangkan berkaitan dengan komputer riba permainan.
  • Display Panjang paparan yang lebih besar dan resolusi yang hebat biasanya diinginkan untuk peminat permainan komputer riba mereka; namun, bagi pengguna komputer sehari-hari, kestabilan antara ukuran, berat, dan resolusi adalah perlu.
  • Faktor penting, i.E., harga cenderung berada di sisi yang lebih tinggi berhubung dengan komputer permainan terbaik. Komputer riba biasa boleh didapati di semua peringkat, dari yang murah hingga yang berharga tinggi.
  • Kesambungan adalah ciri penting pada subjek komputer riba biasa, secara maksimum, pelanggan menggunakan komputer riba untuk melayari Internet. Ciri ini tidak begitu penting dengan mengagumi komputer riba permainan.
  • Komputer riba ini lebih berat daripada yang biasa. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama dengan membeli-belah, ciri ini tidak selalu meluas.
  • Sl Slot USB dan kamera web adalah fungsi penting dalam komputer riba biasa, tetapi ia tidak boleh dipertimbangkan untuk komputer riba permainan.
Gaming

Setelah anda memutuskan untuk membeli komputer permainan, persoalan berikut yang timbul adalah apakah fungsi utama yang mesti anda cari. Mari kita bincangkan keupayaan ini secara terperinci.

♦ Grafik

Seperti yang disebutkan sebelumnya, komputer riba permainan memiliki foto-foto yang bagus di antara semua komputer riba yang berbeza di pasar. Semasa membelinya, pastikan kad gambar itu adalah yang sezaman, dan perhatikan juga jika kad itu dapat ditingkatkan. Sebilangan besar kad gambar boleh ditingkatkan menjadi yang baru tanpa banyak menggunakan perkakasan yang lain. Apabila melibatkan GPU, denda di perusahaan adalah NVIDIA dan ATI.

♦ 3-d

Era moden yang telah membuat tanda di arena permainan adalah era tiga-D. Hari ini, maksimum permainan sesuai dengan 3 tempat tinggal. Penambahan pengukuran 1/3 pada teknologi telah diperkenalkan untuk menikmati permainan. Oleh itu, pada masa yang sama dengan menggunakan komputer permainan, sangat berguna untuk membeli komputer riba 3D.

Size Saiz dan Paparan Skrin

Sebelumnya, pemilihan ini tidak diberikan sangat penting kerana jarak tempuh yang diberikan hari ini. Dengan kedatangan teknologi baru, seperti 3-D dan HD, ukuran skrin paparan telah menjadi ciri utama. Untuk menikmati kemajuan teknologi tersebut, monitor yang lebih besar lebih disukai. Terdapat beberapa ciri berbeza yang ingin diberi makna, seperti nisbah elemen.

Nisbah Aspek – Susun atur skrin lebar yang ditawarkan oleh kebanyakan komputer riba mungkin tidak banyak membantu, kerana permainan ini, pada masa ini, tidak membantu susun atur ini. Kaedah yang paling berkesan bahawa permainan boleh diregangkan agar sesuai dengan format skrin lebar anda. Setelah menyatakan hal itu, format layar lebar meningkatkan keseronokan permainan anda. Secara amnya, keinginan peribadi adalah sejauh pilihan ini.

Display Lag – Tangkapan gambar yang dipaparkan di layar sekarang tidak perlu mempunyai waktu lag, jika tidak, gambar tidak akan ditampilkan dengan baik. Jurang masa antara paparan gambar juga dikenali sebagai naik dan turun. Kelambatan ini secara amnya, ditentukan dalam komputer riba HD dan LCD. Ia merujuk kepada ketinggian antara isyarat masuk dan pertunjukannya pada peranti output. Sekiranya ketinggian ini meningkat, dua gambar juga akan bertindih, dan kegembiraan permainan mungkin akan hancur.

Sudut Pandang – Pendekatan perspektif pandangan yang mengerikan, anda tidak lagi dapat melihat paparan dari semua malaikat. Ini boleh menjadi masalah besar jika anda cuba mengubah skrin agar sesuai dengan keselesaan anda. Juga, penonton boleh menghadapi masalah melihat paparan.


♦ Pemproses / Pemacu Keras
Faktor paling penting yang mesti dimiliki oleh komputer permainan adalah halaju CPU. Anda tidak memerlukan komputer riba anda secara tiba-tiba membeku walaupun anda berada di tengah-tengah rekreasi. Jadi, langkah pemproses adalah mustahak. Tidak ada perkara di bawah julat GHz yang perlu dipertimbangkan. Juga, kelajuan tekanan yang sukar adalah sama pentingnya kerana kadar pemproses. Pemacu keras SATA menarik tenaga lebih sedikit dan mempunyai kelajuan jam dengan betul.♦ RAM

RAM membuat keputusan pelbagai program yang dapat berjalan secara selari pada komputer tanpa mempengaruhi halaju pengkomputeran. Lebih banyak RAM akan memastikan permainan lebih tinggi. Seiring dengan RAM, VRAM (video masuk secara automatik untuk mengingatkan) juga penting. VRAM adalah RAM khusus untuk gambar dan filem, dan ini merupakan ciri penting dalam mesin tiga-D. Ingatlah untuk memeriksa kedudukan RAM dan VRAM lebih awal daripada membeli komputer riba permainan.

Ini adalah beberapa fungsi penting yang perlu mendapat perhatian yang unik. Walau bagaimanapun, ciri serupa ini penting dalam komputer sehari-hari dengan betul, tetapi kepentingannya dalam komputer permainan adalah tambahan. Penyebutan khas tiga-D adalah perlu kerana pemain moden memerlukan pencerahan dalam permainan video perjudian. Jadi, sekiranya anda akan membeli komputer riba permainan hari ini, anda boleh memilih yang 3D.

Jenama Popular

☞ Alat Alienware
☞ Asus
☞ MSI
☞ Toshiba

Komputer riba biasa

Komputer riba yang digunakan oleh maksimum orang, memandangkan mesin komputer riba telah dilancarkan, adalah komputer riba biasa. Sama seperti desktop kami, mereka bukan versi komputer riba kami yang lebih kecil.

Ciri-ciri utama

Terdapat beberapa fungsi penting yang terdapat di komputer riba biasa. Sekiranya anda telah memutuskan untuk membelinya, tentukan spesifikasi tersebut terlebih dahulu. Saya tidak akan menyebut lagi fungsi yang sudah dibincangkan dalam segmen komputer permainan, kerana ia sangat penting untuk komputer riba seharian.


♦ Hayat Bateri
Ciri terpenting untuk muncul, semasa membeli komputer, adalah jangka hayat bateri. Bateri akan habis lama, jika tidak, anda mungkin perlu menyambungkan komputer sekarang dan lagi ke tenaga yang dihantar. Ini menghilangkan kaedah penggantian desktop. Panjang komputer riba yang lebih kecil terdiri daripada bateri bersepadu. Bateri ini tidak dapat diganti dengan mudah. Oleh itu, pilih komputer riba anda dengan tepat melalui pencarian masalah ini.♦ Kesambungan


Apabila anda menggunakan komputer biasa, pasti anda akan menggunakannya untuk melayari dengan baik. Untuk ini, penyambungan tanpa wayar perlu dilakukan. Komputer mestilah 802.11g Wi-Fi sangat sesuai sehingga anda dapat menyambung ke Internet di tempat panas awam dengan baik. Namun pada masa ini, banyak komputer riba mempunyai keserasian 802.11n. Ini adalah standard yang menghubungkan ke semua versi 802. Sebanyak yang disukai. Kesambungan Bluetooth adalah ciri yang mesti dimiliki di kebanyakan komputer riba.
♦ Pemacu OptikMemiliki pemacu optik atau tidak adalah pilihan peribadi, tetapi memilikinya pasti akan memberi media simpanan lebih lanjut – CD / DVD. CD adalah salah satu media garaj yang pernah digunakan sebelum penggunaan pemacu USB. Namun, dengan adanya garasi dan fungsi cloud yang semakin meningkat, seperti Dropbox, penggunaan CD telah menurun. Tetapi jika seseorang cuba menggunakan pemain DVD untuk mencari filem, kekuatan DVD akan menjadi alternatif yang sangat diingini.


♦ Pelabuhan
Pelbagai jenis port di komputer mungkin sangat penting untuk diperhatikan. Port USB adalah ciri bergaya yang boleh dimiliki di semua komputer riba. Kemudian, port seterusnya adalah port HDMI untuk menyambungkan komputer riba anda ke tv. Slot kad SD dan port Ethernet diperlukan pada keperluan multimedia dan Internet anda.
Normal

♦ Saiz dan Berat

Menjadi pengganti komputer tidak bermaksud komputer riba semestinya berat. Semakin ringan komputer, semakin baik jaraknya jauh di pangkuan anda. Laptop kelas Ultrabook yang baru dilancarkan mempunyai komputer riba ringan, yang mempunyai hayat bateri yang terhormat dan mudah alih. Mesin berat tidak dapat dihantar dengan lancar dan boleh menjadi bagasi yang tidak berguna. Sekiranya anda tidak sering menggunakan komputer untuk permainan, sangat disarankan untuk mendapatkan skrin paparan yang lebih kecil.

Jenama Popular

Dell
☞ Acer
☞ HP
☞ Lenovo
☞ Sony

Hari ini, terdapat banyak komputer riba 3-D yang mungkin terdapat di pasaran. Anda boleh masuk untuk komputer riba itu, sekiranya anda suka bermain judi permainan video tiga-D. Namun, tidak banyak variasi berkaitan dengan permainan dan komputer riba biasa. Sebagai pengguna, anda ingin menilai keperluan anda sebelum ingin membeli komputer.

8 Key Differences Between Gaming and a Normal Laptop in 2020 | Laptop, Best gaming laptop, Gaming laptops
.
Ada pelanggan yang beli Asus TUF A15 di Monaliza tidak puas hati Battery Laptop cepat habis bila main game dengan battery sahaja,tidak sambung ke Power Adapter. Jadi, Abe Cerah kongsikan dengan anda kenapa battery untuk Laptop Gaming cepat habis.
.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *