Poco X3 NFC ada di sini, dan untuk pertama kalinya sejak Pocophone yang asli, X3 NFC tidak berdasarkan pada telefon pintar Xiaomi yang ada sebelumnya. Bahagian Poco akhirnya hadir dengan telefon pintar asli yang lengkap dengan reka bentuk yang unik dan set ciri pilihan sendiri.

Poco X3 NFC adalah penerus jelas Poco X2, yang merupakan jenama Redmi K30 yang dijenamakan semula. Ini memiliki IPS LCD 6,67 “dengan kadar penyegaran 120Hz, sama seperti X2, tetapi mempunyai lubang pukulan yang jauh lebih kecil dengan menjatuhkan sensor kedalaman selfie 2MP yang tidak perlu. X3 menggunakan versi terbaru dari chipset X2 Snapdragon 730G – X3 berjalan pada Snapdragon 732G yang lebih baru dengan pemproses dan grafik yang lebih hebat.

Poco X3 mempunyai kamera quad yang menjanjikan di bahagian belakang yang sangat mirip dengan X2 – primer 64MP, ultrawide 13MP, makro 2MP, dan penembak kedalaman 2MP. Poco X2 memiliki kuartet yang sama, tetapi penembak ultrawide menggunakan sensor 8MP dan bukannya 13MP.

Jadi, selain takik yang lebih kecil, cip yang lebih baru dan snapper ultrawide yang lebih baik di atas X2, X3 juga membawa pembesar suara stereo, bateri 5,160mAh yang lebih besar, dan keupayaan pengecasan yang lebih pantas. Oh, dan NFC juga, jika namanya tidak merosakkan itu untuk anda.

Poco X3 NFC telah berkembang seperti mid-ranger yang sangat baik, tetapi kami telah meninggalkan perincian yang menonjol untuk yang terakhir – harga yang murah. Poco X3 NFC secara rasmi berharga RM 799, yang menjadikannya sukar untuk ditolak.

Poco X3 NFC disahkan IP53 untuk perlindungan habuk dan percikan. Anda juga menjumpai beberapa ciri kegemaran peminat lain seperti IR blaster, jack 3.5mm, slot microSD, radio FM, dan lain-lain. Dan akhirnya, X3 dihantar dengan MIUI12 terbaru berdasarkan Android 10, dan ia telah menjadi salah satu UI yang lebih baik tahun ini.
Prestasi: Cukup baik
  • Qualcomm Snapdragon 732G
  • GPU Adreno 618
  • RAM 6GB
  • Storan 64GB
  • Pengembangan microSD

Xiaomi Poco X3 NFC menggunakan Qualcomm Snapdragon 732G, yang bermaksud bahawa jika anda menginginkan telefon bimbit, ini bukan untuk anda. Chipset berkinerja sedikit lebih baik daripada Pixel 4a, tetapi perkakasannya masih rendah.

Digabungkan dengan RAM 6GB, Poco X3 terasa agak cair sepanjang masa. Selagi anda tidak mendorong perkakasan ke hadnya, pengalaman pengguna adalah baik. Ia tidak sempurna. Walaupun sering terasa cairan, anda masih akan mengalami kegagapan sekali-sekala.
Bateri: Pengecasan tahan lama dan pantas
  • Bateri 5,160mAh
  • Pengecasan pantas 33W
Bateri Xiaomi Poco X3 NFC 5,160mAh yang luar biasa bukan hanya nombor di satu halaman. Bateri ini secara konsisten menjadikan saya dua hari penuh. Sudah tentu, hari telefon saya selama empat jam bukanlah yang paling mendesak, tetapi telefon lain dengan bateri yang lebih kecil telah berjuang untuk mendapatkan saya sepanjang hari. Bagi mereka yang biasanya terpaku pada telefon mereka, harap Poco X3 NFC dapat menangani penggunaan anda yang kerap hingga waktu tidur. Poco X3 NFC mengungguli OnePlus Nord dan Pixel 4a dalam ujian jangka masa Rocky kami lebih dari 10%.
Bata pengecasan 33W yang disertakan akan menaikkan peranti dari 0% hingga 100% dalam 63 minit. Ia bukan pengecas terpantas di dunia, tetapi anda harus ingat bahawa ia perlu mengecas bateri 5000+ mAh. Dijangka, Xiaomi telah meninggalkan pengecasan tanpa wayar dalam model ini.
Perisian: Pemotong kos yang besar
  • Android 10
  • MIUI 12 dengan Poco Launcher
Poco X3 NFC menjalankan MIUI 12 di atas Android 10, yang agak memalukan kerana Android 11 dilancarkan hanya beberapa hari selepas pelancaran telefon ini. Jenama Poco tidak menikmati reputasi yang sama untuk peningkatan platform tepat pada masanya seperti OnePlus atau Samsung. Kemungkinan Poco X3 NFC mendapat lebih daripada satu kemas kini utama agak kecil.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *