ASUS ROG Phone 3 Review: Telefon Pintar Gaming Kini Kembali

Asus ROG Phone 3 review: The Gaming Superphone - YouTube

Asus ROG Phone 3 mungkin tidak sekuat PS5 atau Xbox Series X yang akan datang, tetapi ia jauh lebih praktikal. Cuba pertimbangkan. Mana yang akan lebih banyak digunakan: Peranti yang harus anda sambungkan ke TV ruang tamu anda untuk permainan dan filem, atau peranti yang dapat anda bawa bersama di mana sahaja dan digunakan untuk sebilangan besar aktiviti produktiviti dan riadah?

Namun, ROG Phone 3 bukan hanya telefon permainan terbaik yang ada sekarang; ini boleh dibilang salah satu konsol permainan genggam terbaik di luar sana – dengan syarat anda menyukai permainan Android.

Sebagai peranti permainan, ROG Phone 3 berjaya dalam hampir semua cara. Ia memainkan permainan mudah alih kelas atas dengan indah, dan perisian terbina dalamnya memberikan anda semua alat yang anda perlukan untuk menyesuaikan dan mengoptimumkan pengalaman anda. Hayat bateri yang panjang bermaksud anda boleh bermain berjam-jam, dan kipas / kickstand yang mudah digunakan memudahkan penyambungan alat kawalan dan bermain berjam-jam. Secara semula jadi, kerana telefon ini sangat kuat, ia juga unggul pada kebanyakan tugas sehari-hari.

Memang, spesifikasi bercita-cita tinggi ROG Phone 3 dilengkapi dengan beberapa kekurangan. Telefon menjadi panas dengan mudah ketika bermain, dan menggunakan kipas agar tetap sejuk menimbulkan pelbagai masalah baru. Anda juga boleh mengunyah bateri dengan pantas, bergantung pada betapa mewahnya permainan anda. Saiz telefon yang sedikit menjadikannya agak tidak berat untuk penggunaan sehari-hari – tetapi masih belum cukup besar untuk menstrim permainan PC atau konsol dengan terperinci.

Namun, jika anda mahukan sistem permainan yang juga merupakan telefon pintar yang lengkap, ROG Phone 3 adalah pilihan yang menarik, walaupun berpotensi mahal. Teruskan membaca untuk ulasan Asus ROG Phone 3 lengkap kami.

Asus ROG Phone 3: Harga dan ketersediaan

Asus ROG Phone 3 belum tersedia secara meluas. Tidak ada harga rasmi A.S. untuk ROG Phone 3 sekarang, dan tidak akan ada sehingga bulan September. Sementara itu, Asus France telah menyenaraikan varian RAM 12GB dengan harga € 999 ($ ​​1,184) dan varian RAM 16GB untuk € 1,099 ($ ​​1,302). Keduanya dilengkapi dengan storan 512GB, dan tidak ada slot kad SD untuk mengembangkannya lebih jauh. Memang, telefon di Eropah cenderung lebih mahal daripada telefon di Amerika Syarikat, tetapi kami masih tidak mengharapkan ROG Phone 3 kurang dari $ 1.000 apabila ia sampai di sini.
Telefon Asus ROG 3: Reka Bentuk

Perkara pertama yang saya perhatikan mengenai ROG Phone 3 adalah sangat besar. Ponsel itu sendiri berukuran 6,7 inci, yang pasti akan mencuba poket yang paling dalam. Ia juga cukup berat pada 8.5 auns. Membawanya boleh menyakitkan (hampir secara harfiah), dan tidak mudah untuk menahannya dalam jangka masa yang lama – untuk kepanasan sama seperti berat badan, tetapi kita akan sampai ke sana.

Walaupun saya tidak pernah terbiasa dengan nisbah skrin, ROG Phone 3 adalah peranti cantik sebaliknya Bahagian depan peranti hampir semua skrin, dengan bezel hitam kecil di bahagian atas dan bawah. Di sebelah kanan, ada butang kuasa dan butang kelantangan. Di bahagian belakang, terdapat permukaan reflektif berkilat dengan logo ROG yang menarik di tengahnya. Walaupun telefon ini sedikit magnet cap jari, saya harus memberikannya penghargaan untuk beberapa pilihan estetiknya yang halus.

Asus ROG Phone 3 review

Bahagian kiri telefon adalah tempat yang menarik, kerana terdapat palam plastik yang sukar dilepaskan yang menunjukkan port proprietari. Di sinilah kipas dipasang, dan dengan selamat saya katakan bahawa ROG Phone 3 adalah telefon pintar pertama yang pernah saya gunakan dengan sistem penyejukan luarannya sendiri.

Walaupun kipas mengaktifkan beberapa ciri keren (dan sangat diperlukan untuk bermain permainan yang menuntut pada tetapan yang lebih tinggi), saya mendapati diri saya kurang senang dengan peranti daripada yang saya harapkan. Mula-mula, kipas boleh menjadi kesakitan yang nyata untuk menyambung dan memutuskan sambungan, antara palam getah yang sukar ditanggalkan, pengapit yang boleh dilanjutkan dan kickstand yang sangat ketat. Walaupun kipas tidak terlalu kuat, ia cukup dekat dengan mikrofon telefon sehingga boleh mengganggu jika anda mendapat panggilan atau perlu merakam sesuatu. Ia juga menghabiskan bateri ke titik di mana anda mungkin ingin memasangkannya semasa anda menggunakannya.

Telefon Asus ROG 3: Paparan

Asus ROG Phone 3 menampilkan skrin AMOLED 6,6 inci, 2340 x 1080, yang menyokong kadar bingkai hingga 144 Hz. Saya tidak pernah terbiasa dengan nisbah aspek 19: 5: 9 yang sangat luas, tetapi sebaliknya, ia adalah paparan cantik, dengan warna yang kaya: 168% spektrum sRGB, tepatnya, dengan skor ketepatan warna Delta-E 0.31 . Yang terakhir ini mengalahkan skor Delta-E Samsung Galaxy S20 Plus sebanyak 0.36. (Nombor lebih dekat dengan sifar lebih baik.)

Dari segi kecerahan, skrin boleh mencapai hingga 419 nits dalam keadaan biasa, dan hingga 646 nits dengan kecerahan automatik dihidupkan. Memandangkan walaupun monitor komputer cenderung maksimum di sekitar 350 nits, ROG Phone 3 sangat terang, dan saya tidak menghadapi masalah membaca skrin di siang hari.

Kadar bingkai telefon adalah yang benar-benar membezakannya daripada model bukan permainan. Secara amnya, ini adalah kelebihan dalam menuntut permainan, dan sebaliknya tidak perlu. Tetapi ia juga mudah dikendalikan, terima kasih kepada perisian milik Asus, jadi ia tidak membahayakan, paling buruk, dan banyak kebaikan, terbaik.
Telefon Asus ROG 3: Kamera

Dengan tiga kamera belakang yang kuat dan satu kamera depan beresolusi tinggi, Asus ROG Phone 3 tidak mementingkan kualiti gambar. Pada masa yang sama, boleh dikatakan tidak sesuai dengan standard telefon yang menjual dirinya pada kameranya, seperti iPhone 11 Pro atau Pixel 4.

Tanpa membincangkan secara terperinci mengenai kamera, ketiga-tiga lensa di bahagian belakang terdiri daripada penembak utama 64-MP, satu ultrawide 13-MP dan satu makro 5-MP, sementara yang di depan dinilai pada 24MP. Terdapat sejumlah pilihan untuk mengambil foto dan video, termasuk Video Pro, Selang Masa, Pelacakan Gerak, Potret, Mod Malam dan Makro – yang sangat menarik, kerana ini memungkinkan anda mendapatkan jarak dekat ultra, hanya dalam beberapa inci subjek anda.

Telefon Asus ROG 3: Prestasi

Telefon permainan – terutamanya yang berharga lebih dari $ 1,000 – nyawa atau mati kerana prestasinya, dan Asus ROG Phone 3 banyak ditawarkan dalam kategori ini. Mari kita dapatkan perkara mudah terlebih dahulu: Tugas setiap hari dengan mudah di ROG Phone 3. Media sosial, panggilan, teks dan sebagainya tidak menimbulkan cabaran kepada sistem yang ditujukan untuk permainan, jadi navigasi cepat dan responsif, video halus dan berwarna-warni dan jika ada aplikasi yang tidak dapat dikendalikan oleh telefon, saya tidak dapat menjumpainya.

Dari segi penanda aras buatan, ROG Phone 3 mendapat skor 3,393 pada ujian multi-teras Geekbench. Bandingkan dan bezakan dengan Samsung Galaxy S20, yang mendapat skor 3,147, dan iPhone 11 Pro, yang mendapat skor 3,509. Dengan pemproses Qualcomm Snapdragon 865 Plus dan RAM hingga 16 GB, ROG Phone 3 adalah salah satu telefon paling berkuasa di pasaran, walaupun cip A13 Apple nampaknya masih mempunyai kelebihan.

Soalan yang lebih menarik adalah bagaimana ROG Phone 3 mengendalikan permainan, dan jawapannya: sangat baik, dengan satu pengecualian sederhana. Masa untuk tinjauan ROG Phone 3 ini berjalan dengan sangat baik, kerana Bandai Namco baru saja mengeluarkan Tales of Crestoria: RPG mudah alih yang rumit yang dapat memanfaatkan sepenuhnya telefon bimbit dengan tetapan grafik yang terperinci dan menuntut.

Asus ROG Phone 3 review

ROG Phone 3 juga dimainkan dengan baik dengan perkhidmatan streaming permainan, seperti Google Stadia dan Nvidia GeForce Now. Dalam ujian saya, permainan seperti Shadow of the Tomb Raider dan Doom Eternal berjalan lancar, walaupun skrinnya masih terlalu kecil – dan mungkin sedikit terlalu gelap – untuk membuat banyak perincian yang diperlukan untuk permainan tersebut. Ini adalah pilihan yang boleh dilaksanakan jika anda memerlukan skrin kedua, walaupun tablet mungkin berfungsi lebih baik.

Kesambungan Asus ROG Phone 3: 5G

Asus ROG Phone 3 menyokong 5G dari kebanyakan rangkaian berasaskan GSM di Amerika Syarikat, termasuk AT&T dan T-Mobile. (Telefon tidak menyokong rangkaian mudah alih Verizon, kerana saya belajar dengan susah payah setelah mencuba memasukkan kad SIM saya sendiri.) akses ke teknologi ini seharusnya dapat memanfaatkannya dengan ROG Phone 3.
Telefon Asus ROG 3: Bateri

Satu perkara yang secara konsisten menarik perhatian saya mengenai Asus ROG Phone 3 adalah jangka hayat baterinya. Dalam ujian bateri Tom’s Guide kami, yang menetapkan kecerahan layar hingga 150 nits dan mengukur berapa lama masa telefon dimatikan sambil terus melayari Web di rangkaian LTE, ROG Phone 3 berlangsung selama 14 jam 30 minit yang mengagumkan. Bandingkan dan bezakan dengan 9 jam dan 31 minit yang anda dapat dari Galaxy S20 atau 10 jam dan 24 minit yang anda dapat dari iPhone 11 Pro, dan ROG Phone 3 mempunyai kelebihan besar dalam kategori ini.

Asus ROG Phone 3: Perisian

Perisian perisian Asus ROG Phone 3 yang paling penting adalah ciri Game Genie dan X Mode-nya, yang dibincangkan dalam bahagian Performance di atas. Dari sudut pandang OS, telefon menjalankan pemasangan Android 10. yang sangat bersih. Walau bagaimanapun, telefon mendapat kemas kini perisian dari Google dan Asus, kerana X Mode dan beberapa ciri permainan lain yang terdapat di dalam OS itu sendiri.

Asus ROG Phone 3 review

Telefon Asus ROG 3: Keputusan

Ulasan Asus ROG Phone 3 kami membincangkan bagaimana peranti ini panas, dan bagaimana ia akan menjadi sangat mahal apabila ia melanda Amerika Syarikat. Tetapi walaupun terdapat beberapa kekurangan, ROG Phone 3 mencapai hampir apa yang ditetapkan. Ia berjalan menuntut permainan Android dengan indah, dan memberikan pengguna satu set alat intuitif, bersepadu tanpa cela untuk mengoptimumkan pengalaman mereka.
Iklan

Pada masa ini, tidak ada banyak “telefon bimbit permainan” yang benar di pasaran, kerana Razer nampaknya tidak sesuai untuk saat ini, dan model Xiaomi agak ceruk dan tidak dijual di banyak tempat di dunia. Oleh itu, ROG Phone 3 adalah satu-satunya pilihan yang sesuai jika anda mahukan telefon yang mempunyai konsol permainan terlebih dahulu dan aksesori setiap hari.

Dalam julat harga yang sama, masih perlu dipertimbangkan Galaxy S20. Kekuatan mentah telefon itu cukup untuk menjalankan hampir semua permainan Android yang anda mahukan, dan kamera mengambil gambar yang lebih cantik. Tetapi siapa yang memerlukan gambar apabila anda mempunyai konsol mudah alih di dalam poket anda?

Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *