The 6 Best FPS Mice - Fall 2020: Mouse Reviews - RTINGS.com
Jangan beli tetikus sebelum membaca artikel ini! Tips membeli mouse ini perlu anda ketahui agar anda dapat memperoleh mouse sesuai keperluan dan penggunaan. Tetikus saat ini terdiri dari pelbagai jenis spesifikasi dan bentuk. Kerana tetikus menjadi peranti yang akan anda gunakan terus menerus, sangat penting bagi anda untuk mengetahui apa tetikus yang tepat.

1. Tetikus untuk penggunaan Normal atau Permainan

Para pengeluar tetikus biasa memproduksi 2 jenis tetikus iaitu untuk penggunaan biasa atau penggunaan untuk gamer. Bagi sebahagian besar pengguna komputer, tetikus biasa adalah pilihan standard yang boleh dipakai kapan saja. Namun bagi anda yang terobsesi dengan permainan dan ingin mengungguli lawan, permainan tetikus menjadi pilihan yang wajib.
Cara Memilih Gaming Mouse Untuk FPS (Point blank, Cs Go, PUBG, Dll)
Perbezaannya tetikus biasa dan permainan terletak pada kualiti produk. Bukan bermaksud tetikus biasa mempunyai kualiti buruk, namun permainan tetikus biasa ditunjang dengan ketahanan luar biasa. Contoh dalam ketahanan jumlah klik di setiap tombolnya, permainan tetikus mencapai ketahanan hingga puluhan juta klik pada tombolnya. Ini sangat penting kerana bermain permainan mengharuskan anda mengklik berulang kali dalam satu masa, sehingga ketahanan tombol menjadi faktor penting. Permainan tetikus juga mempunyai tombol-tombol tambahan yang boleh digunakan dalam permainan, sehingga anda dapat menggunakan ketergantungan terhadap papan kekunci.

2. Berwayar atau Tanpa Wayar (Kabel atau Tanpa Kabel)

Di zaman yang semakin berkembang ini, peranti tanpa kabel semakin lama semakin menjadi primadona. Termasuk untuk tetikus, tetikus tanpa kabel dapat dibilang penyelesaian terbaik. Anda tidak perlu repot pesanan tetikus yang berantakan.

tetikus permainan berwayar vs tanpa wayar | 2020


Di tahun-tahun sebelumnya, tetikus dengan kabel menjadi pilihan kerana masa respon yang baik dan langsung bekerja kompilasi anda dan colok di port USB anda. Harganya yang lebih murah juga menjadi sebab banyak orang memilih kabel tetikus. Selain itu, anda tidak perlu berurusan dengan bateri jika menggunakan kabel tetikus.

Maksud dari masa respon adalah sebilangan lama komputer mendapat respon kompilasi dan mengklik tombol mouse. Waktu respon tetikus biasa diukur dengan satuan milidetik.

Namun untuk saat ini, banyak sekali tetikus tanpa kabel yang murah atau di bawah 100 ribu. Masalah masa respon saat ini juga tidak menjadi masalah dan perbezaannya semakin lama semakin sedikit dengan kabel tetikus. Tikus tanpa kabel juga mempunyai ketahanan bateri hingga 2 tahun dan pastinya akan ada pemberitahuan jika bateri akan habis, maka anda boleh bersiap-siap menggantinya.

Untuk penggunaan biasa, tetikus tanpa kabel adalah penyelesaian yang tepat. Waktu responnya yang sudah sangat baik dan saat ini dan anda tidak dapat membandingkan waktu respon mouse kabel dan tanpa kabel, kerana rasanya sama saja. Untuk penggunaan permainan, tetikus tanpa kabel sudah dapat menjadi pilihan utama bagi sebilangan besar gamer.

Ini 5 Mouse Terbaik untuk Gaming - Tekno Tempo.co

Namun jika anda adalah gamer profesional yang di setiap milidetiknya sangat berharga, tetikus dengan kabel mungkin masih menjadi penyelesaian. Produsen seperti Logitech masih banyak menawarkan permainan mouse dengan kabel kerana saat ini masih menjadi pilihan bagi para gamer. Seperti gambar atas, tetikus ini menyediakan waktu respon sebesar 1 militedik dengan ketahanan butang sebesar 50 juta klik.
Tapi jangan berfikir jika permainan tetikus tanpa kabel tidak dapat menawarkan hal tersebut. Seperti mouse SteelSeries Rival 650 di atas, tetikus tersebut juga mampu menyediakan masa untuk menjawab sebanyak 1 milidetik. Selain itu, ketahanan tombolnya juga sudah mencapai 60 juta klik. Dalam spesifikasi hal, tetikus tanpa kabel sebenarnya sudah menyamai tetikus kabel. Mungkin dari segi harga saja yang membuat adaptasi permainan mouse tanpa kabel tidak menggunakan kabel mouse.

Tetikus tanpa wayar

Untuk konektivitas dari Wireless Mouse, pengeluar menawarkan 2 jenis. Yaitu koneksi RF (Frekuensi Radio) dan Bluetooth. RF adalah konektor tercepat kerana kompilasi tercolok di port USB anda, tetikus langsung dapat anda gunakan. Tidak seperti Bluetooth yang anda perlukan untuk melakukan Pasangan saat pertama kali menggunakan. Namun, koneksi RF memerlukan USB anda, bertambah banyak jumlah port yang tersedia untuk peranti lain.

Kelebihan Bluetooth tidak diperlukan port USB. Namun, ada jeda waktu kompilasi tetikus dihidupkan, tetikus tidak langsung boleh dipakai. Anda mesti menunggu lebih kurang 3 saat sebelum dapat. Konektor RF tidak seperti dan langsung dapat digunakan kompilasi tetikus atau komputer dihidupkan.


3. DPI (Titik Per inci)

Mouse Komputer, Cahaya, Titik Per Inci gambar png

Tips membeli mouse lain yang perlu anda perhatikan adalah spesifikasi DPI atau Dots Per Inch. Istilah ini digunakan untuk menentukan seberapa banyak tetikus kursor tetikus bergerak secara fizikal dan gerakkan. Sebagai contoh, contoh dan mempunyai layar monitor dengan pilihan 4K yang mempunyai panjang 3.840 piksel. Jika anda mempunyai tetikus dengan 400 DPI, berarti anda perlu menggerakkan tetikus dan sepanjang 10 inci agar boleh menggerakkan kursor dari pojok kiri ke kanan atau sebaliknya di monitor anda.

Sekiranya anda berfikir semakin besar DPI yang tetikus dan miliki anda semakin bagus, tidak seperti itu. DPI besar tidak memerlukan penggunaan tetikus lebih baik. Beberapa fakta mengenai DPI ini.

Bagi pengguna komputer biasa seperti penggunaan di pejabat atau sejenisnya, anda tidak perlu memperhatikan spesifikasi DPI di tetikus.

Tetikus dengan DPI tinggi sangat berguna jika anda menggunakan monitor dengan gaya tinggi atau anda menggunakan monitor 2 atau lebih. Semakin tinggi DPI, kursor dapat bergerak lebih cepat.
Banyak tetikus yang boleh diatur sebilangan besar DPI-nya. Jika anda bermain permainan, DPI besar berfungsi agar anda dapat melakukan reaksi lebih cepat terhadap sesuatu. Namun jika anda atur untuk menggunakan DPI rendah, tingkat akurasi menjadi lebih bagus. DPI rendah sangat bermanfaat jika anda bermain permainan seperti Sniper ketika gerakan tetikus dengan DPI rendah akan meningkatkan akurasi dalam menembak musuh.
DPI juga berpengaruh jika anda sering menggunakan aplikasi multimedia seperti Photoshop. DPI rendah membuat dan dapat lebih banyak dalam mengubah foto.


DPI berbeza dengan tetapan Sensitiviti Tetikus yang biasa ada di aplikasi tetikus. Tingkat akurasi lebih tinggi jika anda merendahkan DPI. Sedangkan jika anda merendahkan kepekaan tetikus, kesannya merendahkan kecepatan pergerakan kursor dan tingkat akurasinya tidak baik DPI yang rendah.

4. Optik atau Laser

Optical Mice vs. Laser Mice
Agar dapat mengenali gerakan, tetikus menggunakan teknologi optik atau laser. Sebenarnya 2 hal yang menggunakan teknologi yang sama. Mouse optik menggunakan lampu LED dan tetikus akan melihat pantulannya untuk menentukan pergerakan. Laser tetikus seperti namanya menggunakan sinar laser untuk membaca gerakan.

Kerana tetikus optik mengandalkan pantulan cahaya LED, tetikus ini tidak dapat digunakan di permukaan kaca. Sedangkan laser tetikus dapat berfungsi di hampir semua permukaan. Selain itu, laser tetikus juga lebih sensitif dan banyak laser tetikus boleh diatur sebilangan besar DPI-nya.

Tentu dengan kelebihan tetikus laser tersebut, harganya menjadi lebih mahal. Jika dipilih sesuai digunakan, pilih tetikus optik jika anda jarang berpindah-pindah tempat bekerja. Jika anda sering berpindah tempat kerja, pilih laser tetikus kerana dapat lebih banyak lebih banyak permukaan, termasuk kaca.


5. Ergonomis Tetikus

Mouse ergonomis adalah tetikus yang di reka untuk minitik beratkan pada penggunaan secara semula jadi. Ergonomis tetikus ini dalam reka bentuk untuk melihat setiap posisi secara semula jadi. Salah satu ergonomis tetikus yang terkenal adalah tetikus Logitech MX Ergo.
Namun begitu ergonomis tetikus yang terjual memang di reka bagi anda yang menggunakan tangan kanan. Sangat jarang ergonomis tetikus yang dibuat khas untuk tangan kiri. Selain itu, harga ergonomis tetikus lebih mahal. Silahkan beli ergonomis tetikus jika anda adalah orang yang sangat berbeza terhadap tetikus atau anda menggunakan tetikus dalam jangka masa yang lama. Kerana tetikus standard jika digunakan lama, akan membuat tangan dan cepat lelah atau terkadang menyebabkan nyeri.


6. Kadar Pengundian

Polling Rate adalah satuan untuk mengetahui sebilangan banyak tetikus memberikan laporan ke komputer terhadap lokasi mouse saat ini. Tingkat pengundian Semakin Besar, hal itu berdampak pada kehalusan pergerakan kursor dan tingkat akurasi yang lebih tinggi. Suara satuan undian di hitung menggunakan Hz atau hertz.

Tetikus menggunakan kadar undian sebanyak 500 Hz. Itu artinya, tetikus tetikus lokasinya saat ini ke komputer setiap 2 milidetik. Sekiranya tetikus dan mempunyai kadar undian sebesar 1.000 Hz, maka tetikus tersebut menunjukkannya setiap 1 milidetik.

Walau 500 ke 1.000 Hz terkesan sangat banyak, dalam penggunaannya tidak akan berdampak sangat besar. 2 milidetik sendiri sudah sangat cepat dan tidak mungkin tetikus dan terasa nge-lag. Kesimpulannya, bagi pengguna komputer biasa, dan anda tidak perlu memperhatikan kadar undian ini. Ini berbeza jika anda adalah gamer, jangan sampai tetikus dan mempunyai kadar undian hubungan dari 500 Hz.

[ABOUT MONALIZA]
Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *