Should You Buy a Refurbished, Used or Open-Box Laptop? | Laptop Mag

Sekiranya anda bergantung pada laptop untuk pendidikan atau mata pencarian anda, anda tahu bahawa memilih laptop yang tepat untuk keperluan anda boleh menjadi sangat penting. Apabila tiba masanya untuk mengganti laptop lama anda, anda mempunyai banyak pilihan untuk dipertimbangkan. Laptop baru menawarkan keselamatan produk baru dan jaminan penuh, tetapi membeli laptop baru boleh menjadi sesuatu yang sukar. Membeli laptop terpakai dapat menjimatkan wang anda, tetapi ia juga boleh melibatkan sejumlah besar risiko kerana anda akan bergantung pada kata penjual ketika melihat prestasi komputer.

Laptop refurbished dapat membantu pembeli yang bijak membezakan perbezaan antara kedua-duanya dengan menyediakan laptop yang berfungsi sepenuhnya sebelumnya dengan harga murah dengan jaminan yang lebih banyak daripada yang dapat diperoleh daripada membeli laptop biasa.

Laptop refurbished yang terbaik boleh memberikan pelbagai faedah kepada pengguna, tetapi apa yang anda dapat apabila anda membeli laptop refurbished? Walaupun laptop refusbished murah dapat menjimatkan wang anda, seberapa baik laptop refurbished dapat dibandingkan dengan laptop baru dari segi prestasi dan kebolehpercayaan? Teruskan membaca untuk mengetahui bagaimana menentukan sama ada laptop baru atau yang refurbished adalah yang anda perlukan.

Harga

Sekiranya wang tidak ada pilihan dan anda tidak perlu mendapat banyak keuntungan untuk membeli laptop anda, laptop baru mungkin merupakan pilihan yang boleh diterima. Anda dijamin mendapat laptop yang berfungsi sepenuhnya dengan ciri yang anda mahukan semasa membeli laptop baru. Satu-satunya kelemahan ialah anda mungkin perlu membayar harga premium untuk laptop baru anda. Walau bagaimanapun, laptop refurbished membolehkan anda menjimatkan wang dengan membeli laptop yang lengkap dengan jaminan.

Keistimewaannya

Sekiranya anda mempunyai keperluan yang sangat khusus seperti perisian khusus atau kelajuan pemprosesan yang tinggi, mungkin masuk akal untuk mencari laptop baru yang memiliki kemampuan yang anda perlukan. Walau bagaimanapun, jika anda memerlukan komputer standard yang sesuai untuk penggunaan harian umum, laptop refurbished mungkin lebih masuk akal. Apabila anda membeli laaptop refurbished, anda boleh mendapatkan lebih banyak ciri dan peningkatan dengan harga yang serupa daripada yang anda dapat semasa membeli yang baru. Sebagai contoh, laptop refurbished mungkin membolehkan anda mendapatkan kelajuan yang lebih pantas, pemprosesan yang lebih berkuasa, dan saiz skrin yang lebih besar untuk jumlah wang yang sama dengan yang anda belanjakan pada laptop baru yang lebih rendah.

Performance

Apabila anda membeli laptop baru, anda tahu bahawa laptop akan berfungsi seperti yang diiklankan secara langsung. Walaupun membeli laptop terpakai boleh menjadi cadangan yang tidak dapat dilihat dari segi prestasi, laptop refurbished seperti membeli laptop baru. Laptop refurbished diperiksa oleh pengeluar asal untuk memastikan sistem laptop berjalan lancar sebagaimana mestinya. Kilang malah mungkin memasang perisian terbaru dalam banyak keadaan untuk memastikan laptop yang anda ubah akan berfungsi seperti mesin yang baru. Mereka dijamin berfungsi dengan baik, dan jaminan itu disokong dengan jaminan.

Waranti

Sekiranya anda mahukan liputan maksimum untuk laptop seterusnya yang anda beli, mungkin anda berbaloi untuk membeli laptop baru. Laptop baru akan dilengkapi dengan jaminan yang biasanya dua tahun dan merangkumi sebahagian besar sistem utama mesin. Sekiranya anda tidak terlalu peduli dengan aspek jaminan membeli laptop, laptop refurbished menawarkan jaminan terhad yang merangkumi banyak kerosakan utama untuk jangka masa yang lebih pendek.

Sebaiknya luangkan banyak masa untuk membuat penyelidikan. Berikut adalah beberapa tips berguna untuk membeli laptop yang diperbaharui atau terpakai:

  • Segera periksa laptop untuk sebarang kerosakan yang tidak disenaraikan oleh penjual. Ini termasuk membuka peranti agar dapat mengintip ke dalam dengan cepat.
  • Periksa sebarang jaminan.
  • Baca cetakan halus untuk melihat apa yang dilindungi oleh jaminan.
  • Pertimbangkan untuk menggunakan kad kredit untuk membayar laptop terpakai.
  • Semak dasar pengembalian.

Ringkasnya, berikut adalah ringkasan ringkas:

Laptop Baru – Membeli yang baru memang mahal, tetapi anda akan menjadi yang pertama menggunakan laptop dengan jaminan penuh.

Laptop Refurbished – PC ini didiskaun oleh pengeluar dan peruncit dengan QA yang baik. Mereka biasanya dilindungi oleh sekurang-kurangnya jaminan terhad.

 

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *