1STPLAYER kekal sebagai syarikat pertama yang berpusat di Asia yang cenderung ke arah portfolio produk yang menawarkan nilai wang yang baik. Ini adalah kelebihan dalam bersaing dengan jenama lain yang mempunyai harga produk yang lebih tinggi, tetapi pengembangan ke pasaran global juga bermaksud bekerja dengan kehadiran jenama yang terhad dan, seperti yang berlaku di sini, skema penamaan produk yang tidak semestinya diterjemahkan dengan baik di mana-mana sahaja. Ini juga berlaku dengan papan kekunci Bullet Hunter MK6, tetapi mari kita melupakannya dan lihat apakah papan kekunci yang lain patut diperiksa. Terdapat juga versi papan kekunci backlit RGB dengan nama yang sangat serupa, seperti versi serupa dalam faktor bentuk ukuran penuh berbeza dengan faktor bentuk TKL (tanpa kunci) di sini. 

Pembungkusan dan Aksesori

Pembungkusan untuk papan kekunci 1STPLAYER Black Sir Lite K7 terletak pada bahagian yang lebih mudah dengan kotak kadbod terbungkus hitam yang terdapat di dalam penutup plastik untuk perlindungan habuk semasa transit. Di bahagian depan terdapat nama syarikat dan produk (dan bahkan tidak keseluruhan nama) dalam bahasa Inggeris dan Mandarin, bersama dengan beberapa ciri penting, semuanya dalam bentuk kecil. Di bahagian belakang adalah gambaran produk yang menarik, memperlakukan kotak sebagai permukaan papan kekunci dan memamerkan pelbagai kekunci dan butang (dan roda kelantangan) seperti yang terdapat pada papan kekunci sebenarnya di dalamnya. Sisi mempunyai lebih banyak tulisan dan logo labah-labah yang sama yang pernah digunakan dengan produk 1STPLAYER lain sebelum ini.

Sampul sampingan menunjukkan bahawa syarikat itu telah menggunakan bungkusan dua keping dengan lengan luar di atas kotak kadbod dalaman. Kotak dalam kebanyakannya kosong, tetapi masih mengekalkan sebahagian besar cetakan yang terdapat di bahagian luar lengan depan. Terdapat dua kepak berganda di sisi untuk memastikan kandungannya berada di tempatnya. Membuka kotak, kami melihat papan kekunci itu sendiri di depan dan tengah, dengan aksesori yang terdapat di bawah dan di sebelahnya.

Terdapat panduan pengguna ringkas di bawah papan kekunci, yang hanya membincangkan mengenai penyambungan menggunakan dongle USB 2.4 GHz dan cara menghidupkan / mematikan papan kekunci. Aksesori lain ada di dalam petak kadbod di atas papan kekunci, termasuk kantong plastik yang berisi penarik kunci plastik gaya cincin, penarik suis logam, dan empat suis pengganti. 1STPLAYER mengiklankan reka bentuk suis CIY yang digunakan pada papan kekunci Bullet Hunter MK6, yang memungkinkan penggantian suis lebih mudah, dan suis ganti ini berguna untuk tidak hanya memamerkan suis yang digunakan pada papan kekunci tetapi juga mengganti suis yang mungkin buruk, atau bahkan sama seperti cenderahati yang sejuk.

Hanya ada satu pilihan suis di sini, dan ia sama dengan 1STPLAYER Bullet Hunter MK6 yang kita lihat sebelumnya. Tidak diragukan lagi bahawa suis Outemu Blue lebih murah untuk dibeli berbanding dengan suis Cherry, atau bahkan Kailh, dan ini membantu mengekalkan harga produk yang rendah, atau jadi kami tetap berharap, lebih banyak lagi pada waktunya. Ini adalah suis RGB dengan perumahan yang jelas, dan sementara versi khusus ini tidak mempunyai lampu latar, ini sangat berguna dengan versi RGB-backlit dari papan kekunci siri Black Sir K7 dari 1STPLAYER.

Pemeriksaan Lebih Dekat

 

Seperti yang kita lihat sebelumnya, papan kekunci 1STPLAYER Black Sir Lite K7 hadir dalam bungkus busa nipis untuk memastikannya tetap bersih dan bebas dari habuk di luar kotak. Mengeluarkannya, kami melihat paparan papan kekunci pertama kami, dan ia adalah pilihan reka bentuk yang lebih bersih di pasaran dengan skema warna monokromnya. Dimensi fizikal rata-rata sepanjang, walaupun pinggir miring di bahagian bawah menghasilkan kesan papan kekunci yang lebih besar daripada yang ada. Versi khas ini adalah papan kekunci faktor-faktor TKL 87-kunci dan mempunyai LED penunjuk di atas kelompok anak panah dan bukannya sudut kanan atas biasa.

Legenda sekunder berada di sebelah legenda utama di bahagian atas di bahagian alfanumerik, dan terdapat juga beberapa legenda sekunder khusus papan kekunci pada baris kunci Fn, yang terletak di bawah yang utama. Penempatan legenda tunggal adalah bahagian atas dan tengah, yang semestinya berfungsi dengan baik pada versi lampu latar. Jenis huruf legenda sangat bersih bahkan memperhitungkan legenda ganda yang disuntik dengan jahitan dalam legenda bergelung, seperti D, R dan sebagainya, dan papan kekunci secara keseluruhan akan sesuai dengan pelbagai persekitaran dengan baik.

Dengan membalikkan papan kekunci, kami melihat pelekat sijil biasa di tengah di bahagian atas, bersama dengan jenama syarikat dan produk pada pelekat. Terdapat tiga alas getah di bahagian bawah, dan, cukup pelik, tidak ada di bahagian atas yang dapat menahan papan kekunci dari meluncur di meja, dan dua kaki di atas terbuka ke sisi untuk mengangkat papan kekunci secara pilihan. Kaki ini mempunyai alas getah di bahagian bawah untuk membantu mengurangkan calar di bahagian atas, jadi anda semestinya ingin kaki disangga. Terdapat juga potongan di bahagian atas yang menempatkan dongle USB untuk 2.4 GHz dalam kandang magnetik, dan satu lagi yang lebih kecil untuk suis kuasa.

Seperti yang disyaki berdasarkan kabel yang boleh ditanggalkan yang kita lihat sebelumnya, papan kekunci mempunyai port micro-USB di sebelah kiri menghadap ke arah pengguna, yang akan menjadi lokasi yang ideal untuk kabel untuk pergi ke PC di sebelah kanan anda. Port ini disisipkan untuk membolehkan profil penyambung yang lebih rendah di sebelah papan kekunci. Kabel memerlukan port USB Type-A pada papan induk anda, dan USB 2.0 akan mencukupi di sini untuk kuasa dan data yang sama. Saya lebih suka melihat USB Type-C digunakan di sini, tetapi ini adalah kekangan belanjawan lain yang saya tidak terkejut. Walau bagaimanapun, semuanya akan meningkat, jadi mari kita tunggu hingga akhir untuk melihat bagaimana semuanya berubah. Nama papan kekunci juga dilihat di sini, yang merupakan satu-satunya penjenamaan yang dapat dilihat semasa digunakan, dan satu lagi kes penjenamaan yang tidak perlu pada pendapat saya.

Kunci kunci mempunyai profil OEM, dan pelbagai baris dipahat dengan sewajarnya. Mereka tidak mempunyai reka bentuk terapung kerana pembinaan sarung plastik dua keping yang digunakan di sini, dan sempadan putih di permukaan atas menambah sedikit bakat. Kekunci sendiri lebih baik daripada rata-rata dengan plastik ABS tebal (rata-rata ketebalan dinding 1.36 mm) dan legenda suntikan ganda untuk kebanyakannya. Ini bukan penyelesaian yang sempurna sejauh keycaps stok, namun, dengan plastik ABS masih bersinar dengan penggunaan dan beberapa legenda khusus papan kekunci berkesan dicetak dalam warna putih legap yang tidak akan menyala – bukan itu penting pada versi tertentu ini. Bahagian sisi papan kekunci dapat menggaru jika anda menggunakan penarik papan kunci yang disertakan, jadi berhati-hati di sini semasa melepaskannya untuk membersihkan papan kekunci.

Suis mekanikal Outemu Blue RGB adalah satu-satunya pilihan suis di sini. Ini berbeda dalam bentuk daripada gaya lama karena ada kotak di sekitar batang suis untuk menambahkan tahan debu dan tumpahan pada papan kekunci. Kita juga dapat melihat bagaimana versi ini tidak memiliki LED untuk lampu latar, sedangkan versi lampu latar RGB akan mempunyai LED yang mengintip melalui celah di perumahan.

 

Kekunci yang lebih besar menggunakan penstabil gaya Cherry, yang menjadikan papan kekunci tersebut lebih mudah dikeluarkan dan dipasang juga, tetapi dengan mengorbankan perasaan yang agak lembek dan tidak memuaskan ketika tertekan secara normal. Tetapi di sinilah segala-galanya menjadi tidak jelas. Untuk satu, kekunci bar ruang menggunakan suis yang berbeza, sekurang-kurangnya pada sampel kajian saya. Ia tidak hanya berwarna berbeda, tetapi musim semi yang digunakan terasa lebih berat juga. 1STPLAYER mengatakan bahawa tidak ada alasan untuk beralih menjadi berbeza, dan ini mungkin merupakan kesalahan satu kali di kilang pengeluaran. Tetapi keadaan menjadi semakin teruk kerana saya tidak dapat menggunakan penarik suis yang disediakan, atau yang lain yang saya ada di sini, untuk mengeluarkan suis. Papan kekunci diiklankan dengan soket CIY yang sama untuk suis yang boleh ditanggalkan sebagai ciri di seluruh, dan saya menggunakan kekuatan yang cukup di mana saya takut saya akan memecahkan sesuatu jika saya melangkah lebih jauh. Suis pengganti yang disediakan sebagai aksesori mempunyai titik hubungan yang jauh lebih tebal daripada suis lain yang saya lihat setakat ini, jadi saya tidak tahu apakah ini hanya pelaksanaan soket yang lemah dengan kenalan yang lebih tebal memerlukan lebih banyak kekuatan. Tetapi apa yang saya tahu adalah bahawa ini adalah item kedua yang tidak dapat ditangani oleh syarikat melainkan hanya mengatakan bahawa ini tidak seharusnya berlaku dan bahawa suis harus ditanggalkan seperti yang diharapkan.

Perisian

Tidak ada sokongan pemacu perisian khusus untuk papan kekunci Black Sir Lite K7 1STPLAYER — semua fungsi adalah berdasarkan perkakasan. Oleh itu, saya telah memilih untuk menggabungkan halaman Pemandu dan Prestasi menjadi satu.

Nilai dan Kesimpulan

Harga untuk papan kekunci wayarles 1STPLAYER Black Sire Lite K7 ada di mana-mana pada tarikh tinjauan ini, dengan ketersediaan versi lampu latar RGB lebih baik di pelbagai kawasan, termasuk AS, Singapura, China, dan bahagian lain di Asia. Saya mengambil harga purata $ 60 berdasarkan semua yang saya lihat, walaupun jarak tempuh anda mungkin berbeza.
Kelebihan: 
  • Harga yang baik untuk set ciri
  • Kesambungan tanpa wayar 2.4 GHz berfungsi dengan baik
  • Soket CIY membolehkan suis bertukar panas, sekurang-kurangnya ketika berfungsi
  • Lebih baik daripada papan kekunci stok purata
  • Suis Outemu Blue berfungsi dengan baik untuk produktiviti dan menaip secara umum
  • Reka bentuk bersih sesuai dengan persekitaran profesional, terutamanya digabungkan dengan sambungan tanpa wayar
Kekurangan: 
  • Ciri suis CIY tidak berfungsi seperti yang diharapkan pada sampel tinjauan saya
  • Hanya bateri 200 mAh yang digunakan – jangka hayat bateri lebih baik
  • Kekunci bar ruang menggunakan suis yang berbeza, yang mempunyai kawalan kualiti yang buruk di kilang
  • Sebilangan legenda sekunder legap dan akan cepat usang daripada papan kekunci yang lain
Ini adalah ulasan soalan yang tidak dijawab, semuanya terletak di luar kawalan saya. Harga dan ketersediaan versi khusus ini adalah persoalan besar, dengan versi lampu latar RGB nampaknya mengambil tempat menarik bagi peruncit yang berlainan di seluruh dunia. Tetapi walaupun dengan titik harga $ 60, papan kekunci akan dengan mudah menawarkan nilai wang yang cukup untuk mendapat cadangan yang kuat jika semua yang lain berfungsi seperti yang diharapkan. Pilihan penyambungan tanpa wayar berfungsi dengan baik di sini, dan papan kekunci secara keseluruhan berfungsi dengan baik untuk menaip dengan syarat anda melakukannya sendiri untuk tidak mengganggu rakan sekerja dengan bunyi klik suis mekanikal Outemu Blue.

Itu akan dapat dikurangkan dengan mudah sekiranya reka bentuk suis CIY berfungsi sebagaimana mestinya, dan mungkin 1PEMAIN benar mengenai sampel ini satu-satunya, tetapi saya hanya dapat menilai berdasarkan apa yang saya miliki. Tidak mungkin saya mengeluarkan suis dengan mudah tanpa mungkin merosakkan papan kekunci, dan penggunaan suis yang berbeza untuk bar ruang adalah contoh kawalan kualiti yang buruk di sini. Dengan cara yang pelik, pegas yang lebih berat yang digunakan pada kunci itu berfungsi dengan baik untuk mengatasi perasaan sebaliknya yang lembap dari kekunci ruang ruang menggunakan penstabil gaya Cherry dan suis daya rendah-sederhana, tetapi masih merupakan hujah lain terhadap Black Sir Lite K7. Versi RGB backlit mungkin merupakan casing yang berbeza sama sekali, masuk lebih sedikit daripada versi biasa. Memandangkan betapa mengagumkannya papan kekunci Bullet Hunter MK6 pada harga $ 55, versi papan kekunci Black Sir Lite K7 ini mengecewakan lebih banyak daripada yang terkesan.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *