Pengembangan Layanan IT: Macam-macam Jenis Printer

Printer atau pencetak adalah peranti yang menerima output teks dan grafik dari komputer dan memindahkan maklumat ke kertas, biasanya ke kepingan kertas ukuran standard. Pencetak berbeza dari segi saiz, kelajuan, kecanggihan, dan kos. Secara amnya, pencetak yang lebih mahal digunakan untuk pencetakan warna dengan resolusi lebih tinggi.

Pencetak komputer peribadi boleh dibezakan sebagai pencetak impak atau bukan kesan. Pencetak berimpak awal berfungsi seperti mesin taip automatik, dengan kunci menunjukkan kesan tinta pada kertas untuk setiap watak yang dicetak. Pencetak dot-matrix adalah pencetak komputer peribadi kos rendah yang popular. Ia adalah pencetak kesan yang melanda kertas pada satu masa. Pencetak tanpa hentaman yang paling terkenal adalah pencetak inkjet, yang mana beberapa pencetak warna murah adalah contohnya, dan pencetak laser. Inkjet menyemburkan dakwat dari kartrij dakwat pada jarak yang sangat hampir dengan kertas semasa melilit. Pencetak laser menggunakan sinar laser yang dipantulkan dari cermin untuk menarik dakwat (disebut toner) ke kawasan kertas terpilih ketika lembaran berguling di atas dram.

Empat kualiti pencetak yang paling menarik bagi kebanyakan pengguna adalah:

Warna: Warna penting bagi pengguna yang perlu mencetak halaman untuk persembahan atau peta dan halaman lain di mana warna adalah sebahagian daripada maklumat. Pencetak warna juga dapat diatur untuk dicetak hanya dalam warna hitam-putih. Pencetak warna lebih mahal untuk dikendalikan kerana mereka menggunakan dua kartrij dakwat (satu warna dan satu dakwat hitam) yang perlu diganti selepas sejumlah halaman. Pengguna yang tidak memerlukan warna tertentu dan mencetak banyak halaman akan mendapati pencetak hitam-putih lebih murah untuk dikendalikan.


Resolusi: Resolusi pencetak (ketajaman teks dan gambar di atas kertas) biasanya diukur dalam titik per inci (dpi). Sebilangan besar pencetak yang murah memberikan resolusi yang mencukupi untuk kebanyakan tujuan pada 600 dpi.

Kelajuan: Sekiranya anda banyak mencetak, kelajuan pencetak menjadi penting. Pencetak yang murah hanya mencetak sekitar 3 hingga 6 helai seminit. Percetakan warna lebih perlahan. Pencetak yang lebih mahal jauh lebih pantas.

Memori: Sebilangan besar pencetak dilengkapi dengan sejumlah kecil memori (contohnya, satu megabait) yang dapat dikembangkan oleh pengguna. Memiliki lebih daripada jumlah memori minimum sangat membantu dan lebih pantas ketika mencetak halaman dengan gambar besar atau meja dengan garis di sekelilingnya (yang dianggap sebagai pencetak gambar besar oleh pencetak).
.

Jenis Pencetak

Lihat panduan di bawah ini untuk mengetahui kelebihan dan kekurangan pelbagai jenis pencetak di pasaran, dari pencetak laser hingga inkjet dan semua yang ada di antaranya;

OFFICE PRINTER

1. Pencetak Laser

HP Color Laser 150nw - Laser Printer | Alzashop.com

Pencetak laser dikembangkan oleh Xerox pada tahun 1960 ketika idea menggunakan laser untuk menarik gambar ke dalam mesin fotokopi pertama kali dipertimbangkan. Pencetak laser masih banyak digunakan di pejabat besar kerana secara tradisional lebih efisien daripada pencetak inkjet.

Kelebihan:
● Lebih menjimatkan kos daripada pencetak inkjet
● Meningkatkan produktiviti
● Kelajuan cetak tinggi
● Kapasiti kertas yang lebih tinggi
● Selalunya boleh diperkembangkan dengan Dulang Kertas, penamat dll
● Berkembang dengan perniagaan anda

Kekurangan:
● Mungkin memerlukan ‘waktu pemanasan’ yang singkat
● Jejak yang lebih besar
● Penggunaan voltan tinggi menyebabkan pelepasan karbon kecil

2. Pencetak Dakwat Pepejal

Xerox UAE - How Xerox Solid Ink Printers Save You Money?

Pencetak dakwat padat menggunakan bentuk teknologi tinta yang unik, yang direka untuk menjimatkan ruang dan wang pada pembungkusan. Pencetak mencairkan batang dakwat padat semasa proses pencetakan – kaedah yang dapat membantu menghasilkan nada yang lebih cerah.

Kelebihan:
● Mesra alam
● Menghasilkan nada yang bersemangat
● Diperbuat daripada minyak sayuran yang tidak beracun
● Reka bentuk yang padat
● Barang habis memerlukan simpanan yang lebih sedikit

Kekurangan:
● Memerlukan masa pemanasan dan penyejukan
● Cetakan tidak boleh dilaminasi

3.Pencetak LED

Technology LED Printer � Technology LED Printer • Beli Printer OKI ML1120 Gratis 2 Ribbon

Pencetak LED serupa dengan pencetak laser tetapi menggunakan diod pemancar cahaya dan bukan laser untuk membuat gambar pada drum cetak atau tali pinggang. Oleh kerana bahagian yang lebih sedikit bergerak – pencetak LED sering dianggap lebih cekap dan boleh dipercayai daripada pencetak laser. Pencetak LED kami yang paling popular dihasilkan oleh OKI.

Kelebihan:
● Boleh dipercayai dan cekap
● Lebih murah untuk dihasilkan daripada pencetak laser
● Selalunya menyertakan lanjutan jaminan percuma

Kekurangan:
● Tiada

4. Pencetak Inkjet Perniagaan

Business Inkjet Printers | HP® Official Store

Menggunakan teknologi inkjet secara besar-besaran untuk menampung keperluan pejabat yang sibuk dengan sangat bergantung pada output bercetak, pencetak inkjet sangat popular kerana kebolehpercayaan dan sifatnya yang kuat.

Kelebihan:
● Mampu menghasilkan cetakan yang sangat terperinci dan realistik foto
● Masa pemanasan terhad
● Jejak kaki kecil

Kekurangan:
● Kos per halaman lebih tinggi daripada kebanyakan pencetak laser
● Cetakan basah
● Boleh kurang dipercayai daripada pencetak laser

HOME OFFICE PRINTER

1. Inkjet

Inkjet Printers - PIXMA TS207 - Canon Malaysia

Pencetak Inkjet adalah salah satu jenis pencetak yang paling biasa digunakan dalam tetapan profesional dan domestik. Dibangunkan pada tahun 1950-an, teknologi percetakan inkjet masih sangat popular hingga kini kerana banyak kelebihan dan kekurangan minimum.

Kelebihan:
● Berkeupayaan menghasilkan cetakan foto-realistik
● Hampir tidak ada masa pemanasan
● Jejak kaki kecil

Kekurangan:
● Kos berjalan tinggi (Kos setiap halaman)
● Kelajuan cetakan yang perlahan
● Kadang kala mengeluarkan amaran kartrij kosong yang salah
● Mudah tersumbat
● Cetakan basah

2. Pencetak Inkjet Kos Rendah


Menggabungkan kemampuan cetak berkualiti tinggi dari teknologi inkjet dengan fungsi kos per halaman yang lebih rendah: pencetak inkjet kos rendah sangat sesuai untuk pengguna profesional dan domestik yang menggunakan anggaran.
Kelebihan:
● Pengeluaran kos per halaman yang lebih rendah
● Masa pemanasan yang cepat
● Mampu menghasilkan cetakan yang halus, halus dan realistik fotoKekurangan:
● Cetakan yang berpotensi basah

3. Pelbagai fungsi

Kadang-kadang dikenali sebagai pencetak all-in-one, pencetak multifungsi sering mampu melakukan tugas mencetak, menyalin, mengimbas, dan faks. Ini dapat mempermudah penyelesaian beberapa tugas dalam persekitaran pejabat atau domestik, tanpa memerlukan lebih dari satu unit.

Kelebihan:
● Lebih jimat dari membeli beberapa peranti
● Lebih padat daripada membeli beberapa peranti
● Melakukan banyak tugas secara serentak
● Lebih cekap tenaga daripada pelaksanaan banyak peranti

Kekurangan:
● Dapat mengehadkan masa penggunaan yang tersedia untuk kumpulan kerja yang lebih besar.
Inkjet Semua dalam Satu

Menggabungkan teknologi pencetakan inkjet dengan fungsi pencetak multifungsi: pencetak inkjet semua-dalam-satu mampu memberikan perkhidmatan penuh ke persekitaran pejabat yang sibuk sambil mengekalkan cetakan berkualiti tinggi yang terkenal dengan inkjet.

Kelebihan:
● Keluaran bercetak berkualiti tinggi
● Alternatif yang jimat dan padat untuk membeli banyak mesin
● Kuasa cekap

Kekurangan:
● Cetakan basah
● Kos berjalan yang tinggi

4. Dot Matrix

Oki 62418701 MICROLINE 420 Dot Matrix Pr- Buy Online in Malaysia at Desertcart

Pencetak dot matrix adalah jenis pencetak tertua yang masih terdapat di pasaran. Gambar dan teks dilukis dengan titik-titik kecil ketika kepala cetak mencetak kain yang dibasahi tinta pada kertas dengan corak atau formasi yang diperlukan.

Kelebihan:
● Kos unit awal yang rendah
● Kos berjalan rendah
● Kos penyelenggaraan yang rendah
● Mampu melakukan dalam keadaan panas dan kotor

Kekurangan:
● Hasil cetak beresolusi rendah
● Bising

5. 3D
Tiertime UP300 3D Printer | Official Australian Reseller - 3D Printer Superstore

Salah satu perkembangan paling menarik dalam sejarah teknologi percetakan, percetakan 3D menjadi lebih berpatutan untuk pengguna profesional dan domestik. Pencetak 3D moden mampu menghasilkan objek dan barang 3D menggunakan resin berkualiti tinggi.
Kelebihan:
● Cetakan 3D
● Kemungkinan tanpa had
● Kapasiti untuk penyesuaian penuhKekurangan:
● Kos permulaan yang tinggi
● Kos resin tinggi
● Masih mengembangkan teknologi

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *