Pineng Powerbank PN-969 20000mAh

Sejak kebelakangan ini, orang semakin bergantung pada alat mereka. Tidak dinafikan bahawa peranti ini menjadi penting untuk perniagaan dan bahkan untuk rangkaian sosial peribadi seseorang. Walau bagaimanapun, kelemahan penggunaan peranti yang dikendalikan oleh bateri adalah bahawa anda selalu perlu mengisi semula. Ini adalah ketika bank kuasa benar-benar berguna!

Power bank adalah barang mudah. Pada masa yang sama, ada beberapa faktor penting yang harus anda pertimbangkan semasa memilih bank kuasa yang lebih sesuai dengan keperluan anda.

Selain keterjangkauan, daya beli, kapasiti, dan ciri tambahan khas, terdapat juga penyediaan kuasanya, seperti apa spesifikasi voltan, ampere dan wattnya. Selain itu, saiz bateri (mAh) juga merupakan masalah lain yang boleh membingungkan selain hanya melihat kapasitinya.

 

Genuine Pineng PN999 Power Bank 20000mAh Dual USB LED Flashlight Powerbank Bateria External Battery Charger 5V Portable Charger|portable charger|external battery chargerbank 20000mah - AliExpress

Bagaimana bank kuasa berfungsi?

Bank kuasa membolehkan anda memasukkan tenaga elektrik ke dalamnya untuk digunakan kemudian apabila diperlukan. Bateri ini direka dengan litar khas untuk mengawal aliran kuasa ke dalam peranti anda. Litar khas memastikan bahawa jumlah kuasa yang betul masuk ke dalam peranti anda, dan berhenti apabila peranti anda dicas sepenuhnya. Dengan cara ini, peranti anda tidak akan berlebihan dan menyebabkan litar pintas berlaku.

Berapa lama Power Bank bertahan?

Dengan andaian bahawa anda menggunakannya hampir setiap hari, bank kuasa akan bertahan selama 1 hingga 2 tahun dalam keadaan pudina. Pemakaiannya pasti akan dipakai sekali dalam setahun untuk penggunaan biasa. Namun, bank kuasa ini tidak akan dapat digunakan.

Sebaliknya, pengalaman pengguna akan berbeza-beza, seperti port yang longgar agar kabel anda dapat dipasang. Ini akan mempengaruhi pengecasan peranti anda dengan cekap terutamanya jika anda hanya perlu memasukkan bank kuasa mengecas peranti anda ke dalam beg anda di freewill (tanpa ruang penyimpanan untuk menyekat pergerakan).

Pada masa yang sama, seperti kebanyakan penggunaan teknologi, caj tidak akan penuh seperti dulu. Anda akan dapati bahawa kapasiti bank kuasa dapat dikurangkan sedikitnya seperempat atau setengah dari yang biasa. Ini disebabkan oleh tindak balas kimia pada bateri yang boleh dicas semula, di mana semakin banyak kitaran pengecasan yang dilaluinya, semakin banyak “kristal” yang terbentuk di dalamnya. Itu sebenarnya menyebabkan kecekapan yang lebih rendah dalam menahan lebih banyak caj (dan masuk ke dalam peranti anda).

Adakah menggunakan Power Bank memberi kesan buruk kepada telefon?

Anda mungkin pernah mendengar peraturan untuk tidak menggunakan telefon anda (atau peranti lain) ketika sedang dicas. Ini kerana semasa elektrik mengalir ke dalam peranti anda, haba dihasilkan secara semula jadi. Dan semasa anda menggunakan telefon anda, haba juga dihasilkan.

Dengan menggunakan telefon anda semasa mengecas, ini menyebabkan lebih banyak haba terhasil di dalam telefon anda dan oleh itu, tindakan tersebut akan mengambil risiko menggoreng telefon anda atau anda sendiri. Ringkasnya, seperti meminta telefon anda digoreng perlahan. Walaupun telefon masa kini dibuat dengan lebih banyak bahan tahan panas, mereka masih terdedah kepada kebakaran yang berpotensi menyebabkan kebakaran.

PINENG PN-899PD FAST CHARGE 30,000Mah Powerbank - Monaliza

Bagaimana saya memilih Power Bank untuk telefon saya?

Terdapat beberapa perkara yang perlu diingat semasa memilih power bank:

1. Bilangan port pengecasan

Lihat berapa jumlah port output di power bank. Ini berguna jika anda mempunyai lebih daripada satu peranti untuk dicas, sehingga 2 port sesuai untuk kes ini.

2. Berapa volt (nombor voltan keluaran)?

Periksa apakah nombor voltan output yang dapat diberikan oleh bank kuasa. Hari ini, untuk mengecas kebanyakan peranti, disarankan untuk mendapatkan pengecas dengan output kuasa sekurang-kurangnya 2.4V untuk masa pengecasan standard. Sekiranya power bank hanya dapat menghasilkan kurang dari itu (seperti 1V), ia akan menghasilkan kelajuan pengecasan yang lebih perlahan daripada biasanya. Untuk menentukannya dengan mudah, dapatkan yang sesuai dengan output voltan pengecas telefon anda.

3. Teknologi pengecasan

Teknologi khas yang disokong oleh bank kuasa. Contohnya, jika bank kuasa dan telefon pintar anda menyokong Qualcomm Rapid Charge, anda boleh mengecas lebih cepat daripada jumlah kuasa output yang biasanya diperlukan oleh telefon pintar anda. Anda juga harus mempertimbangkan bank kuasa dengan pelepasan automatik untuk berhenti menghantar kuasa ke peranti anda apabila ia mengesan bahawa yang terakhir dicas sepenuhnya.

4. Jam Milliamp (mAh)

Periksa berapa miliamp-jam (mAh) yang dapat ditampung oleh bank kuasa. Dari sini, harapkan juga bahawa akan ada beberapa kehilangan penghantaran kuasa yang bergantung pada kualiti dan panjang pengisian sehingga kabel. Pada standard, hanya jangkakan penghantaran kuasa sekitar 80% (lihat titik seterusnya). Ini bermaksud 20% kuasa di bank tidak akan dihantar ke dalam peranti anda. Formula di bawah:

Formula: Kapasiti bank kuasa x 0.8 (80% penghantaran), dibahagi dengan kapasiti bateri telefon bimbit = masa pengecasan (kira-kira)
Contoh: Bank kuasa dengan 10,000 mAh dapat mengecas telefon dengan 3.000 mAh untuk 2.6 kali (10000 x 0.8 / 3000 = 2.6)

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *