Hari ini saya nak kongsi tips membuat ruang pejabat yang ergonomik selesa di rumah, terutamanya pada musim pandemik COVID-19 yang membuatkan kebanyakan dari kita bekerja dari rumah. Sama ada anda baru-baru ini beralih ke bekerja dari rumah atau menjalankan perniagaan kecil anda sendiri dalam keselesaan rumah anda sendiri, sama pentingnya untuk membuat ruang kerja yang selesa di rumah.

Ini bukan sahaja dapat meningkatkan produktiviti anda tetapi juga dapat membantu anda menikmati ruang anda sendiri! Jadi, jika anda ingin menyusun semula pejabat rumah anda, berikut adalah beberapa Tips  Membuat Ruang Pejabat Yang Ergonomik Dan Selesa Di Rumah yang boleh anda pertimbangkan! Disamping itu, alat komputer dan kerusi ergonomik yang betul akan membantu anda menjaga kesihatan di ruang kerja.

TIPS 1#: Tetap Teratur!

home workplaceMenjaga persekitaran yang rapi sangat penting terutama di ruang kerja anda. Aturkan peranti anda dan perkara lain yang anda gunakan setiap hari.

Sekiranya anda duduk di meja dan bekerja, anda harus pastikan simpan barang yang anda gunakan dengan kerap pada jarak yang selesa untuk anda jangkau. Sekiranya anda sentiasa menggerakkan badan anda untuk mencapai sesuatu, anda hanya akan meletihkan badan anda dan membuat hari yang lebih tidak selesa. Anda harus meletakkan objek yang paling kerap anda gunakan pada jarak yang dapat anda capai dengan siku anda masih bengkok dan dekat dengan badan anda.

home workplace 2

Kaedah yang baik untuk membantu anda mengatur adalah dengan menggunakan bekas, file tray, atau bahkan dinding anda untuk mengumpulkan barang keperluan anda.

Meja yang teratur bukan hanya tentang penampilannya (walaupun itu penting untuk hari kerja yang tenang). Ini juga mengenai fungsi, keselesaan dan kecekapan. Anda seharusnya dapat melaksanakan kerja anda dengan mudah, mengambil apa yang anda perlukan dengan cepat dan tidak mengalami sakit belakang pada akhir hari!

TIPS 2#: Pastikan ia Bersih!

home workplace 5

Ruang yang bersih adalah ruang yang menyenangkan fikiran anda!

Rak di dinding membolehkan anda menjaga permukaan anda dengan bersih. Sama ada anda meletakkan unit rak kecil di meja anda atau menggantung rak di dinding di atas, manfaatkan ruang menegak untuk menyimpan kertas, nota, gelas dan perkara lain yang anda perlukan setiap hari untuk bekerja.

home workplace 8

Selain menjaga ruang anda tetap teratur, adalah idea yang baik untuk menjaga kebersihannya! Meja dan persekitaran yang bersih membantu menaikkan mood anda, keep a clear mind, dan tentu saja, meningkatkan produktiviti anda!

TIPS 3# Follow ‘Ergonomic Rules

comfortable working at home

Ergonomik penting dalam kehidupan seharian. Ianya boleh memberikan kesan besar kepada kesihatan kita. Bekerja dari rumah sekalipun, kita akan menghabiskan banyak masa di ruang kerja. Idea yang baik adalah mengatur ruang kerja anda dengan cara yang betul secara ergonomik.

1. Skrin Komputer Anda Harus Pada Tahap Mata

Asus ProArt PA248QV 24.1″ Professional Monitor

Asus ProArt PA248QV 24.1″ Professional Monitor

VESA wall-mountable and ergonomic design with tilt, swivel, pivot and height adjustments for a comfortable viewing experience.

(Pembelian Mudah di Website MONALIZA)

Bahagian atas skrin komputer anda mestilah berada pada paras mata atau sedikit di bawah.

Semasa mengimbas skrin, kelopak mata anda secara semula jadi akan menutup sedikit dan melembabkan, membantu mengurangkan keletihan mata.

Sekiranya anda perlu melihat ke bawah untuk melihat skrin komputer anda secara berterusan, ini akan menjadikan postur kepala ke depan yang boleh menyebabkan kerosakan pada leher dan bahu anda. Untuk melindungi mata anda dari ketegangan dan keletihan, pastikan anda dapat melihat apa yang ada di layar monitor atau komputer riba anda dengan jelas. Letakkan paparan anda sehingga paras mata anda kira-kira dua hingga tiga inci di bawah bahagian atas skrin dan jarak lengan anda.

2. Menggunakan ‘Monitor Multi-tasking’

Trend terkini adalah menggunakan monitor ‘multi-tasking’ – paparan besar yang menyediakan ruang yang cukup untuk memuatkan beberapa aplikasi atau tingkap di skrin pada masa yang sama.

“Why have two monitors on your desk, when you can just have one?”

Acer Curve Gaming Monitor EI242QR PBIIPX 23.6

Support PIP/PBP function simplifies multi-tasking

(Pembelian Mudah di Website MONALIZA)

Ability to create picture-in-picture (PiP) effects AND picture-by-picture (PbP). PiP function help you to  concentrate on a primary app that’s displayed in a larger window, while a smaller secondary window lets you keep an eye on your share prices or emails. The PbP function offer split-screen effects/ allow two computers to share a single screen.” (ZDNet, 2020).

Monitor melengkung (curved monitor) adalah monitor pejabat terbaik untuk:

  • Mengurangkan ketegangan mata.
  • Meningkatkan ketepatan dan kelajuan mata, sambil mengurangkan keletihan.
  • Pengguna dapat melihat tepi, tengah dan sisi skrin di sepanjang garis mendatar, yang meningkatkan penglihatan.

“Ketika kegunaan layar monitor melengkung diperiksa, didapati orang membaca isi teks dengan lebih cepat ketika melihatnya pada paparan melengkung,”

(National Research Foundation of Korea, 2017)

3. Pastikan Kerusi Anda Diselaraskan Dengan Betul

Duduk di kerusi untuk waktu yang lama bukan sahaja lebih letih, tetapi juga buruk bagi kesihatan kita. Untuk mengelakkan keadaan ini, reka bentuk ergonomik diciptakan.

HP Gaming Chair Omen Citadel

HP Gaming Chair Omen Citadel

Spinal support High back for better posture.

(Pembelian Mudah di Website MONALIZA)

Tesoro Gaming Chair F700 Speed Zone

Tesoro Gaming Chair F700 Speed Zone – Black/Red/White

Ergonomic high-back backrest and head pillow.

Semasa anda duduk di kerusi sepanjang hari, anda mungkin sentiasa mencari kedudukan yang selesa, kadang-kadang tanpa menyedari bahawa anda melakukannya. Sekiranya anda mempunyai kerusi yang dirancang ergonomik betul, maka anda akan dapat mengekalkan kedudukan di mana lengan atas dan kaki bawah anda sentiasa menegak, lengan bawah dan paha anda mendatar dan punggung bawah anda sentiasa disokong oleh bahagian belakang kerusi.

Kelebihan kerusi ergonomik:

  • Menyokong postur anda. Kerusi tradisional mungkin salah satu sebab mengapa orang cenderung mempunyai postur yang salah semasa duduk di meja mereka. Kerusi ergonomik mengambil kira masalah ini. Ia mempunyai semua ciri yang perlu termasuk rehat kepala dan rehat belakang yang menyokong postur anda semasa duduk. Selain itu, anda boleh menyesuaikan ketinggian untuk duduk dengan kaki anda rata di atas lantai, lutut pada sudut 90 darjah ke lantai dan sejajar dengan pinggul. Pembetulan ini secara automatik membantu anda memperbaiki postur anda.
  • Mengurangkan risiko masalah leher: Tanpa sokongan leher untuk waktu yang lama semasa duduk, anda akan mengalami kekakuan di bahagian leher dan bahu anda. Kerusi ergonomik mempunyai kepala tempat duduk yang menyokong kepala dan leher anda walaupun anda mahu meregangkannya. Ini terutamanya merupakan ciri yang baik untuk orang yang menghabiskan lebih banyak masa menjawab panggilan telefon di tempat kerja.
  • Mengurangkan risiko sakit belakang: Kerusi ergonomik datang dengan backrest yang menyokong lengkung semulajadi tulang belakang anda. Tidak seperti kerusi tradisional, kerusi ergonomik cukup tinggi untuk menyokong keseluruhan belakang. Beberapa kerusi ergonomik datang dengan fungsi berbaring yang membolehkan anda berehat pada sudut lebih besar daripada 90 darjah.
  • Mengurangkan tekanan pada pinggul anda: Kerusi biasa mempunyai permukaan keras. Oleh itu, apabila anda duduk, kerusi itu memberi tekanan tambahan pada kawasan pinggul anda. Kerusi ergonomik mempunyai kedalaman tempat duduk yang baik (berukuran 2 hingga 4 inci dari belakang lutut anda) yang menyokong pinggul dan punggung.
  • Menjadikan mudah bekerja: Semua ciri-ciri kerusi ergonomik adalah laras untuk menampung pelbagai aktiviti yang boleh anda lakukan di meja kerja anda. Ia juga mempunyai ciri swivel yang membolehkan pengguna bergerak pantas tanpa perlu bangun dari tempat duduk.

Penutup

Kami mencadangkan 3 tips membuat ruang pejabat yang selesa di rumah. Pertama, ruang anda boleh dihias dengan sederhana dan pada masa yang sama pastikan teratur. Kedua, tetap bersih. Ketiga, pilih alat komputer dan kerusi ergonomik yang betul akan membantu anda menjaga kesihatan di ruang kerja dan akan mengurangkan rasa sakit badan yang tidak diperlukan akibat bekerja di meja sepanjang hari. Keletihan dan ketegangan mata juga dapat dikurangkan dengan pemilihan  skrin monitor yang betul.

3 Cara Kurangkan Risiko Carpal Tunnel Syndrome Musim Work From Home (WFH) INI

 

Monaliza Berek 12

Nak beli printer? Nak beli powerbank ? Nak beli laptop? Jom kedai komputer Monaliza. Kalau pening tak tahu nak pilih model apa, staff kami sedia membantu anda. Jangan lupa scan MySejahtera, pakai pelitup muka, pakai hand sanitizer dan amalkan jarak sosial selamat ya.

Ramai kan yang masih tak tahu cara nak membeli di website Monaliza?

Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *