Review Nvidia RTX 3090

A photo of MSI's GeForce RTX 3090 Gaming X Trio inside a PC.

Nvidia RTX 3090 telah meluncur ke bandar, memberikan sekilas lain yang menarik pada seni bina GPU Ampere baru pasukan hijau, sementara dunia menunggu untuk mengetahui bila ia dapat menggunakan RTX 3080 sendiri. Tetapi kemajuan, dia tidak menunggu siapa pun, dan kad grafik paling berkuasa baru di dunia berada di sebelah blok penanda aras.

Tetapi GeForce RTX 3090 adalah kelas kad grafik khas. Ia menggunakan GPU paling kuat dalam keluarga Ampere, dilengkapi dengan penyangga bingkai yang luas, dan tanda harga yang sama besar. Sebenarnya pasukan hijau ingin mencipta kelas baru dengan kelasnya sendiri: GPU ganas besar, atau BFGPU.

Dan itu hanya disebut kerana, sebagai syarikat PG13, Nvidia sebenarnya tidak dapat menyebutnya sebagai ‘GPU sialan besar.’ Tetapi yang pasti ialah; RTX 3090 adalah MASSIVE.

Tidak benar, sebenarnya. Ini menjadikan motherboard MSI Z490 standard saya kelihatan seperti ITX mini hanya dengan berat kehadirannya. Dan juga perlu diperhatikan ia mempunyai berat sebenarnya yang tidak dapat dipertimbangkan, walaupun dengan bracket slot tiga terdapat sekurang-kurangnya beberapa kekuatan untuk pemasangannya. Walau bagaimanapun, slot PCIe anda boleh digunakan untuk pemaluan jika anda tidak mahu menggeser PC anda.

Nvidia RTX 3090 Spesifikasi

Kami telah membahas seni bina Nvidia Ampere yang baru dalam kajian RTX 3080 Edisi Pengasas kami. Ini adalah reka bentuk seni bina yang pintar, yang membina GPU pada tiang tiga SM yang direka bentuk semula dengan unit FP32 dua kali lebih banyak, Tensor Cores generasi ke-3, dan RT Cores generasi kedua yang lebih pintar. RTX 3090 menggunakan seni bina yang sama, dan sebenarnya GPU penting yang sama, seperti RTX 3080.

Spesifikasi RTX 3090
 • GPU – GA102
 • Lithografi – Samsung 8nm
 • Saiz mati – 628.4mm2
 • Transistor – 28.3 bn
 • Inti CUDA – 10,496
 • SM – 82
 • RT Cores – 82
 • Tensor Cores – 328
 • Jam Boost GPU – 1,695MHz
 • Bas memori – 384-bit
 • Kapasiti memori – 24GB GDDR6X
 • Kelajuan memori – 19.5Gbps
 • Lebar jalur memori – 936GB / s
 • TGP – 350W
GPU GA102nya lebih kaya dengan teras daripada silikon teras 8,704 di tengah-tengah RTX 3080, walaupun masih belum dilengkapi dengan pelengkap teras CUDA yang tersedia untuk reka bentuk yang lengkap. Tetapi dengan RTX 3090 yang menggunakan 10,496 core CUDA, kita mungkin dapat memaafkan Nvidia kerana menyimpan kedua-dua SM dan 256 core tersebut sebagai simpanan untuk keadaan kecemasan.

Sama ada kita melihat perbandingan dengan RTX 2080 Ti, atau Titan RTX dari generasi Turing — masing-masing pada 4,352 dan 4,608 — kita masih membincangkan lebih daripada dua kali ganda unit floating point. Kedua-dua kad terakhir menggunakan GPU yang sama.

Maksudnya, secara spesifik-untuk-spesifikasi anda boleh dikatakan melihat RTX Titan sebagai perbandingan sebenar di sini. Tetapi saya selalu berdebat, dan saya akan mengatakannya pada titik harga ini, dan memandangkan Ti 2080 lebih kurang menguasai segmen Titan pada pelancaran awal siri 20, itu menjadikan kad Ti lebih perbandingan dekat.

Terdapat lebih banyak RT Cores di RTX 3090 daripada pada GPU generasi terakhir, tetapi Tensor Cores lebih sedikit. Ekstra silikon kecil itu mewakili kecerdasan AI Nvidia, dan syarikat itu berpendapat bahawa ia dapat memperoleh lebih banyak prestasi dengan memasukkan lebih sedikit ke dalam GPU, tetapi menjadikannya bekerja lebih keras.

Terdapat lebih banyak inti CUDA di RTX 3090 daripada di RTX 3080, tetapi apa yang memberikan kad seri 30 teratas yang relevan sebenarnya adalah penyangga bingkai yang besar. Pada 24GB, ia benar-benar bersandar pada wilayah Titan yang betul. Itulah satu-satunya tempat yang RTX 2080 Ti tidak dapat memikul beban Titan, dan di mana Titan RTX golden boi berikutnya, dengan GRAMDRD VRAM bernilai 24GB sendiri.

RTX 3090, bagaimanapun, bekerja dengan peningkatan memori video prestasi. 24GB itu dibina berdasarkan teknologi GDDR6X yang lebih baru, menawarkan throughput yang lebih besar, kelajuan yang lebih tinggi, dan lebar jalur memori 936GB / s berbanding 672GB / s Titan RTX atau 616GB / s dari 11GB RTX 2080 Ti.

Kad RTX 30-siri terbaru dicatat lebih perlahan, namun dengan jam dorongan hanya 1,695MHz. Itu masih jauh lebih tinggi daripada RTX 2080 Ti, tetapi bayangan mengikut rentak Titan RTX.

Tetapi di sinilah kita perlu membincangkan tentang yang lebih sejuk, kerana GPU Nvidia tidak terlalu memperhatikan kelajuan jam Boost yang dinilai jika mereka mempunyai pendingin untuk melangkah lebih jauh. Dan ini akan menjadi sesuatu yang perlu diperhatikan ketika datang ke versi pihak ketiga yang akan diikuti. Dalam pengujian saya, kad Edisi Pengasas ini memuncak pada suhu hanya 70 ° C, dengan suhu permainan rata-rata 65 ° C, dan itulah yang membolehkan GPU di dalamnya rata-rata mencapai 1,787MHz. Kadang-kadang jauh lebih cepat.

Ini reka bentuk push-pull offset inovatif yang sama dengan RTX 3080, tetapi lebih besar. Secara jujur ​​ia seperti pereka hanya menekan butang pengganda pada pakej ilustrasi CAD kerana bingkai itu seperti telah ditingkatkan. Sangat menggembirakan melihat mereka pipi oleh jowl, kerana saya fikir RTX 3080 kelihatan cukup besar sehingga saya meletakkan RTX 3090 di sebelahnya. 

Penanda aras dan prestasi Nvidia RTX 3090
Jadi, ini dia: kad grafik terpantas … maaf, saya agak bosan mengatakan bahawa setiap kali GPU baru muncul. Tetapi anda tahu latihannya – lebih baru, dengan GPU chunkier, lebih mahal, dan oleh itu lebih pantas. Isu besar, bagaimanapun, adalah seberapa cepat ia daripada RTX 3080 yang sudah hebat?

GPU Ampere perdana itu — disambut oleh Jen-Hsun sebagai kad utama siri RTX 30 baru walaupun mengetahui bahawa RTX 3090 mengikuti seminggu selepas pelancaran awal – sudah memberikan prestasi gen-on-gen untuk menjadikan penampilan RTX 2080 Ti seperti GPU jarak pertengahan. Itu bukan prestasi yang tidak bermakna dari kad yang hampir separuh harganya.

Dan prestasi permainan RTX 3090 sendiri hanya untuk menonjolkan apa yang telah dilancarkan oleh GPU Nvidia baru yang menakjubkan, dan apa yang telah dilakukan oleh AMD dalam pertempuran yang sukar ketika membawa sepasang kad RDNA 2, Navi 21 yang bermakna ke meja Oktober / November.

Dan kenapa agaknya? Kerana sebenarnya tidak lebih cepat. Tentunya tidak cukup untuk membenarkan harga pelekat yang besar untuk rata-rata pemain permainan. Saya menguji prestasi 1080p, kerana saya pelengkap, sekurang-kurangnya mengenai penanda aras. Tetapi ia tidak relevan … sejujurnya jika anda menggunakan RTX 3090 untuk menghidupkan panel 1080p, anda layak mendapat tamparan. Sudah tentu, saya telah menjalankan Football Manager 2020, tetapi sekurang-kurangnya saya telah menjalankannya pada 4K.

Tidak ada batasnya membincangkan prestasi 1440pnya juga, sebenarnya RTX 3080 sendiri hampir menjadi kerana CPU terikat pada tahap itu dalam banyak permainan, dan itu menjelaskan sebahagian mengapa saya melihat hanya peningkatan prestasi 7.28 peratus untuk RTX Purata 3090 pada 1440p di suite ujian saya. Paling baik anda bercakap 12 peratus di Horizon Zero Dawn dan sama di Metro Exodus dengan RTX diaktifkan.

Keputusan Nvidia RTX 3090

Ini adalah setiap inci kad Titan yang dikatakan oleh Jen-Hsun. Ini adalah kad pencipta, satu dengan GPU yang sangat hebat dan penyangga bingkai yang membolehkan penciptaan peribadi pada tahap yang tidak dilihat pada GPU. Saya teragak-agak untuk bercakap dengan apa-apa cadangan nilai di sini, tetapi bagi seseorang yang mempunyai seni 3D berbayar, atau pertunjukan penyuntingan video canggih dalam perancangan, kad grafik dengan banyak kekuatan di dalamnya dapat membantu membayarnya sendiri dalam jumlah yang agak pendek masa.

Saya pernah bekerjasama dengan artis (anda tahu siapa anda, Paul) yang mengambil Titan pertama pada hari ia dilancarkan kerana apa yang dimaksudkan dengan karya mereka. Ini bukan jenis pelanggan fiksyen yang disihir oleh jabatan pemasaran Nvidia, kad Titan benar-benar diminati.

Walau bagaimanapun, di sisi permainan, RTX 3090 menawarkan sedikit prestasi tambahan berbanding RTX 3080 yang jauh lebih berpatutan, dan saya berjuang untuk melihat mengapa anda menurunkan wang jika semua yang ingin anda lakukan ialah memukul Night City pada 4K. Tetapi saya tidak pernah menjadi orang yang dapat membenarkan kelebihan pembelian perkakasan seperti itu hanya untuk mendapatkan yang terbaru, paling cepat, dan menggantungkan rasa kewangannya.

Mungkin itu sebabnya saya berjuang dengan penjenamaan GeForce digunakan untuk kad kelas Titan. Jaga Titan. Simpan secara terang-terangan untuk pencipta, tetapi dengan sedikit anggukan kepada peminat yang sangat gemar. Sekali lagi, saya juga mengetahui sebilangan orang tersebut, orang yang sanggup menghabiskan apa yang diperlukan untuk berada di barisan hadapan permainan, yang benar-benar akan menyesal dengan pembelian RTX 3080 mereka mengetahui ada RTX 3090 di luar sana yang menawarkan kadar bingkai yang lebih tinggi.

Tetapi Nvidia berpendapat bahawa dengan memberikannya moniker GeForce, ia dapat mengeluarkannya dari wilayah eksklusif tempat Titan berada – dijual hanya di trim Nvidia, dari kedai Nvidia sendiri — dan menawarkannya kepada AIB pihak ketiga untuk membuat mereka versi sendiri. Tidak apa-apa jika ini bermakna ada lebih banyak kad yang ditawarkan untuk mereka yang menginginkannya.

Dalam video kali ini, saya review semua hardware yang saya guna dalam video PC Build yang lepas.
Spesifikasi penuh pc gaming RM14k ini adalah seperti berikut :-
 • CPU : Ryzen 7 3800XT
 • Motherboard : Gigabyte B550 Vision D
 • RAM : XPG Spectrix D50 32GB 3600Mhz White Edition
 • Storage : AGI High Performance NVME SSD 1TB
 • Cooler : EK AIO 360 D-RGB
 • GPU : Zotac Nvidia Geforce RTX3090 Trinity
 • PSU : Cooler Master V650 Gold V2 White Edition
 • Case : Armaggeddon Nimitz TR8000
 • FAN : Armaggeddon Tessaraxx Spider
 • HUB : Armaggeddon Tessaraxx Command
 • GPU Holder : Deepcool Graphic Card Holder ARGB GH01

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *