Tips to Prevent Copier Jamming - Copitex Business Machines

Pencetak anda tidak mahu mencetak lagi? Kualiti cetakan anda merosot? Anda mempunyai mesej ralat pada pencetak perniagaan anda? Sebelum menghubungi juruteknik perkhidmatan, pastikan anda tidak dapat menyelesaikan masalah dengan mudah. Ketahui 5 kegagalan pencetak yang paling biasa:

Kegagalan Pencetak # 1: Kertas “Jam”

Ini adalah kegagalan pencetak yang paling biasa. Cetakan anda dimulakan dan tiba-tiba anda terdengar bunyi hancur diikuti dengan mesej ralat atau kemungkinan “bip”.

Mula-mula tetap tenang, jangan terburu-buru kerana lebih mudah mengeluarkan sehelai kertas dengan berhati-hati dan perlahan. Perkara pertama yang perlu dilakukan ialah menghentikan pencetak anda. Kemudian bergantung pada teknologi pencetakan pencetak anda, kami akan menerangkan dua senario cara terbaik untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Anda mempunyai pencetak Inkjet:

Keluarkan kertas yang macet dengan lembut mengikut arahan dalam manual pengeluar. Hati-hati agar tidak merosakkan mekanisme dan kepala. Kadang kala anda perlu membuka penutup belakang pada beberapa pencetak. Keluarkan kertas, jika tidak keluar dalam satu helai penuh, bersabarlah dan buang semua baki sedikit.

Anda mempunyai pencetak Laser:

Secara keseluruhan senario yang sama dengan pencetak inkjet mengambil masa ini sebagai langkah berjaga-jaga untuk menunggu beberapa minit sebelum terjebak kerana bahagian pencetak laser yang panas memerlukan sedikit masa untuk menyejukkan badan. Anda mungkin juga perlu mengeluarkan toner anda untuk mengeluarkan semua kertas. Akhirnya, manfaatkan masa ini untuk membersihkan pengumpan kadang-kadang mereka kotor dan menyebabkan kesesakan.

Kegagalan Pencetak # 2: Kertas tidak diberi makan … tidak ada tekanan

BAIKPULIH DAN SENGGARAAN KOMPUTER SSK3033

Kertas tidak memberi makan adalah salah satu kegagalan pencetak yang paling sering dialami oleh banyak pengguna pencetak ketika mencetak… atau lebih tepatnya ketika mereka mahu mencetak. Nafas, penyelesaiannya sudah hampir!

Kesesakan kertas dicirikan oleh kenyataan bahawa semasa pencetakan dimulakan, helaian tidak dapat disalurkan sementara baki kertas mempunyai kepingan, sehingga menyekat pencetakan.

Terdapat beberapa sebab mengapa penggelek latihan tidak dapat menangkap lembaran:

 • Dulang itu mungkin dilebihkan dengan kepingan
 • Hentian lateral mungkin terlalu ketat
 • Kertas mungkin diletakkan dengan tidak betul

Walaupun begitu, yakinlah bahawa ada penyelesaian yang cepat dan mudah! Pertama sekali, anda boleh mematikan pencetak, kemudian keluarkan kertas yang macet di kawasan cetakan dengan lembut mungkin (dan jangan paksa, jika tidak halo kerosakan!) Selepas itu, pasang kembali beberapa helai memastikan kertas itu kukuh diletakkan pada penggelek. Akhirnya, tetapkan penahan sebelah, kemudian hidupkan pencetak anda untuk mula mencetak. Sekiranya semasa langkah ini, berlaku kebisingan yang tidak normal, kemungkinan pencetak anda mengalami kerosakan mekanikal, ini mungkin perlu ditangani oleh pakar.

Pastikan untuk memeriksa jenis kertas yang telah anda beli dan ia sesuai dengan model pencetak. Pastikan juga kertas tidak lembap (mungkin apabila disimpan di ruangan dengan suhu rendah) untuk mengelakkan kerosakan pada peranti anda

Kegagalan pencetak # 3: Kartrij penuh dikesan kosong

Cartridge Supplier Johor | Empty Ink Cartridge Buyer | Empty Printer Cartridges Recycle | Buy Back Used Cartridge - TCS Global Resources

Pencetak memberitahu bahawa anda mempunyai kartrij kosong sementara ia masih mengandungi banyak tinta.

Terdapat dua sebab utama kegagalan pencetak ini. Yang pertama adalah bahawa sistem pengesanan kartrij melalui cip rosak atau cip itu tidak ada. Oleh itu, langkah pertama adalah mengeluarkan kartrij untuk memastikan bahawa cip pengesanan ada. Sekiranya cip tidak ada, ia mungkin akan terlepas pada masa pembuatan yang telah melalui kawalan kualiti. Anda perlu menukarnya dengan pembekal anda. Sekiranya terdapat, maka anda boleh melakukan pembersihan lembut pada alat pengesan yang dapat dilihat setelah membuka penutup yang mengandungi kartrij dakwat, ia biasanya terletak di bawah kartrij.

Kegagalan Pencetak # 4: Cetakan tidak jelas

Mengapa pencetak mencetak dalam jalur? bagaimana untuk menghapuskan mereka? - Peralatan 2020

Pasti salah satu kegagalan pencetakan yang paling memalukan, anda mencetak dokumen yang tidak jelas atau warnanya pudar. Oleh itu, cetakan tidak berkualiti.

Jangan ragu untuk menjalankan ujian cetak untuk mengetahui jenis masalah percetakan anda.

Contoh percetakan berkualiti rendah:

 • Garis hitam ke bahagian bawah halaman
 • Garis putih ke bahagian bawah halaman
 • Gambar condong semasa mencetak
 • Titik putih pada teks hitam atau bintik hitam pada selang 94mm
 • Jejak toner hitam di seluruh halaman
 • Garis putih di seluruh halaman
 • Beberapa baris di seluruh halaman
 • Garis putih, jalur, atau garis di seluruh halaman
 • Cetakan hitam penuh
 • Cetakan kabur
 • Percetakan pucat
 • Latar belakang kelabu

Sebab: Sisa dakwat atau habuk boleh mempengaruhi kualiti cetakan anda. Kepala cetak juga mungkin tidak sejajar. Muncungnya kotor.

Penyelesaian: Periksa kebersihan umum pencetak perniagaan anda. Keadaan seperti kelembapan tinggi boleh mengakibatkan pencetakan yang buruk. Sejajarkan kepala cetak mengikut arahan yang diberikan oleh pengeluar. Sekiranya masalah berterusan, lakukan pembersihan printhead dengan mendalam menggunakan pemacu pencetak, jika masalah berterusan pastikan pemacu pencetak terkini (periksa pemacu dengan pergi ke laman web pengeluar).

Sekiranya kartrij tinta / toner atau drum rosak, ia mesti diganti

Kegagalan Pencetak # 5: Usang

Canon MG5570 Inkjet Printer (no power), Electronics, Computers, Others on Carousell

Sebab: Pencetak yang sudah lapuk dan / atau terlalu lama.

Seperti yang anda ketahui, pemasar bertujuan untuk mengurangkan usia produk dengan sengaja untuk meningkatkan kadar perolehan. Pengilang pencetak menggunakan teknik ini, misalnya pencetak yang memasukkan cip, siap mencetuskan kegagalan pencetakan setelah jumlah salinan yang ditentukan.

Kemudian keadaan klasik yang lain, pencetak anda telah berfungsi dengan baik dan anda terpaut padanya. Ini sesuai dengan anda dan semua tetapan telah dikonfigurasikan mengikut keperluan anda. Walau bagaimanapun, cegukan pertama mula meningkat: bunyi goresan di sini, masalah penggabungan di sana…

Penyelesaian: Terimanya: Mungkin sudah tiba masanya untuk menukar pencetak. Antara kelewatan perniagaan anda dan kelumpuhan jabatan IT anda, mesin yang terlalu lama boleh menanggung kos penyelenggaraan yang tinggi, seperti campur tangan jurutera percetakan.

Apabila anda sudah bersedia untuk mengganti pencetak anda, pertimbangkan salah satu model dalam barisan pencetak profesional kami.

Dan untuk pencetak lama anda, berhati-hatilah, jangan membuangnya dengan sampah umum anda, memandangkan komponen elektronik beracunnya, pencetak terpakai boleh memberi kesan negatif kepada alam sekitar. Beri kehidupan kedua dengan mengitar semula. Ketahui lebih lanjut dengan petua artikel kami: Bagaimana mengitar semula pencetak anda?

Setelah mengetahui 5 kegagalan pencetak yang paling biasa, anda dapat mengetahui apa yang menyebabkan masalah anda. Sekiranya anda masih tidak dapat mencetak dokumen anda dengan betul, anda sentiasa boleh menghubungi talian bantuan perkhidmatan pelanggan pengeluar.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *