Cara Membeli SSD yang Betul: Panduan untuk 2020

SSDs

Mendapatkan SSD yang baik untuk sistem anda adalah kunci, kerana cara termudah untuk melambatkan PC dengan CPU cepat adalah memasangkannya dengan penyimpanan perlahan. Pemproses anda dapat menangani berbilion kitaran sesaat, tetapi ia sering menghabiskan banyak masa untuk menunggu pemacu anda memasukkannya data. Pemacu keras sangat lembab kerana mereka mempunyai piring yang harus berputar dan lengan baca / kanan yang harus mencari jalan secara fizikal ke sektor data yang sedang anda cari. Untuk mendapatkan prestasi yang optimum, anda memerlukan pemacu keadaan pepejal (SSD) yang baik.

Faktor apa yang harus anda pertimbangkan semasa membeli SSD? Perlu diingat bahawa yang berikut adalah generalisasi dan teknologi bertambah baik sepanjang masa.

Sekiranya anda sudah mengetahui tentang jenis pemacu dan menginginkan cadangan khusus, lihat halaman SSD Terbaik kami. Dan jika anda menginginkan pemacu luaran atau SSD untuk penyimpanan mudah alih atau membuat sandaran, pastikan untuk memeriksa halaman Pemacu Luaran Terbaik kami. Tetapi jika anda tidak mempunyai PhD dalam SSD, berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa membeli-belah.

Sebagai pemacu seperti Intel 660p dan penggantinya, Intel 665p mula mengurangkan pemacu arus perdana pada antara muka SATA lama, sambil memberikan kelajuan yang jauh lebih banyak, ini mungkin merupakan permulaan akhir rakan lama kita, Serial ATA. Dan pemacu SATA yang ada harus terus jatuh harga juga, untuk setidaknya bersaing dengan harga, kerana mereka tidak dapat berharap dapat mengikuti kinerja NVMe. Oleh itu, harga pada SSD secara amnya sedikit meningkat dari rendah pada akhir 2019.

Anda mungkin pernah mendengar tentang PCIe 4.0 M.2 SSD generasi seterusnya yang sangat hebat dari Gigabyte, Corsair, Patriot dan lain-lain. Pemacu ini memang akan menaikkan kelajuan berurutan secara dramatik (berkat penggandaan lebar jalur bas PCIe). Tetapi anda memerlukan motherboard X570 atau B550 baru untuk menjalankan salah satu pemacu ini dengan kelajuan tertinggi. Dan dalam banyak cara, melampaui peningkatan prestasi yang berurutan, pengguna mungkin tidak melihat banyak manfaat dunia nyata dari pemacu ini.

Cari pemacu PCIe 4.0 yang jauh lebih pantas untuk tiba menggunakan pengawal E18 NVMe Phison, yang dibina dari awal untuk lebar jalur PCIe 4.0, akhir tahun ini. Pemacu generasi seterusnya ini, dengan pengawalnya yang dikemas kini, mungkin memberikan lebih daripada sekadar “hanya” kelajuan membaca / menulis berurutan yang mengagumkan.

Apa jenis SSD yang disokong oleh komputer anda?

Pemacu keadaan pepejal pada masa ini terdapat dalam beberapa faktor bentuk yang berbeza dan beroperasi di beberapa kemungkinan perkakasan dan sambungan perisian. Jenis pemacu yang anda perlukan bergantung pada peranti yang anda miliki (atau bermaksud membeli). Sekiranya anda memiliki desktop permainan baru-baru ini atau sedang membina PC dengan motherboard mid-to-end terkini, sistem anda mungkin dapat menggabungkan kebanyakan (atau semua) jenis pemacu moden.

Sebagai alternatif, komputer riba dan alat tukar ramping moden semakin beralih hanya kepada faktor bentuk M.2 berbentuk permen karet, tanpa ruang untuk pemacu gaya komputer riba 2.5-inci tradisional. Dan dalam beberapa kes, pembuat komputer riba menyisipkan storan secara langsung ke papan, jadi anda tidak boleh meningkatkan sama sekali. Oleh itu, anda pasti ingin melihat manual peranti anda atau periksa Crucial’s Advisor Tool untuk mengetahui pilihan anda sebelum membeli. Faktor bentuk mana yang anda perlukan?

SSD terdapat dalam tiga faktor bentuk utama, ditambah satu faktor luar biasa.

Jenis-jenis SSD

Serial ATA 2.5-inci (SATA): Jenis yang paling biasa, pemacu ini meniru bentuk cakera keras komputer riba tradisional dan menyambung melalui kabel dan antara muka SATA yang sama dengan mana-mana peningkatan yang cukup berpengalaman. Sekiranya komputer riba atau desktop anda mempunyai ruang cakera keras 2.5 inci dan penyambung SATA ganti, pemacu ini harus serasi dengan drop-in (walaupun anda mungkin memerlukan penyesuai tempat jika dipasang di desktop dengan hanya cakera keras 3,5 inci yang lebih besar teluk percuma).

Kad Tambahan SSD (AIC): Pemacu ini berpotensi menjadi lebih cepat daripada pemacu lain, kerana ia beroperasi melalui bas PCI Express, dan bukannya SATA, yang dirancang dengan baik lebih dari satu dekad yang lalu untuk menangani pemacu keras berputar. Pemacu AIC masuk ke slot pada papan induk yang lebih biasa digunakan untuk kad grafik atau pengawal RAID. Sudah tentu, itu bermakna mereka hanya pilihan untuk desktop, dan anda memerlukan slot PCIe x4 atau x16 kosong untuk memasangnya.

Sekiranya desktop anda ringkas dan anda sudah memasang kad grafik, anda mungkin tidak bernasib baik. Tetapi jika anda mempunyai ruang di desktop moden dan slot ganti, pemacu ini boleh menjadi yang paling cepat tersedia (contohnya, Intel Optane 900p), disebabkan sebahagian besarnya dari luas permukaan tambahan mereka, yang memungkinkan untuk penyejukan yang lebih baik. Memindahkan data pada kelajuan yang melampau menghasilkan sedikit kepanasan.

M.2 SSD: Mengenai bentuk stik RAM tetapi jauh lebih kecil, pemacu M.2 telah menjadi standard untuk komputer riba nipis, tetapi anda juga akan menjumpainya di banyak papan induk desktop. Banyak papan mewah bahkan mempunyai dua atau lebih slot M.2, jadi anda boleh menjalankan pemacu dalam RAID.

Walaupun kebanyakan pemacu M.2 mempunyai lebar 22mm dan panjang 80mm, terdapat beberapa pemacu yang lebih pendek atau lebih panjang. Anda dapat mengetahui nombor empat atau lima digit dalam nama mereka, dengan dua digit pertama mewakili lebar dan yang lain menunjukkan panjang. Ukuran yang paling biasa dilabelkan M.2 Type-2280. Walaupun komputer riba biasanya hanya berfungsi dengan satu saiz, banyak papan induk desktop mempunyai titik utama untuk pemacu yang lebih lama dan lebih pendek.

Pemacu M.2 terbesar adalah 2 hingga 4TB. Oleh itu, jika anda mempunyai anggaran yang besar dan memerlukan banyak ruang simpanan, anda harus mempertimbangkan faktor bentuk lain.

U.2 SSD: Pada pandangan pertama, komponen 2.5 inci ini kelihatan seperti cakera keras SATA tradisional. Namun, mereka menggunakan penyambung yang berbeza dan mengirim data melalui antara muka PCIe yang pantas, dan biasanya lebih tebal daripada cakera keras dan SSD 2.5 inci. Pemacu U.2 cenderung lebih mahal dan berkapasiti lebih tinggi daripada pemacu M.2 biasa. Pelayan yang mempunyai banyak ruang pemacu terbuka boleh memanfaatkan faktor bentuk ini.

 

11 Perkara Yang Perlu Diketahui sebelum Anda Membeli SSD (Solid State Drive)

1. Kapasiti Cakera SSD

Apabila anda membeli SSD untuk komputer riba atau Desktop, anda dapat menyimpan SSD untuk OS dan Aplikasi dan HDD sekunder untuk data anda dalam Konfigurasi Pemacu Dwi. SSD 40GB akan mencukupi untuk menjalankan PC anda pada sistem operasi Windows atau MAC dengan beberapa aplikasi penting. Tetapi jika anda mampu membeli SSD 80GB, itu akan menjadi ukuran yang baik dan tidak perlu risau tentang memori rendah untuk sementara waktu.

5. SSD Endurance MTBF (Kebolehpercayaan):

Waktu Purata Antara Kegagalan (MTBF) adalah anggaran pengeluar jumlah waktu operasi produk yang dihantar dibahagi dengan jumlah unit yang gagal. MTBF panjang selalu menjadi petunjuk yang berguna tetapi tidak ada jaminan bahawa produk itu dapat bertahan lama. Kebolehpercayaan untuk SSD berada dalam lingkungan beberapa juta jam. Sekiranya anda tidak biasa untuk mengubah SSD anda, sila periksa Tools to Tweak-SSD dan Recover Performance Back on Laptop Anda.


6. Sokongan SSD TRIM:
Sokongan TRIM membantu memastikan prestasi SSD sama sepanjang masa dengan membersihkan fail yang dipadam. Proses melakukan pengumpulan sampah latar ini mengurangkan kependaman dan meningkatkan prestasi pemacu. Sebahagian besar OS Windows dan MAC moden, SSD TRIM akan mengurus OS itu sendiri. Tetapi SSD untuk OS lama seperti Windows XP, anda harus membeli cakera yang menyediakan ciri TRIM yang disertakan dengan SSD.

7. Kod Pembetulan Ralat (ECC):
Kod pengesanan dan pembetulan ralat digunakan dalam SSD untuk melindungi data daripada kerosakan. Sekiranya anda mempunyai pilihan untuk memilih yang anda mahukan mengenai ECC, selalu gunakan SSD dengan ECC.

8. Penyulitan SSD:
Sebilangan besar SSD menawarkan enkripsi tahap AES dengan 256bit. Anda harus risau tentang perkara ini sekiranya anda merancang untuk menggunakan SSD anda untuk menulis data sensitif selain memuatkan Sistem Operasi.

9. Jenama, Jaminan & Sokongan SSD:

Oleh kerana ini masih merupakan teknologi bayi, SSD tidak boleh dipercayai 100% seperti HDD. Pengilang terus berusaha meningkatkan perkakasan dan firmware dalam SSD. Walaupun anda memilih SSD, ada baiknya membeli jenama terkenal teknologi terkini untuk jangka hayat yang lebih lama dan prestasi yang lebih baik. Kami menyenaraikan beberapa SSD berdasarkan pengalaman dan ulasan pengguna kami.

Sekiranya anda bimbang kehilangan data anda, harap berhati-hati ketika anda melabur dalam SSD. Sentiasa dapatkan jenama yang baik, teknologi baru dan ikuti ulasan untuk memilih pemanduan yang tepat.

10. Antara Muka Perkakasan SSD:
Sebilangan besar SSD hadir dengan sokongan SATA antara muka Serial ATA (SATA) terbina dalam. Kelajuan pemindahan boleh berbeza-beza pada versi SATA. SSD baru menyokong sehingga SATA III yang menawarkan kelajuan pemindahan 6GB di mana SATA II mampu memindahkan 3GB di mana SATA I terhad kepada 1.5GB dalam pemindahan data. Periksa kadar pemindahan data komputer anda, tetapi kami mengesyorkan untuk membeli kelajuan tertinggi mungkin kerana versi SATA serasi ke belakang. Walaupun anda membeli pemacu SATA III, ia akan berfungsi dengan perkakasan PC SATA I anda.

11. Faktor Bentuk SSD:
Tidak perlu risau tentang faktor bentuk SSD jika anda merancang SSD untuk desktop anda. Untuk komputer riba anda, anda mesti memeriksa saiz slot yang ada (biasanya ini adalah slot 9mm). Sebilangan besar SSD mempunyai ketebalan 7mm, dan anda boleh meletakkan SSD dengan cincin spacer jika anda mempunyai slot HDD tebal 9mm pada komputer riba anda.Kami mengesyorkan untuk mengkonfigurasi Dual Drive Configuration dengan SSD baru anda untuk OS & Apps dan Old drive untuk data. Ini akan menjamin keselamatan data anda walaupun anda kehilangan SSD anda. Peraturan praktikal selalu menyimpan sandaran.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *