Jasa Import Laptop / Komputer - Imporindo.com

Apakah 5 Bahagian Asas Dalam Komputer Desktop? 

Sesebuah komputer mesti mempunyai 5 komponen utama bagi melengkapkan sistemnya agar ianya dapat berfungsi dan dapat menjami keberkesanan penggunaanya. Walaubagaimanapun penggunaan Mouse adalah lebih kepada asesori pilihan kepada anda kerana tampanya komputer anda tetap akan berfungsi. dan pengunaan printer pula lebih kepada penyediaan terakhir anda dalam penggunaan sesebuah komputer kerana ianya hanya bertindak sebagi alat pencetak sahaja. Lima kopenen utama komputer ialah;

TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI TAHUN 4: PERKAKASAN

 

  1. Computer Case 

Computer Cabinet With Power Supply/atx Case/mini Case/computer Case/pc Case/ casing/computer Cabinet/power Supply Case/cpu Case - Buy Computer Case With Power Supply,Gaming Case,Gold Color Gaming Case Product on Alibaba.com

 

Kotak komputer/ computer case adalah kotak logam dan plastik yang mengandungi komponen utama komputer. Ia menempatkan motherboard, unit pemprosesan pusat (CPU), bekalan kuasa, dan banyak lagi.

Sarung komputer terdapat dalam pelbagai bentuk dan saiz. Sarung desktop terletak di atas meja, dan monitor biasanya duduk di atasnya. Sarung menara tinggi dan duduk di sebelah monitor atau di lantai. Bahagian depan casing biasanya mempunyai suis hidup / mati dan satu atau lebih pemacu optik.

Sebilangan besar komputer peribadi yang boleh anda beli hari ini merangkumi kotak menara, dan bukan kes desktop; namun, beberapa komputer dibuat dengan semua komponen dalaman terpasang di monitor, yang menghilangkan menara sepenuhnya.

2. Monitor 

I-O DATA 20 Wide Screen Monitor ( Factory Refurbished - JAPAN ) Malaysia

 

Monitor berfungsi dengan kad video, yang terletak di dalam casing komputer, untuk memaparkan gambar dan teks di layar. Monitor yang lebih baru biasanya mempunyai paparan LCD (paparan kristal cecair) atau LED (diod pemancar cahaya). Ini boleh dibuat sangat nipis, dan mereka sering disebut paparan panel rata. Monitor lama menggunakan paparan CRT (katod sinar tiub). Monitor CRT jauh lebih besar dan berat, dan mereka mengambil lebih banyak ruang meja.

Sebilangan besar monitor mempunyai butang kawalan yang membolehkan anda mengubah tetapan paparan monitor anda, dan beberapa monitor juga mempunyai pembesar suara terbina dalam.

Paparan LED sebenarnya adalah paparan LCD yang diterangi dengan diod pemancar cahaya. Ini membolehkan kontras lebih besar daripada paparan LCD tradisional.


3. Kabel kuasa / Power Cord 
Cable Kabel Kuasa & Adaptor price in Malaysia - Best Cable Kabel Kuasa & Adaptor | Lazada
Kabel kuasa adalah penghubung antara soket kuasa dan unit bekalan kuasa di selongsong komputer. Sekiranya kabel kuasa tidak dipasang, komputer tidak akan hidup. Untuk melindungi komputer anda dari lonjakan voltan, anda boleh memasang kabel kuasa ke pelindung asurge. Anda juga boleh menggunakan Bekalan Daya Tidak Terputus (UPS), yang bertindak sebagai pelindung lonjakan dan juga memberikan kuasa sementara jika ada pemadaman.
4. Papan Kekunci / Keyboard 

Amazon.in: Buy AmazonBasics Wired Keyboard (Black) Online at Low Prices in India | AmazonBasics Reviews & Ratings

Papan kekunci adalah salah satu cara utama kita berkomunikasi dengan komputer dan memasukkan data. Terdapat banyak jenis papan kekunci komputer seperti berwayar, tanpa wayar, ergonomik, multimedia, dan banyak lagi. Walaupun terdapat perbezaan lokasi beberapa kunci atau ciri, papan kekunci sangat serupa dan membolehkan anda menyelesaikan tugas yang sama pada dasarnya.

Sekiranya anda ingin meningkatkan kemahiran menaip anda, lihat artikel blog kami 5 Laman Percuma untuk Belajar Mengetik (Pautan ke laman web luaran.).


5. Tetikus / Mouse 
Tawaran Istimewa?1.5m Super Panjang Kabel Tetikus?Lenovo Tetikus  Senyap?USB Tetikus?Tetikus Permainan?Tetikus Pejabat | Shopee Malaysia

Tetikus adalah periferal yang dikenali sebagai alat penunjuk. Ini membolehkan anda menunjuk objek di layar, mengkliknya, dan memindahkannya.

Terdapat dua jenis tikus utama: optik dan mekanikal. Tetikus optik menggunakan mata elektronik untuk mengesan pergerakan dan lebih senang dibersihkan. Tetikus mekanikal menggunakan bola bergolek untuk mengesan pergerakan. Secara amnya, tetikus mekanik lebih murah, walaupun memerlukan pembersihan berkala agar ia tetap berfungsi dengan baik.

Secara tradisinya, tetikus menyambung ke komputer menggunakan sambungan USB orPS / 2. Namun, anda juga boleh membeli tetikus tanpa wayar, yang dapat mengurangkan kekacauan di desktop anda.

Alternatif Tetikus

Terdapat peranti lain yang dapat melakukan perkara yang sama yang boleh dilakukan oleh tetikus, tetapi dengan rupa dan nuansa yang berbeza. Ramai orang menganggapnya lebih mudah digunakan, dan mereka juga memerlukan ruang meja lebih sedikit daripada tetikus. Alternatif tetikus yang paling biasa termasuk:
Pad sentuh pada komputer riba Pad sentuh pada komputer riba.
Мөн touchpad touchpad for. Зөөврийн компьютер дээрээ Touchpad

Trackball: Trackball mempunyai bola di atas yang dapat berputar dengan bebas. Daripada menggerakkan peranti seperti tetikus, anda boleh menggulung bola dengan jari anda untuk menggerakkan penunjuk. Beberapa peranti mudah alih mempunyai trackball mini yang dapat dikendalikan dengan ibu jari anda.
Pad sentuh: Pad sentuh (juga disebut pad jejak) adalah pad sensitif sentuh yang memungkinkan Anda mengendalikan penunjuk dengan membuat gerakan “menggambar” dengan jari anda. Pad sentuh sangat biasa di komputer riba.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *