Sekiranya Anda terbiasa menjalani gaya hidup pejabat dari jam 9 pagi ke 5 petang, kemungkinan besar anda menghabiskan banyak masa yang diperhambakan ke meja atau komputer anda.

Menurut Persatuan Perubatan Amerika, ‘penyakit duduk’ adalah cara jahat untuk menyumbang kepada penyakit jantung dan penuaan jantung pramatang, yang disebabkan oleh tidak aktif atau duduk berjam-jam pada satu masa.

Di situlah EVIS merancang untuk masuk.

EVIS — berasal dari slogan ‘Evolution is Solution’ — sedang dalam misi untuk mengatasi krisis kesihatan ini, mendorong pekerja untuk menghabiskan lebih sedikit waktu ketika duduk atau berjalan ketika melakukan kerja mereka. 

EVIS Smart Desk with wireless mobile charger (Ergonomics ergonomic Electronic Electric Electrical Office Home Height Adjustable Sit-stand sit stand table) - Graphite | Lazada

Tetapi bagaimana mereka melakukan ini? Dengan memperkenalkan meja pintar, ergonomik dan boleh laras yang membolehkan anda menghabiskan lebih banyak masa dengan berdiri atau berjalan sambil masih menyiapkan kerja.
Menghidupkan Jadual Kehidupan Pejabat Tradisional

Ketika ditanya jika ada alasan peribadi di sebalik memulakan EVIS, Eksekutif Kanan Pemasarannya, Christopher Kueh mengatakan bahawa ia lahir dari kekecewaan kedua-dua pengasasnya, Ethan Chong Guang Qing dan Low Jay See, yang mengalami sakit punggung setelah berjam-jam bekerja .

“Baiklah, kita biasanya tidak suka salahkan satu sama lain, tetapi meja tradisional dan kaku pastinya kelihatan seperti pelakunya!” sambung Chris.

Oleh itu, mereka melahirkan Smart Desk mereka sendiri, secara rasmi dimulakan pada bulan Julai 2018 di pameran BIG HOMEXPO yang diadakan di Bukit Jalil.

Untuk mengesahkan kepentingan meja pintar di Malaysia, pasukan ini juga melakukan kerja rumah yang sewajarnya.

“Menurut sebuah kajian kecil pada tahun 2018, pesakit yang menggunakan meja duduk dan berpartisipasi dalam kaunseling untuk memperbaiki tingkah laku tidak aktif mengalami penurunan 50% pada sakit punggung bawah dibandingkan dengan kelompok kontrol yang tidak mempunyai intervensi,” jelas Chris.

Secara amnya, mereka merancang untuk memenuhi keperluan produk mereka yang paling diperlukan.

“Ini termasuk pekerja pejabat, bahkan pereka, YouTuber dan pemain permainan! Lebih kerap daripada ini, orang-orang ini menjalani gaya hidup yang tidak aktif, dan tidak banyak bergerak hingga 8-11 jam sehari, ”sambungnya.
Pelaburan Jangka Panjang Untuk Kesihatan

Pada masa ini, tarikan utama EVIS adalah Smart Desk mereka.

Selain diperakui oleh Bewell Chiropractic, ia boleh disesuaikan sepenuhnya, dengan 4 butang yang boleh anda gunakan untuk menjimatkan ketinggian yang telah ditetapkan Ini juga menghilangkan keperluan untuk menggantung kabel pengecasan dari meja anda dengan pengecas mudah alih tanpa wayar terbina dalam.

Harga semua kemudahan ini? RM3,500 yang mengagumkan.

“Setiap bahagian Smart Desk dirancang dengan teliti, dipilih dan bersumber,” jelas Chris.

“Kaki meja kami menggunakan motor 3 tahap dengan tahap kebisingan yang rendah, menggunakan fungsi anti-perlanggaran dan mod penjimatan tenaga juga.”

Tetapi sekali lagi, adakah bernilai mengeluarkan RM3k?

“Kami selalu percaya pencegahan lebih baik daripada menyembuhkan. Berapa banyak wang yang perlu dikeluarkan oleh orang jika mereka mempunyai masalah leher / punggung untuk ditangani? “ dia merenung.

Dia kemudian menjelaskan bahawa kebajikan pegawai pejabat tidak boleh diabaikan untuk menyelesaikan pekerjaan itu.

“Ergonomi yang ditawarkan oleh meja pintar menangani masalah di kedua-dua hujungnya, iaitu menjadikan pekerja pejabat lebih cekap dan produktif, di samping mengurangkan kemungkinan masalah sakit leher dan punggung diberi postur yang betul.”

EVIS Smart Desk - 2019 - YouTube

Baiklah, saya katakan EVIS sudah pasti dapat mengatasi pandangan mereka.

Beberapa pelanggan mereka yang terkenal adalah Datasonic, RZB Lighting, Dimension Data dan juga ruang kerja seperti Colony KL dan WORQ.
Menjadikan Rumah Lebih Pintar

Namun, mengembangkan permulaan ini ke tahap kejayaan bukanlah tugas yang mudah.

“Anda boleh mempunyai reka bentuk terbaik, tetapi untuk mendapatkan pembekal untuk menghasilkannya, ini selalu mengenai kuantiti pesanan minimum (MOQ) yang boleh anda lakukan,” kata Chris.

Dia juga berkongsi kisah pengasas Ethan, yang telah berulang kali berkunjung ke luar negara untuk bertemu dengan pelbagai pembekal.

“Pada mulanya tidak ada yang akan menghiburkan kami. Sangat sukar untuk mencari pembekal yang bersedia memproses tablet berdasarkan keperluan kami tanpa mengenakan harga yang terlalu tinggi, ”katanya.

Setelah banyak usaha membina hubungan baik dengan pembekal, mereka akhirnya berjaya mendapatkan sebilangan daripada mereka untuk meluangkan masa mereka dalam visi permulaan.

Kini, selain meja pintar mereka, mereka juga menghasilkan beberapa produk seperti kerusi ergonomik, tikar anti-keletihan, dan dudukan monitor.

Mereka bahkan ingin meneroka penyelesaian rumah pintar dalam masa terdekat.

“Kami meramalkan EVIS menjadi jenama rumah tangga untuk produk rumah dan pejabat yang inovatif dalam 2 tahun,” kata Chris, sambil menambah, “Kami akan terus meningkatkan produk kami dan meneroka projek baru untuk membawa inovasi dan kesejahteraan ke rumah, pejabat dan perniagaan.”

Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
WHATSAPP Kak Mona : http://www.wasap.my/60184024010
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *