Lenovo IdeaPad Chromebook Duet adalah tablet peringkat awal yang menjalankan Chrome OS – tetapi Lenovo menyertakan kickstand dan keyboard (dengan touchpad) sebagai aksesori standard sehingga dapat digunakan sebagai komputer riba, sepenuhnya bergerak sebagai tablet, atau balikkan kickstand dan menggunakan media di atasnya.

 

Bermula di bawah RM 1300, Duet mempunyai skrin LCD Full HD 10.1 inci yang semakin terang dan menyokong gaya USI (Universal Stylus Input). Ia menggunakan chipset MediaTek Helio P60T midrange dan melengkapkan RAM 4GB sederhana. Lenovo telah membuat peranti ChromeOS 2 dalam 1 pada masa lalu, tetapi mereka adalah komputer riba dengan engsel 360 darjah. Papan kekunci dan pelindung yang boleh ditanggalkan menawarkan kes penggunaan yang lebih serba boleh.

IdeaPad Duet dinilai selama 10 jam main balik video, atau 8 jam melayari web. Ia menawarkan dua kamera: kamera depan 2MP untuk panggilan video atau selfie kabur sekali-sekala, dan kamera utama 8MP dengan autofokus.

Masa tablet ini sesuai dengan Lenovo. Dengan banyak orang beralih ke kerja dan sekolah dalam talian, peranti kos rendah yang boleh masuk ke mesyuarat web, membuat nota, dan melayari laman web dengan paparan yang cukup besar menjadikannya alat yang sesuai untuk menyelesaikan sesuatu dari rumah, dan saiznya yang padat dan mudah alih menjadikannya senang digunakan semasa dalam perjalanan.

Reka bentuk dan perkakasan
Skrin Chromebook Duet berukuran 10.1 inci secara menyerong, dan bezel, yang paling tipis adalah 9.13mm, cukup besar untuk mengendalikan tablet tanpa input yang tidak disengajakan. Ini adalah skrin LCD IPS dengan resolusi FullHD.

Di atas paparan terdapat kamera 2MP menghadap ke depan, indikator LED yang memungkinkan Anda mengetahui kapan aplikasi menggunakannya, dan sensor cahaya sekitar juga ada di sini.

Di atas tablet terdapat dua mikrofon, dan kedua-dua port pembesar suara yang menembak ke atas. Bahagian kanan tablet hanya mengandungi tiga butang fizikal: kekunci kuasa dan rocker kelantangan – diposisikan di bahagian atas tepi ketiga. Ke arah hujung bawah adalah satu-satunya port tablet (USB-C) dan penunjuk LED bateri.
Akhirnya, di bahagian belakang kami mempunyai kemasan warna dua nada yang menarik yang terdiri daripada plat besi logam “Iron Gray” dan jalur aksen Ice Blue di mana antena berada. Ini adalah satu-satunya skema warna yang tersedia di Chromebook Duet.
Dengan sendirinya, tablet seberat 450g atau sekitar 1 lb pada skala kami, dan jika anda membawanya bersama dengan dudukan dan papan kekunci magnetik, itu menjadikan jumlah berat hingga 920g atau 2 lbs. Anda boleh pergi dengan meninggalkan papan kekunci di rumah jika anda fikir menggunakan papan kekunci di skrin akan cukup untuk tugas yang sedang dilakukan.
Paparan

Layar di sini adalah LCD IPS 10.1 inci dengan resolusi 1920 x 1200 yang menghasilkan nisbah aspek 16:10. Walaupun bukan dari jenis OLED, warna dan kecerahan paparan adalah aspek yang memihak kepada Duet. Paparan ini dinilai dengan warna NTSC 70%, yang menunjukkan sifat kos rendahnya, tetapi tidak mengorbankan kecerahan.
Walaupun warna putih pada layar memiliki warna keunguan, warna umumnya tepat. Kami menguji deltaE purata 2.8, yang cukup baik. Sementara itu, deltaE maksimum yang dicatatkan adalah penyimpangan 9.1 dari warna putih tulen. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang yang membeli produk ini tidak akan menyedari atau tidak peduli dengan warna putih keunguan.

Dari segi kecerahan, kami gembira melihat Duet mencapai kecerahan maksimum 428 nits. Namun, tidak ada penyesuaian kecerahan automatik. Pada hujung yang bertentangan, paparan Duet turun ke tahap kecerahan 4.3 nits, yang cukup redup; bagus untuk menghabiskan kandungan selepas waktu kerja di bilik gelap

Layarnya cukup besar untuk bekerja dengan nyaman dengan aplikasi bersebelahan tetapi jika anda menukar ukuran paparan menjadi 100% (tersembunyi jauh di dalam tetapan aksesibilitas) ia memungkinkan lebih banyak konten masuk ke layar.

Display: 90% - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review Display: 100% - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review Display: 110% (default) - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review
Display: 90% • 100% • 110% (default)

Hayat Bateri

Terdapat bateri 7,000 mAh di dalamnya, yang diperkirakan oleh Lenovo akan menghasilkan 10 jam penggunaan. Lenovo tidak menyatakan syarat ujian yang digunakannya, tetapi berdasarkan penggunaan biasa lelaki ini, kami memerlukan banyak masa sebelum bateri habis. Duet pastinya berlangsung seharian penggunaan berterusan, dengan banyak baki bayaran untuk menonton beberapa Netflix sebelum tidur.

Pengecas 10W yang disertakan akhirnya akan mengisi bateri, tetapi agak perlahan. 30 minit pada pengecas 10W menjadikan kami sekitar 16% bateri, 1 jam menjadikan kami sehingga 36%, dan kami mencapai 82% dalam masa 2: 30jam. Hanya memerlukan lebih dari tiga jam untuk mendapatkan caj penuh.

Ternyata Duet menyokong kelajuan pengecasan yang lebih pantas dengan pengecas PD USB-C. Dengan pengecas 15W (5V @ 3A), kelajuan pengecasan jauh lebih baik. Ini mengurangkan masa pengisian sekitar sepertiga, mencapai 25% setelah 30 minit, 50% setelah satu jam, dan pengisian penuh dicapai hanya dalam waktu dua jam.


Perisian
Chrome OS Google adalah sistem operasi yang kuat yang berfungsi dengan baik dalam dunia digital masa kini. Oleh kerana anda boleh memuat turun sebahagian besar Aplikasi Android ke Chromebook, anda boleh memasang aplikasi mudah alih yang anda perlukan dan melayari di Chrome adalah pengalaman yang unggul dengan sokongan untuk beberapa tab dan tingkap bersebelahan.

Home screen - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review Quick toggles - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review Notifications - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review Recents - News 20 09 Lenovo Chromebook Duet Review review

OS mengambil masa sekitar 8 saat dari keadaan mati ke skrin log masuk. Log masuk boleh memakan masa beberapa saat lagi ketika menyiapkan OS dan Chome akan dibuka secara automatik sehingga siap untuk dilayari dengan segera. Anda juga mendapat Play Store Android dan kebanyakan aplikasi tersedia.

Sekiranya aplikasi diformat untuk mudah alih seperti Instagram, ia akan mengambil layar penuh ketika berada dalam mod tablet, tetapi sebaliknya akan berada di tetingkap yang boleh anda ubah suai untuk berinteraksi, sama seperti sedang dilakukan dari telefon bimbit telefon.

Perlu diingat bahawa beberapa aplikasi menyebabkan tablet membeku jika anda cuba membukanya dengan papan kekunci yang berlabuh tetapi menyala dengan baik ketika dalam mod tablet. Ini nampaknya merupakan hasil aplikasi yang tidak dirancang untuk diubah ukurannya secara bebas di windows. Ini mudah diatasi dengan menutup paksa aplikasi dari bar tugas dan untungnya tidak memerlukan restart secara paksa.

Satu keluhan yang kami miliki mengenai pelancar aplikasi adalah bahawa tidak mungkin mengikut abjad semua aplikasi yang dipasang pada Chrome OS. Ini bukan sesuatu yang spesifik untuk Lenovo, ini sama dengan semua peranti bertenaga OS Chrome.

Di sisi lain, input Carian Google lalai membolehkan anda mencari melalui senarai aplikasi anda. Anda juga boleh menyusun aplikasi anda ke dalam folder, perlu diingat bahawa setiap aplikasi yang baru dipasang harus disusun secara manual.

Manfaat besar adalah janji kemas kini perisian. Chromebook baru akan menerima kemas kini selama 6.5 tahun setiap enam minggu untuk mengikuti kelemahan dan masalah.

Duet hadir dengan sokongan untuk stylus USI (Universal Stylus Input). Ini bermaksud anda boleh melukis atau membuat nota dengan Duet, tetapi anda dapat menjangkakan jumlah input yang normal kerana perkakasan kos rendah di sini.


Papan kekunci dan pad sentuh

Papan kekunci terasa agak sempit pada mulanya kerana sesuai dengan sisi tablet 10.1 inci, tetapi sentuhan kunci dan sentuhan utama sangat bagus memandangkan banyak tablet kelas atas bahkan tidak termasuk papan kekunci.

Pad sentuh, sebaliknya, ia agak kecil. Ia mempunyai ciri akselerator yang mempercepat kursor ketika anda meluncur lebih cepat ke atas panel sentuh. Lebih baik daripada tidak mempunyai touchpad sama sekali, tetapi anda selalu dapat menghubungkan tetikus Bluetooth jika anda benar-benar perlu mengklik.

Anda dapat menyesuaikan tetapan pad sentuh seperti ketuk untuk klik, seret ketuk, dan percepatan pad sentuh (fitur yang disebutkan di atas) Anda juga boleh membalikkan arah yang akan digulir pad sentuh semasa anda menggesek dengan dua jari.


Performance / Persembahan

Lenovo Duet dikuasakan oleh MediaTek Helio P60T – yang pertama kali diperkenalkan pada awal tahun 2018. chipset ARM ini dibina berdasarkan proses 12nm dan mempunyai 4 teras Cortex-A73 yang besar dan 4 teras Cortex-A53 yang cekap kuasa kecil semuanya dicatatkan pada 2.0 GHz. Terdapat juga GPU ARM Mali-G72MP3 yang dicatatkan pada 800Mhz, terintegrasi 802.11 Wi-Fi ac, dan Bluetooth 4.2.
Perbezaan antara Helio P60T dan P60 adalah yang terakhir mengintegrasikan modem LTE untuk telefon pintar. Helio P60T mempunyai prestasi setanding dengan Qualcomm Snapdragon 660.

Prestasi umumnya baik. Membuka aplikasi kasual dan melayari web berfungsi dengan sempurna pada peranti ini. Di mana anda dapat mulai melihat kegagapan adalah ketika menatal Instagram, misalnya – terutama ketika ada beberapa konten bermain otomatis di feed. Mencatat, menulis kertas, perjumpaan zoom, kuliah sekolah, dan membalas e-mel adalah semua perkara yang dibuat tablet ini.

Anda secara teknikal boleh bermain permainan di Duet jika anda boleh memuat turunnya dari Play Store. Permainan yang menyokong input papan kekunci berfungsi dengan cukup baik.

Website Monaliza : www.monaliza.com.my
PM Kak Mona Sekarang : http://m.me/monalizakb/
TELEGRAM Kak Mona : https://t.me/MonalizaOnline
JOM JOIN CHANNEL Monaliza : https://t.me/monaliza_online

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *