Asus ROG Strix Go 2.4

Asus ROG Strix Go 2.4 adalah antara yang serba boleh di luar sana. Dengan tiga pilihan sambungan yang berbeza, dua mikrofon dan perisian yang mantap untuk mengubah audio yang mengasyikkan, alat dengar permainan ini dapat menangani semuanya. Tetapi dongle tanpa wayarnya mungkin menutupi pelabuhan berdekatan.

Mudah alih, fleksibel, mudah alih, serba boleh dan – dengan semua itu – cukup ketara. Asus ROG Strix Go 2.4 ($ 200) memberikan pertarungan yang baik terhadap alat dengar permainan terbaik yang menyambung tanpa wayar. Ia mempunyai kualiti premium, ringan dan kemampuan untuk menyambung melalui USB-C, USB Type-A (melalui penyesuai yang disertakan) atau kabel 3.5mm yang bagus.

Tetapi walaupun tin ini kelihatan baik dan berfungsi dengan PC, serta konsol dan beberapa telefon pintar, Asus ROG Strix Go 2.4 bukan tanpa kesalahan, seperti putus-putus sesekali dan dongle yang cacat.

Reka Bentuk dan Keselesaan

Anda tidak boleh membuang “Go” pada nama produk tanpa mudah alih, dan ini boleh menghasilkannya. Go 2.4 nampaknya dibina untuk mudah dibawa masuk dan keluar.

Pertama, alat dengar hanya 0.6 paun. Itu sedikit lebih ringan daripada Logitech G Pro X Lightspeed (0,7 paun) dan SteelSeries Arctis 7. 0,8 paun. Sennheiser GSP 370, satu lagi alat dengar permainan tanpa wayar yang mahal, sepadan dengan Strix Go 2.4 di sini.

Perjalanan menjadi mudah kerana betapa fleksibelnya Strix Go 2.4. Cawan dilipat sehingga anda dapat meletakkan headset rata, dan juga lipatan ke atas dan ke konfigurasi seperti pretzel sehingga headset dapat dimasukkan ke dalam sarung pembawa yang disertakan. Sarung itu bukan tali, kain, tali serut. Ini adalah sarung pelindung yang keras dengan kemasan sentuhan lembut dan ruang untuk dongle USB-C dan pelbagai jenis kabel anda. Sejauh fon kepala telinga, saya tidak dapat membayangkan sesuatu yang lebih mesra perjalanan.

Saya juga menghargai reka bentuk yang matang. Pasti, pemain mempunyai sisi yang berwarna-warni, yang boleh menjadikan sesuatu seperti alat dengar tanpa wayar Logitech G733 Lightspeed lebih menarik. Tetapi Go 2.4 kelihatan dewasa, mahal dan premium. Kulit kecil lembut di ikat kepala dan cawan telinga sangat lembut, dan cangkang luar cawan telinga juga mengejutkan lembut dan matte, walaupun cenderung menyimpan cap jari.

Terdapat dosis penjenamaan yang sihat di sini, dari logo Asus di cup telinga kanan dan “ROG” di sebelah kiri, hingga logo di garpu telinga dan “Republic of Gamers” yang tertulis di ikat kepala. Tetapi kebanyakan logo tersebut diukir secara diam-diam ke dalam alat dengar, yang merupakan salah satu cara yang lebih sejuk bagi syarikat untuk meletakkan cap pada produk. Sekiranya anda merasa ini membosankan, anda boleh memilih Asus ROG Strix Go 2.4 Electro Punk, yang menambah warna merah jambu pada reka bentuknya (dan nampaknya lebih mudah didapati dalam talian daripada versi standard yang saya uji). Terdapat juga periferal Asus merah jambu lain, tetikus Asus ROG Strix Impact II Electro Punk dan Asus ROG Strix Scope TKL Electro Punk, supaya anda dapat menyelesaikan persediaan yang layak untuk Cyberpunk 2077.

Jangka panjang, Go 2.4 sesuai. Leatherette pada cuping telinga sangat lembut. Bukan busa memori tebal dan padat yang akan anda dapati pada tin lain, yang membantu menjaga headset tetap ringan dan menghalangnya daripada terasa sesak. Namun, sukar bagi saya untuk memasang telinga dan anting-anting saya dengan selesa. Dan sementara alat dengar tidak memicit kepala saya dengan tidak selesa, ia boleh meluncur jika saya bergerak secara agresif atau memakainya sebentar. Terdapat alat dengar lain yang saya lebih suka pakai selama berjam-jam, seperti Razer BlackShark V2 (berwayar). Namun, skinette itu berfungsi dengan baik sehingga dapat mengeluarkan suara di luar, walaupun akan lebih panas dan lebih berpeluh daripada kain.

Pilihan Kesambungan

Pilihan penyambungan banyak di Go 2.4, satu lagi perkara yang menjadikannya sangat mudah alih. Hanya satu pasang tin yang dapat menghubungkan anda dengan PC permainan terbaik anda, PS4, Xbox One, Nintendo Switch atau juga telefon pintar. Dongle tanpa wayar 2,4 GHz adalah USB Type-C, tetapi untuk banyak desktop dan komputer riba yang tidak mempunyai port USB-C yang tersedia, Asus dengan berhati-hati menyertakan penyesuai USB-C ke USB-A. Anda juga boleh menggunakan alat dengar semasa mengecas dengan kabel USB-C hingga USB-A yang disertakan.

Perkara yang baik adalah Asus merangkumi tiga pilihan sambungan di dalam kotak kerana dongle USB-C sudut boleh menyekat port yang berdekatan. Walaupun anda menggunakan penyesuai USB-C ke USB-A, penyambungnya tetap besar.

Semua kawalan perkakasan Go 2.4 ada di cuping telinga kiri. Terdapat roda penyesuaian kelantangan yang menekan untuk mematikan atau mematikan mikrofon. Anda harus kehilangan 1-2 saat audio walaupun seperti suara wanita robotik, “mikrofon aktif” atau “mikrofon mati”, yang boleh menyebabkan kekeliruan ringan semasa panggilan persidangan. Butang di sebelah selatan berguna untuk mengawal muzik. Anda boleh menekannya untuk memainkan / menjeda muzik, memukulnya dua kali untuk pergi ke trek seterusnya atau tiga kali untuk pergi ke trek sebelumnya. Kotak kawalan mungkin lebih mudah, tetapi tawaran Go 2.4 lebih banyak daripada banyak. Cawan telinga kiri juga mempunyai takik untuk beralih antara mod tanpa wayar dan kabel, serta soket untuk memasang kabel 3.5mm pilihan. Cawan telinga kanan jauh lebih mandul. Satu-satunya perniagaan yang anda ada ialah dengan port USB-C, di mana anda memasang kabel pengecasan.

Pengalaman Tanpa Wayar

Dalam kira-kira 43 jam dengan sambungan tanpa wayar Go 2.4 (berbeza antara dongle USB-C dan dengan penyesuai Type-A), saya mengalami tujuh sambungan yang terputus. Dua kali putus sekolah berlaku dengan dua tetikus Bluetooth yang berbeza, dan dua kali komputer saya juga menggunakan tetikus Bluetooth dan papan kekunci Bluetooth.

Asus mendakwa alat dengar mempunyai jarak hingga 20m (65.6 kaki). Di sebuah rumah, saya dapat berjalan kaki sekitar 20 kaki dari pejabat – melalui dapur dan ke ruang makan – sebelum sambungan terputus. Itu jauh lebih rendah daripada tuntutan maksimum Asus, tetapi isyaratnya bergerak melalui dinding dan peralatan.

Saya tidak pernah terputus hubungan di pangsapuri kecil saya, walaupun saya pergi ke bilik tidur dan menutup pintu. The Go 2.4 berusaha keras untuk memastikan muzik terus berjalan ketika saya naik ke atap dan menutup pintu, tetapi muzik hanya masuk di satu tempat tertentu.


Persembahan Audio
Untuk menguji bahagian permainan Go 2.4, saya pertama kali mencuba Borderlands 3 dengan dongle USB-C alat dengar. Seketika, saya merasakan suara musik dan suara latar, seperti mesin bersenandung atau angin lembut, mengambil alih. Sebuah gitar bertali di telinga kanan saya, menguatkan instrumen lain yang berasal dari cup telinga kiri. Cawan telinga leatherette memberikan rasa pengasingan. Semuanya terasa lebih mendalam daripada mendengar permainan di TV saya.

Pada kelantangan maksimum, suara mendengus yang diluahkan oleh watak saya ketika melompat terlalu kuat, jadi saya menurunkan kelantangannya sedikit. Pada suasana ini, seseorang yang duduk kira-kira 6 kaki dari saya tidak dapat mendengar tindakannya. Pada volume maksimum, mereka dapat mendengar teriakan yang tenang dan tembakan yang sangat teredam ketika mereka mencuba tetapi tidak menyedarinya sendiri. Pada kelantangan rendah, audio permainan masih terdengar penuh dan kaya.

Tembakan, khususnya, muncul di tong tanpa wayar ini. Poni lebih berlapis daripada biasa. Daripada hanya ledakan, saya mendapat nota yang lebih tinggi di atasnya, dan keseluruhan suara lebih terperinci. Saya dapat mengetahui bahawa penganut agama yang saya perjuangkan menggunakan pelbagai senjata kerana perbezaan suara yang jelas. Saya juga dapat mengetahui lokasi musuh dan tempat menarik lainnya, seperti air terjun, berdasarkan arah kebisingan. Sudah tentu, ini adalah kejayaan dalam pertempuran, termasuk ketika bersembunyi untuk mendapatkan kesihatan.

Menghidupkan suara sekeliling maya 7.1 memerlukan memuat turun perisian Asus. Tidak ada cara untuk menukar ciri seperti yang disediakan oleh beberapa alat dengar lain. Ciri ini memberikan sedikit peningkatan pada kesan bunyi sekeliling. Keupayaan saya untuk mengenal pasti lokasi suara diperkuat sedikit di Borderlands 3, yang sepertinya mempunyai suara surround yang baik, tetapi kurang jelas di Overwatch. Di Borderlands 3, misalnya, saya selalu dapat mengetahui air terjun berada di sebelah kanan saya. Tetapi dengan suara surround dihidupkan, kehadirannya terasa lebih hebat. Jika air terjun itu mengalir dengan lebih kuat. Muziknya juga terdengar lebih mengasyikkan, tetapi suara latar, seperti angin bertiup, lebih tenang. Secara keseluruhan, bunyi surround 7.1 Go 2.4 yang murni boleh menjadi halus tetapi ketara.

Seperti yang dijangkakan, muzik lebih baik dengan surround virtual. Di luar kotak, muziknya terdengar sedikit teredam dengan instrumen lemas dan penekanan pada vokal. Semasa membuka perisian, saya melihat alat dengar berada dalam profil Komunikasi secara lalai. Perisian ini juga mempunyai Muzik, Filem, RPG, dan profil lain yang telah dibuat sebelumnya, tetapi secara mengejutkan saya lebih suka FPS ketika mendengar muzik. Instrumen itu terdengar seperti mereka diberi perhatian dan vokalnya tepat.

Kabel 3.5mm Go 2.4 juga bukan pemikiran selepas ini. Ia dikepang dan mempunyai julat tindak balas frekuensi yang lebih besar daripada sambungan tanpa wayar (kira-kira 20 – 20,000 Hz berbanding kira-kira 10 – 40,000 Hz). Ini juga satu-satunya cara untuk mendapatkan sokongan audio Hi-res.
Mikrofon
Iklan

Go 2.4 mempunyai dua mikrofon, termasuk satu yang boleh dilepas. Ini bermakna jika anda tidak ingin meraih mikrofon boom atau mempunyai sesuatu yang melekat di depan wajah anda, anda tidak perlu – cukup memberi kuasa.

Suara anda akan terdengar lebih baik dari mikrofon boom (kira-kira 100 – 8,000 julat frekuensi Hz, kepekaan -54 dB). Suara saya jelas dan tepat seperti yang diharapkan dari mikrofon alat dengar yang baik.

Lebih mengagumkan adalah apa yang digambarkan oleh Asus sebagai penghapusan bunyi AI. Semasa saya memainkan muzik dari telefon yang jaraknya sekitar 3 kaki dari saya, mikrofon yang terlepas hanya sesekali dan sedikit mengambilnya. Mikrofon dibina di cawan telinga kiri; namun, muziknya diambil secara konsisten dan lebih kuat, dan suara saya terdengar sedikit teredam. Asus mendakwa kedua-dua mikrofon tersebut menggunakan AI yang membatalkan kebisingan, yang merupakan algoritma yang menggunakan “pangkalan data pembelajaran mendalam untuk mengenal pasti dan mengatasi kebisingan persekitaran dengan tepat.” Walau bagaimanapun, ciri ini tidak berfungsi jika anda menggunakan kabel 3.5mm.


Hayat Bateri

Unit tinjauan saya untuk Go 2.4 rata-rata 21 jam selama dua penggunaan pada jumlah yang berbeza-beza dan dengan sambungan penyesuai USB-C dan USB-A. Ia dicas sepenuhnya dalam masa 4 jam. Asus menuntut jangka hayat bateri hingga 25 jam dengan alat dengar dan anda dapat memperoleh 3 jam penggunaan setelah pengisian selama 15 minit melalui kabel USB-C yang disertakan.

Walaupun jangka hayat bateri rata-rata 21 jam, kira-kira 20 minit sebelum mati kaleng menjadi hampir tidak dapat digunakan, kerana suara robot akan terus menyatakan “bateri rendah” setiap 60 saat sehingga mati.

Ciri dan Perisian
Sekiranya anda menjangkakan tanda harga $ 200 untuk memasukkan perisian yang baik, Asus tidak akan mengecewakan. Perisian utama ROG Strix Go 2.4 adalah Asus ROG Armory II; namun, anda juga dapat mengawalnya melalui aplikasi Asory’s Armory Create. Saya menggunakan Armory II untuk ujian untuk tinjauan ini.

Armory II mempunyai tujuh profil, termasuk tetapan bunyi surround 7.1 maya yang boleh disesuaikan. Anda mendapat akses ke tetapan equalizer, bass boost, compressor dan reverb. Sekiranya anda tidak puas dengan bunyi kaleng ini di luar kotak, terdapat banyak penyesuaian yang dapat Anda lakukan dengan kesan yang ketara.

Anda juga dapat mengubah tetapan mikrofon di Armory II, termasuk mematikan pembatalan kebisingan AI dan fitur yang disebut “suara sempurna” yang dimatikan secara lalai.

Malangnya, tidak ada cara untuk memeriksa hayat bateri Go 2.4 dalam perisian atau sebaliknya.

[ABOUT MONALIZA]
Beli di Monaliza : https://www.monaliza.com.my

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *