USB merujuk kepada sistem pemindahan data dan sambungan periferal yang digunakan untuk memindahkan data dari cakera keras komputer ke peralatan yang berbeza, sedangkan pemacu pen adalah tongkat memori mudah alih yang digunakan untuk menyimpan maklumat dari komputer.

PENGENALAN TENTANG PENDRIVE ATAU USB FLASH DRIVE - Tyfon Tech Blog

Untuk apa pendrive USB digunakan?

Pemacu denyar USB – juga dikenali sebagai tongkat USB, pemacu ibu jari USB atau pemacu pen – adalah peranti storan mudah alih plug-and-play yang menggunakan memori kilat dan cukup ringan untuk dipasang pada rantai kunci. Pemacu kilat USB boleh digunakan sebagai ganti cakera padat.

Walaupun kedua-dua istilah tersebut kadang kala digunakan secara bergantian, “USB” dan “pen drive” merujuk kepada teknologi komputer yang berbeza. USB merujuk kepada pemindahan data dan sistem sambungan periferal yang digunakan untuk memindahkan data dari cakera keras komputer ke peralatan yang berlainan, sedangkan pemacu pen adalah tongkat memori mudah alih yang digunakan untuk menyimpan maklumat dari komputer. Dengan kata lain, pemacu pen adalah tongkat memori itu sendiri, sementara USB menerangkan sistem di mana data dihantar dari komputer ke pemacu pen.
USB

Universal Serial Bus, atau USB, adalah protokol teknologi yang dikembangkan pada tahun 1990-an untuk menyeragamkan hubungan antara komputer dan semakin banyak peranti periferal komputer, termasuk kamera, cakera keras luaran, stik memori dan perakam audio-visual. Protokol USB mengatur segala-galanya dari port USB di sisi kebanyakan komputer hingga kabel USB yang menyambungkan komputer ke peranti yang mematuhi USB seperti iPod, joystick atau papan kekunci. USB merujuk kepada teknologi yang digunakan dalam sambungan ini, serangkaian pin rata yang terdapat di tajuk sambungan yang memindahkan data dan menghantar arus elektrik untuk mengecas peranti persisian.

Fungsi Pendrive 

Selain menyimpan data dalam pemacu simpanan dan mudah alih (USB Pen Drive), apakah fungsi lain yang boleh dilakukan? Pada hari ini USB Pen Drive atau Cakera Flash USB mengambil alih peranan disket yang suatu ketika dahulu di gunakan sebagai tempat simpanan data luaran yang mudah di bawa ke mana-mana. USB Pen Drive mempunyai kapasiti yang lebih tinggi daripada disket dan bentuk fizikalnya juga lebih kecil dan ringan berbanding disket. Dalam dunia teknologi maklumat hari ini, ia merupakan alat yang sangat penting dalam kehidupan seharian kita sama ada untuk pekerjaan atau sebagainya.

Malah dengan rupa bentuk yang pelbagai dan menarik, dijadikan sebagai sebahagian fesyen kepada seseorang. Apa yang lebih menarik ialah peranan Cakera Flash USB ini bukan sahaja untuk penyimpanan data semata-mata tetapi terdapat kegunaan-kegunaan yang lain.

Antaranya adalah seperti berikut:-

• Ia boleh digunakan untuk melarikan program-program komputer secara terus daripadanya seperti OpenOffice, Mozilla Firefox dan lain-lain. Program-program komputer ini boleh dipilih oleh anda untuk memasangkannya kepada Cakera Flash USB tersebut. Sila lawati laman wen Portable Apps.com untuk mengetahui faedah ini.

• Sekiranya anda mahu Cakera Flash USB ini berfungsi lebih daripada melarikan program-program komputer, maka ia perlu berupaya melarikan sistem pengoperasian. Ini boleh lakukan sama ada anda mahu larikan sistem pengoperasian Windows atau Linux. Konfigurasinya agar rumit tapi anda boleh dapati manualnya di Internet.

• Cakera Flash USB juga boleh dijadikan alat untuk sambungan tanpa wayar dengan menggunakan fungsi konfigurasi sambungan tanpa wayar yang ada dalam Windows dan menyimpan salinan konfigurasi sambungan wayar itu ke dalamnya.

• Ia juga boleh digunakan untuk dijadikan sebagai alat mereset kata laluan bagi Windows.

Pengertian  USB

Pengertian USB atau Universal Serial Bus adalah sebuah teknologi yang mampu menghubungkan berbagai perangkat ke sebuah PC atau laptop. Ada sangat banyak hardware ekternal yang bisa dihubungkan dengan USB seperti keyboard, mouse, scanner, printer dan berbagai media penyimpanan eksternal lainnya. Dengan menggunakan USB kita bisa melakukan transfer data dengan kecepatan mencapai 12 Mbps. Umumnya sebuah perangkat komputer akan dibekali dengan 2 atau lebih port USB. Teknologi ini ditemukan oleh Dr. Fujio Masuoka pada tahun 1984.

 

Adakah Kita Perlu "Safely Remove" Peranti USB? - FR Laptop Service

Fungsi USB

Seperti yang sudah disebutkan diatas bahwa sebuah universal serial bus biasanya berguna untuk menyambungkan beberapa perangkat. Ada banyak peran dan fungsi yang bisa ia lakukan, namun yang paling populer mungkin untuk mentransfer data antar perangkat yang sedang tersambung.

 

Cara Kerja USB

Sebuah perangkat USB umumnya memiliki 2 ujung dan biasanya disambungkan oleh sebuah kabel. Di dalam kabel tersebut sebenarnya terdapat 4 buah kabel yang mana berwarna merah, coklat, kuning dan biru. Masing-masing dari kabel tersebut memiliki fungsi yang berbeda, kabel merah dan coklat untuk mengalirkan daya sedangkan biru dan kuning untuk mengirim data. cara kerja usb

 

 

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *