Kalau bercerita bab laptop mana yang patut dibeli mungkin sedikit sukar untuk diperkatakan. Tengok saja dipasaran, bermacam-macam model dengan spesifikasi yang ditawarkan.

Bagi pelajar pula, ada yang mahukan laptop sekadar untuk membuat tugasan disamping melayari internet. Ada juga yang mahukan komputer yang lebih dari itu. Jadi sebelum mengeluarkan sejumlah duit, mungkin korang boleh lihat apa faktor atau perkara yang perlu dipertimbangkan sebelum membeli laptop.

1. Kenali dahulu sistem operasi yang dimahukan (Windows 10, MacOS atau ChromeOS)

Kalau korang ke kedai, mungkin ada tiga jenis sistem operasi yang ditawarkan. Kebanyakkannya pastilah dari Microsoft iaitu Windows 10, atau jika memilih produk Apple, korang akan dapat MacOS atau sistem operasi yang mungkin sesetengah dari anda kurang maklum, ChromeOS.

  • Windows 10 – Dibangunkan oleh Microsoft dan ia mengambil alih kedudukan Windows 7 sebagai sistem paling popular diseluruh dunia. Banyak perisian serasi digunakan dengan sistem operasi ni. Kemaskini yang akan datang juga ada menjanjikan penambahbaikan daripada ciri sedia ada macam Hub untuk aplikasi Office, Intelligent Actice Hours untuk ciri Windows Update yang tak menyusahkan pengguna dan beberapa lagi.
  • MacOS – Kesemua komputer jenama Apple didatangkan sistem operasinya yang tersendiri. Paling terkini adalah MacOS Mojave. Kalau korang sudah biasa guna Windows, minggu pertama guna MacOS mungkin agak kekok sedikit tetapi dirasakan sistemnya lebih mesra pengguna.
  • ChromeOS – Sistem ni dibangunkan oleh Google dan ia berasaskan pelayar web Chrome. Lebih sesuai untuk tugasan-tugasan ringan.

2. Saiz laptop

Salah satu faktor penting bagi sesetengah orang. Dari ukuran 11.6 inci hinggalah sebesar 17.3 inci. Kebanyakkan jenama terkenal menyediakan laptop dengan saiz 13 inci hingga ke 17 inci.

monalizavlog

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *